انتقاد تند فضانورد ناسا از رئیس آژانس فضایی روسیه
فضانورد ناسا طی توئیت جدیدی، از رئیس آژانس فضایی روسیه به خاطر صحبتها و تهدیدات وی انتقاد کرد.
به گزارش ایسنا و به نقل از دیلیمیل، “گارت رایسمن”(Garrett Reisman)، یکی از فضانوردان ناسا، از “دیمیتری روگوزین”(Dmitry Rogozin)، رئیس آژانس فضایی روسیه، به دلیل تهدید در مورد ایستگاه فضایی بینالمللی و سایر حملات وی انتقاد کرده است.
رایسمن در سال ۲۰۰۸، یکی از سرنشینان ایستگاه فضایی بینالمللی بود که به “شاتل فضایی اندور”(Space Shuttle Endeavour) رسید و بار دیگر در سال ۲۰۱۰، با “شاتل فضایی آتلانتیس”(Space Shuttle Atlantis) از آن بازدید کرد. رایسمن از زمان خروج از ناسا، به عنوان مشاور اسپیس ایکس فعالیت کرده است.
زنجیره نظرات فضانوردان زمانی آغاز شد که روگوزین ویدئویی را که توسط “سازمان فضایی فدرال روسیه” یا “روسکاسموس”(Roscosmos) ساخته شده بود، به اشتراک گذاشت که نشان میداد پرچمهای بریتانیا و آمریکا از موشک “سایوز”(Soyuz) برداشته شده است.
“اسکات کلی”(Scott Kelly)، یکی دیگر از فضانوردان سابق ناسا نیز گفت که روسکاسموس بدون همکاری بینالمللی، وجود نخواهد داشت و روگوزین باید در “مکدونالدز”(McDonalds) شغلی پیدا کند.
روگوزین که از سال ۲۰۱۸، ریاست آژانس فضایی روسیه را بر عهده دارد، آن را به یک شرکت تبدیل کرده و بر درآمد تمرکز داشته است.
رایسمن در پاسخ به نظر اسکات کلی، در توئیتی نوشت: روگوزین همیشه یک ابله بوده است.
وی افزود: روگوزین واقعا به طور فجیعی به روسکاسموس آسیب میزند و به یکی از معدود منابع ارزی باقیمانده برای روسیه پایان میدهد. هنگامی که دستگاه خودپرداز شما خالی است، باید این موضوع را در نظر داشته باشید.
روگوزین پیشتر کلی را پس از این که او را نادان خطاب کرده بود، بلاک کرد اما به نظر میرسد که تاکنون حرفهای رایسمن را نادیده گرفته است.
جدال بین فضانوردان آمریکایی و رئیس آژانس فضایی روسیه، از زمانی که نیروهای روسیه به اوکراین حمله کردند، ادامه دارد و جرقه تحریمهایی را علیه روسیه، از جمله علیه برنامه فضایی و صنعت این کشور پدید آورده است.
تحریمهای پیشین، از جمله زمانی که روسیه در سال ۲۰۱۴ به کریمه حمله کرد، به دلیل همکاری در ایستگاه فضایی بینالمللی، برنامه فضایی را در یک بخش عمده مستثنی کرده بود.
تهدید همکاری آینده بین آمریکا و روسیه در ایستگاه فضایی بینالمللی، موضوع مورد نظر روگوزین بوده است. یکی از نخستین پستهای او پس از پیشنهاد تحریمها، به خروج روسیه از این برنامه اشاره داشت. روگوزین گفت که این امر باعث میشود که ایستگاه در مدار غیرقابل کنترل قرار بگیرد و در اروپا یا آمریکا سقوط کند.
این موضوع به این دلیل است که ایستگاه فضایی بینالمللی به دو بخش اصلی تقسیم میشود. یک طرف از آن آمریکایی است که مسئولیت پشتیبانی حیاتی را بر عهده دارد و یک طرف دیگر روسی است که ایستگاه را در مدار نگه میدارد.
روگوزین علاوه بر مطرح کردن احتمال سقوط ایستگاه به زمین، ویدئویی را به اشتراک گذاشت که توسط روسکاسموس ساخته شده بود و به نظر میرسید فضانوردان روسی در ایستگاه فضایی بینالمللی در حال خداحافظی با همتایان آمریکایی خود هستند.
هنگامی که از رایسمن در مورد آینده ایستگاه فضایی بدون روسیه پرسیده شد، گفت: گزینههای عملی زیادی وجود ندارد زیرا به رغم ویدیوی فانتزی کمهزینهای که روگوزین اخیرا منتشر کرد، خروج هر یک از طرفین اساسا به پایان یافتن ایستگاه فضایی بینالمللی منجر خواهد شد.
وی افزود: بدون ایستگاه فضایی، چه چیزی برای روسکاسموس باقی میماند؟
روسیه پیشتر به ایده راهاندازی ایستگاه فضایی خود در سال ۲۰۲۵ اشاره کرده بود که احتمالا برداشتن برخی از ماژولهای جدیدتر از ایستگاه فضایی بینالمللی را در بر میگیرد.
همچنین، ناسا اعلام کرده است که ایستگاه فضایی بینالمللی را در سال ۲۰۳۱ از مدار خارج میکند و آن را به روشی کنترلشده به پایین میفرستد تا در جو بسوزد و بقایای آن در اقیانوس آرام جنوبی، نزدیک منطقهای دورافتاده موسوم به “پوینت نمو”(Point Nemo) فرود بیاید.
مقامات رسمی ناسا تاکنون در مورد ادامه همکاری با روسیه در ایستگاه فضایی بینالمللی، از جمله بازگشت “مارک ونده هی”(Mark Vande Hei)، فضانورد با موشک سایوز در ۳۰ مارس صحبت کردهاند.
اسکات کلی در مصاحبهای گفت: اگر روگوزین قرار است مانند یک کودک رفتار کند، من هم مانند یک کودک با او رفتار خواهم کرد. این غیرقابل تصور است که برنامه فضایی روسیه، شخصی را در فضا رها کند که مسئولیت بازگرداندن او به خانه را بر عهده دارد. من تصور نمیکنم که چنین اتفاقی رخ دهد.
اسکات پس از این مصاحبه، حرف خود را پس گرفت و گفت که هرگز انتظار نداشت روسیه، همسایه خود را بمباران کند اما این اتفاق رخ داد.
چهار فضانورد از ناسا، دو فضانورد از روسیه و یک فضانورد از آژانس فضایی اروپا به ایستگاه فضایی بینالمللی فرستاده شدهاند. فضانورد اروپایی و سه نفر از فضانوردان ناسا با کپسول “دراگون”(Dragon) شرکت اسپیس ایکس سفر کردند، روسها و ونده هی نیز با فضاپیمای سایوز به آن وارد شدند.
کلی گفت: اگر من جای ونده هی بودم، به کارم ادامه میدادم و اگر مقامات روسکاسموس تصمیم میگرفتند مرا در ایستگاه جا بگذارند، آن گاه راه دیگری را برای رفتن به خانه پیدا میکردم.
چشمانداز اقامت طولانیتر برای ونده هی که قرار است تا ۳۰ مارس به مدت ۳۵۵ روز متوالی در ایستگاه باشد، ترسناک خواهد بود و رکورد آمریکا را که اسکات کلی طی آن به مدت ۳۴۰ روز در ایستگاه اقامت داشت، خواهد شکست.
پرواز او به خانه، نشاندهنده استفاده نهایی از سایوز روسی توسط فضانوردان ناسا خواهد بود زیرا این آژانس فضایی اکنون پرتابهای آینده خود را روی کپسول دراگون شرکت اسپیس ایکس در نظر گرفته است.
درخواستهایی برای پرتاب فضایی کاملا تجاری آینده “Ax-۱” وجود دارد که توسط شرکت آمریکایی “آکسیوم اسپیس” (Axiom Space) و با استفاده از کپسول دراگون انجام میشود تا در ماه آینده به ایستگاه فضایی بینالمللی سفر کند. تاکنون آکسیوم اسپیس و اسپیس ایکس اعلام نکردهاند که آیا این اتفاق رخ خواهد داد یا خیر.
ناسا گفته است که همکاری با روسکاسموس در ایستگاه فضایی بینالمللی ادامه دارد. به گفته این آژانس فضایی، عملیات در حال انجام شدن در ایستگاه، از جمله پرواز خدمه به پایگاه مداری و بازگرداندن ایمن آنها به زمین به طور عادی ادامه مییابد.
انتهای پیام