وقوع ۱۳ زمینلرزه در گیلان طی ۶۰ روز/ گیلان نیازمند حداقل ۵ ایستگاه لرزهنگاری است
به گزارش خبرگزاری فارس از رشت، استان گیلان بر روی کمربند زلزله قرارگرفته است و گاهی اخباری مبنی بر وقوع زمینلرزههای کوچک و بزرگ در این استان شنیده میشود.
گسلهای زلزلهخیز اصلی گیلان در رودبار، لاهیجان، آستارا و خزر فعال هستند و اصولاً لرزشی که سه ایستگاه لرزهنگاری آن ثبت کند و قابلتعیین محل باشد را عمدتاً زمینلرزه میگویند و به تعبیری دیگر برای تعیین محل یک زمینلرزه حداقل سه ایستگاه باید آن لرزش را ثبت کند.
به گفته احمد شکرزاده، رئیس مرکز لرزهنگاری گیلان از ابتدای امسال تاکنون ۱۳ زمینلرزه با بزرگی بیش از یک ریشتر در استان رخداده و تعیین محل نیز شدهاند.
بیشترین زلزله در گیلان مربوط شهرستان رودبار است که بر روی گسل رودبار و منجیل فعال است و این لرزهها تاکنون نیز توسط ایستگاهها ثبت و مخابره نیز شدهاند.
آنگونه که رئیس مرکز لرزهنگاری گیلان گزارش کرده، سه زمینلرزه با بزرگی بیش از سه ریشتر توسط لرزهنگاری گیلان به ثبت رسیده که بزرگترین آنها ۲۲ اردیبهشتماه امسال با بزرگی ۳.۵ ریشتر و در حوالی توتکابن از توابع شهرستان رودبار بوده است.
گرچه زمینلرزههای اخیر در گیلان بیخسارت بوده اما نباید غافل شد که اگر زمین بر ما خشم بگیرد و با شدت بیشتری بلرزد ممکن است بار خسارتها قابلتوجه باشد اما یقیناً همچون هر بلای طبیعی، میتوان اقداماتی اندیشید تا آسیبها و مخاطرات ناشی از زمینلرزهها به حداقل برسد.
شکرزاده معتقد است با افزایش تعداد ایستگاههای لرزهنگاری و پایش خرده لرزهها (پیشلرزه) و گزارش سریع به دستگاههای مربوطه میتوان از خسارتهای ناشی از زلزلهها کاست چراکه احتمال میرود قبل زمینلرزه بزرگ، پیشلرزه رخ دهد.
به گفته رئیس مرکز لرزهنگاری گیلان، تعداد ایستگاههای لرزهنگاری اگر در یک منطقه زیاد باشد بهراحتی پیشلرزهها تعیین محل میشوند و این یعنی اینکه میتوان از ایجاد بحرانها پیشگیری کرد.
در حال حاضر چهار ایستگاه لرزهنگاری در شهرهای آستارا، رضوانشهر، جیرنده رودبار و لاهیجان بهصورت فعال وجود دارد اما با توجه به وسعت استان و وجود گسلهای فعال لازم هست تا ایستگاههای لرزهنگاری در گیلان افزایش پیدا کند.
شکرزاده، رئیس مرکز لرزهنگاری گیلان میگوید حداقل راهاندازی پنج ایستگاه جدید در ارتفاعات رودسر، املش، سیاهکل، فومن و تالش از ضروریات است و باید در استان در دستور کار قرار بگیرد.
راهاندازی هر ایستگاه لرزهنگاری تقریباً یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار لازم هست و این مهم گرچه از سوی دستگاههای متولی اعلام نیاز شده اما لازم هست سازمان متولی تأمین و تخصیص بودجه، اعتبار لازمه در رابطه با راهاندازی ایستگاه لرزهنگاری را تأمین و در اختیار گیلان زلزلهخیز قرار دهد.
میزان بروز و رخداد زمینلرزه در گیلان طی امسال گرچه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تغییر چندانی نداشته اما این مسئله نباید از اهمیت ایجاد ایستگاههای لرزهنگاری بکاهد.
انتهای پیام/۳۳۸۹