آغاز خروج نیروهای پیمان امنیت جمعی از قزاقستان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه روز پنجشنبه گفت، مأموریت نیروهای حافظ صلح سازمان معاهده امنیت جمعی در قزاقستان خاتمه یافته است.
به نوشته خبرگزاری «تاس»، پوتین در دیدار با «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه گفت: «روی هم رفته، زمان بازگشت به خانه است. ما وظیفه خود را انجام دادیم».
رئیس جمهور روسیه با تمجید از تلاشهای وزیر دفاع، رئیس ستاد کل ارتش و دیگر مقاماتی که این مأموریت را رهبری کردند گفت: «قصد دارم در این خصوص ابراز امیدواری کنم که این اقدام استفاده از نیروهای مسلح به صورت تکمیلی مورد مطالعه قرار گیرد».
روز گذشته (چهارشنبه) «قاسم جومارت توکایف» رئیس جمهور قزاقستان پایان عملیات حفاظت از صلح در این کشور را اعلام و از این سازمان بهخاطر کمک به قزاقستان در شرایط بسیار دشوار پیش آمده قدردانی کرد.
در روزهای نخستین سال ۲۰۲۲، اعتراضاتی در شهرهای «ژانائوزن» و «آکتائو» در منطقه «مانیگیستاو» واقع در غرب قزاقستان در پی افزایش دو برابری قیمت گاز مایع برپا شد که برخی این اعتراضات را به خشونت کشاندند و با اغتشاش تلاش کردند تا اعتراضات مردم را به حاشیه بکشانند و به مؤسسات دولتی حمله کرده و از سلاح گرم نیز استفاده کردند.
در پی تشدید اعتراضات، رئیسجمهور قزاقستان از روسیه و کشورهای عضو پیمان امنیت جمعی تقاضا کرد به منظور کمک به این کشور در مهار اعتراضات خشونتآمیز، به قزاقستان نیرو اعزام کنند، اما با این حال برخی کشورهای غربی از جمله ایالات متحده آمریکا فشارها به روسیه را به دلیل اعزام نیرو به قزاقستان برای کمک به آرام کردن اوضاع تشدید کرده و سعی میکنند تا روسیه را به تلاش برای مداخله در قزاقستان متهم کنند.
مقامات مختلف از جمله روسای جمهور روسیه، بلاروس و چین، ضمن محکوم کردن مداخلات خارجی در قزاقستان درخصوص وقوع انقلاب رنگی در این کشور هشدار داده بودند.
«مارک اسلبودا» کهنهسرباز آمریکایی و کارشناس امور بینالمللی و مسائل امنیتی در این باره گفت: «مقیاس، دامنه، سازماندهی و برنامهریزی آشکار [در این ناآرامیها] همگی به احتمال وجود درجاتی از حمایت و جهتدهی خارجی اشاره دارد. به نظر میرسد این اقدام به طور ویژه برای منحرف کردن ذهن روسیه از طریق بیثباتی سیاسی در دو سوی این کشور در مرزهای شرقی و غربی زمانبندی شده است، آن هم دقیقاً در برههای که روسیه قرار است وارد مذاکرات سطح بالا و فشرده با ایالات متحده و ناتو شود».
سلبودا خاطر نشان کرد «مختار آبلیازوف» سرمایهدار قزاقستانی و رئیس سابق یکی از بانکهای این کشور که خود را رهبر اعتراضات نامیده بود، چند روز قبل از شروع ناآرامیها در یک تلویزیون اوکراینی حاضر شد و بهطور علنی براندازی دولت قزاقستان را خواستار شد.
این کارشناس آمریکایی در ادامه گفت: «اگر آبلیازوف در انجام و جهتدهی به این ناآرامیها نقش داشته باشد، پس نهادهای اطلاعاتی اوکراین به طور قریب به یقین و به احتمال بیشتری حامیان غربی رژیم کییف نیز دخالت داشتهاند».
اسلبودا به اسپوتنیک گفت، نقش آمریکا و ناتو در بر هم زدن ثبات در مرزهای روسیه خود را در استقرار شمار بالایی از نیروهای ناتو در اوکراین نشان میدهد که به گفته آنها تحت عنوان «تعلیمدهنده و مشاور» در این کشور حضور دارند.
یک وبگاه خبری نزدیک به کنگره آمریکا روز پنجشنبه نوشت، روسیه توانست در برابر جبهه غرب در قزاقستان پیروز شود.
پایگاه خبری «هیل» در گزارشی با تیتر «پوتین دوباره پیروز شد» نوشت: «در نهایت پوتین حضور خود در اوکراین را پایه ریزی کرده و در بلاروس و قزاقستان از وی استقبال میشود. او در همین جا متوقف نخواهد شد. صرفنظر از نتایج گفتوگوهای این هفته (با آمریکا و ناتو) او در میان رأیدهنگان روس میزان مقبولیت بیشتری کسب خواهد کرد و رهبر قدرتمندتری خواهد شد و اعتبار او میان رقبای آمریکا از جمله چین، افزایش خواهد یافت».
انتهای پیام/
شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید
این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید