» دسته‌بندی نشده » ۶ اقدام سازمان برنامه برای اصلاح بودجه کشور

۶ اقدام سازمان برنامه برای اصلاح بودجه کشور

شهریور ۷, ۱۴۰۱ 0۰


به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در آغاز فعالیت دولت سیزدهم، کشور با کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی مواجه بود و حتی ۶۰ هزار میلیارد تومان تخصیص صادر شده بدون اعتبار در خزانه مانده بود؛ تمرکز سازمان برنامه و بودجه در یک سال گذشته معطوف به تأمین کسری بودجه از شیوه‌های غیر تورمی و بدون استقراض از بانک مرکزی بوده است.

از سوی دیگر، با توجه به فروش اوراق توسط دولت های یازدهم و دوازدهم، بازپرداخت ۵۳۵ هزار میلیارد تومان اوراق به دوش دولت سیزدهم افتاده بود که به طور متوسط ماهانه ۱۱ هزار میلیارد تومان از این اوراق بازپرداخت شده است.

سازمان برنامه و بودجه در یک سال گذشته، اقدامات اساسی را برنامه ریزی و اجرا کرده است. تأمین هزینه‌های کشور با اتکا به شیوه‌های غیر تورمی، اصلاح ساختار بودجه در قالب لایحه بودجه ۱۴۰۱، تمرکز و رشد منابع طرح‌های عمرانی، برنامه‌ریزی برای تدوین برنامه هفتم، جلو بردن سند ملی آمایش، افزایش اختیارات استان‌ها و برنامه‌ریزی تا سطح شهرستان برای رشد اقتصادی متوازن، اجرای طرح عادلانه کردن یارانه کالاهای اساسی، از جمله اقدامات سازمان برنامه در دولت سیزدهم بوده است.

* مهمترین اقدامات سازمان برنامه در قالب بودجه ۱۴۰۰

در پایان سال ۱۴۰۰ علاوه بر تأمین هزینه‌های جاری، بازپرداخت به‌موقع اصل و سود اوراق منتشر شده در دولت قبل نیز توسط سازمان برنامه انجام شده است. پرداخت مطالبات معوق اقشار مختلف نیز از دیگر اقدامات این سازمان بوده است. رشد تاریخی بودجه عمرانی کشور نیز از دیگر مواردی است که سازمان برنامه در سال ۱۴۰۱ اجرایی کرده است.

افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی اعتبارات عمرانی دولت نسبت به سال قبل و عملکرد معادل ۲۰۲ هزار میلیارد تومان، انجام تمامی پرداخت‌های ضروری مانند پرداخت یارانه و حقوق و مزایای کارکنان و بازنشستگان بدون تأخیر به‌طوری ‌که علاوه بر پرداخت‌های قانونی سه دوره پرداخت یارانه معیشتی مازاد به اقشار آسیب‌پذیر (به مناسبت پیروزی انقلاب اسلامی، ماه مبارک رمضان و عید نوروز) نیز انجام شده است.

تأمین کالاهای اساسی و نهاده‌های دامی و دارو و تجهیزات پزشکی، تدوین پیوست عدالت برای سیاست‌های بودجه ۱۴۰۱، وصول بیش از ۱۰۰ درصدی درآمدهای مالیاتی و رشد ۵۹ درصدی درآمدهای مالیاتی نسبت به سال قبل، افزایش ۱۸۰ هزار میلیاردتومانی درآمدهای نفتی در بودجه عمومی نسبت به سال قبل، اختصاص ۱۶۰ همت به بخش بهداشت و درمان و ۶ همت به تأمین واکسن نیز از دیگر مواردی است که سازمان برنامه در دولت سیزدهم آن را اجرایی کرده است.

* تغییر عمده در جهت ‌گیری ‌های بودجه ۱۴۰۱

سازمان برنامه و بودجه در راستای بودجه ریزی عملیاتی تغییرات عمده ای در شیوه بودجه ریزی کشور ایجاد کرده است که این تغییرات در بودجه سال ۱۴۰۱ اجرایی شده است. این سازمان برای اصلاح بودجه ۹ برنامه را اجرایی کرده است.

مهمترین اقدامات این سازمان تلاش همه‌جانبه برای افزایش تولید و اشتغال و بهبود رشد اقتصادی با برنامه‌محور کردن و پاسخگو کردن دستگاه‌های اجرایی ملی و استانی برای پیشبرد اهداف و برنامه‌های محوله، تأمین مالی و حمایت از تولید و اشتغال با تأکید بر تولید دانش‌بنیان با سازوکار صندوق‌های پیشرفت و عدالت در استان‌ها، حمایت از واحدهای تولیدی با کاهش ۵ واحد درصدی از مالیات بر عملکرد آنها، در اولویت قراردادن برنامه شبکه ملی اطلاعات و تأمین زیرساخت‌ها برای دسترسی آسان به اطلاعات، حمایت جدی از برنامه خانواده و فرزندآوری، تأکید بر عدالت، به‌ویژه عدالت سرزمینی با اتکای به ظرفیت‌ها و استعدادهای مناطق بر پایه آمایش سرزمین، استمرار تأمین مطمئن و مستمر کالاهای اساسی، نهاده‌های دامی و تجهیزت پزشکی و ساماندهی نحوه تأمین ارز آنها بوده است.

* فعالیت‌های سازمان برنامه در حوزه برنامه‌ریزی

رویکرد سازمان برنامه و بودجه در دولت سیزدهم، تغییر جهت از سمت بودجه‌ محوری به سمت برنامه ‌محوری است؛ یعنی سازمان به ‌مرور، بیشتر توان خود را مصروف برنامه‌ریزی و نظارت در جهت محقق شدن بهبود شاخص‌های کلان اقتصادی خواهد کرد. برنامه‌های مختلفی در حال حاضر در سازمان برنامه و بودجه در حال تدوین و پیگیری است.

این برنامه ها شامل، برنامه اصلاح ساختار بودجه، برنامه اصلاح نظام بانکی، تدوین برنامه هفتم توسعه و برنامه‌ریزی برای مدیریت و مهار پایدار تورم بوده است. نکته مهم در اجرای برنامه های فوق، این است که این برنامه‌ها بر پایه سند تحول مردمی اجرایی شده است.

* برنامه دولت در رشد متوازن اقتصادی استان‌ها

با همکاری مرکز ملی آمار، تحقیقات گسترده‌ای برای رشد متوازن هشت درصدی در استان‌ها و سطح شهرستان صورت گرفته است؛ در نهایت بر اساس سند ملی آمایش، طرح‌های اولویت‌دار در هر شهرستان که منجر به بیشترین رشد اقتصادی می‌شود، احصا شده است.

در صورت اصلاح اساسنامه صندوق امید در دولت، به‌زودی شاهد اختصاص منابع این صندوق به طرح‌های رشد اقتصادی استان‌ها خواهیم بود، البته این منابع به‌صورت اهرمی عمل خواهد کرد و در کنار منابع داخلی استان منجر به سرمایه بخش خصوصی و مردمی در اقتصاد خواهد شد.

* فعالیت‌ها در زمینه هدفمندی یارانه‌ها

سازمان برنامه و بودجه نقش محوری در طرح عادلانه کردن یارانه کالاهای اساسی ایفا کرد و از طریق سازمان هدفمندی یارانه‌ها علاوه بر تکالیف قانونی، ثبت‌نام افراد جامانده از یارانه را انجام داد؛ بخشی از فعالیت‌های سازمان هدفمندی در این زمینه در جدول شرح زیر آمده است:

* فعالیت‌های صندوق توسعه ملی

در سال‌های قبل علاوه بر رشد قابل‌توجه برداشت از صندوق توسعه ملی، بازگشت اقساط وام‌ها دچار مشکل شده بود؛ در دوره جدید صندوق توسعه ملی علاوه بر تأمین اعتبارات طرح‌های اقتصادی بر وصول مطالبات هم تمرکز شده است.

بخشی از فعالیت‌های این صندوق در دولت سیزدهم شامل، وصول دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار از مطالبات، تأمین ۲۷۵ میلیون دلاری برای یک طرح مهم صنعتی و تأمین مالی ۱۲۳ هزار میلیاردی برای حدود ۱۰ هزار طرح اقتصادی بوده است.

انتهای پیام/




این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید



منبع

به این نوشته امتیاز بدهید!

farsnews

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *