کالاهای رکورددار گرانی قیمت در سالی که گذشت
نفت خام یکی از کالاهایی بود که رشد قیمت چشمگیری در سال ۲۰۲۱ داشت اما کالاهای دیگری بودند که رشد قیمت بزرگتری داشتند.
به گزارش ایسنا، بستههای محرک مالی و پولی عظیمی که در سال ۲۰۲۰ توسط دولتهای سراسر جهان رونمایی شدند و در سال ۲۰۲۱ ادامه پیدا کردند، به تسریع بهبود رشد اقتصادی کمک کردند. کندی فعالیت کارخانه ای و تقاضای قوی مصرف کنندگان باعث صعود قیمت کالاها شد. در واقع وال استریت بازار صعودی کالاها را پیش بینی کرد که با افزایش قیمت نفت دهه ۱۹۷۰ یا رونق دهه ۲۰۰۰ رقابت می کند.
کارشناسان بازار شامل گلدمن ساکس معتقدند رونق کالا می تواند با آخرین ابرچرخه در اوایل دهه ۲۰۰۰ که اقتصادهای گروه بریک (برزیل، روسیه، هند و چین) را قدرتمند کرد، رقابت کند. این انتظارات با این حقیقت که حرکت قیمت اکثر کالاها فصلی و چرخشی بودند، تقویت شد. تاکنون به نظر می رسد پیش بینی وال استریت درباره پول درست بوده و محدودیتهای عرضه سبب رشد قیمت کالاها و صعود چشمگیر آنها شده است.
کالاها در میان داراییهای بودند که در سال ۲۰۲۱ بیشترین نوسان را داشتند و اختلالات زنجیره تامین و افزایش تورم، باعث افزایش سرسام آور قیمتها شد. رشد قیمتهای کالا به ویژه انرژی منعکس کننده تقاضای فزاینده و فقدان عرضه بوده است.
سال ۲۰۲۰ تنها به عنوان سالی که کل دنیا برای نخستین بار در بیش از یک قرن گذشته با یک پاندمی دست و پنجه نرم کرد، به یاد آورده نمی شود بلکه سالی بود که قیمتهای نفت برای نخستین بار تاکنون منفی شد. با بازگشایی تدریجی اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۱، تقاضا برای نفت افزایش یافت و باعث رشد چشمگیر قیمتهای نفت و صعود آنها به بالاترین رکورد چند ساله شد. این رشد قیمت را تا حدودی می توان به محدودیت عرضه چشمگیر اوپک پلاس نسبت داد. اوپک که از نظر تاریخی برای جنگهای قیمت بی وقفه و رقابت برای سهم بازار شناخته شده است این بار از ریزش قیمت نفت درس گرفت.
نفت یکی از بزرگترین رشد قیمتها را در بخش کالاها در سال ۲۰۲۱ داشت اما بهترین رشد قیمت را نداشت. این عنوان به لیتیوم رسید که نیروبخش انقلاب سبز است. نفت خام ۵۷.۸ درصد در سال ۲۰۲۱ رشد کرد اما در فهرست کالاهای رکوددار بهترین عملکرد در رتبه دهم ایستاد که نشان می دهد بخش کالاها تا چه حد رونق پیدا کرده و شاهد رشد چشمگیر قیمتها بوده است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، کالاهایی که در سال ۲۰۲۱ بهترین عملکرد را داشتند، عبارتند از:
۱- لیتیوم
تغییر ۵۲ هفتهای (۲۰۲۱): ۴۷۷ درصد
قیمت (۳۱ دسامبر) : ۴۲ هزار و ۲۵۶ دلار در هر تن
۲- اتانول
تغییر ۵۲ هفتهای (۲۰۲۱): ۱۲۵ درصد
قیمت (۳۰ دسامبر) : سه دلار در هر گالن
۳- زغال سنگ
تغییر ۵۲ هفتهای (۲۰۲۱): ۱۱۱ درصد
قیمت (۳۱ دسامبر) : ۱۷۰ دلار و ۱۰ سنت در هر تن
۴- جوی دو سر
تغییر ۵۲ هفتهای (۲۰۲۱): ۹۰.۴ درصد
قیمت (۳۱ دسامبر) : ۶۸۶ دلار و ۷۵ سنت در هر بوشل
۵- قهوه
تغییر ۵۲ هفتهای (۲۰۲۱): ۷۸.۴ درصد
قیمت (۳۱ دسامبر) : ۲۲۸ دلار و ۸۵ سنت در هر پوند
۶- بنزین
تغییر ۵۲ هفتهای (۲۰۲۱): ۶۱.۷ درصد
قیمت (۳۱ دسامبر) : ۲ دلار و ۲۷ سنت در هر گالن
۷- نفتا
تغییر ۵۲ هفتهای (۲۰۲۱): ۶۱.۵ درصد
قیمت (۳۱ دسامبر) : ۳ دلار در هر تن
۸- پروپان
تغییر ۵۲ هفتهای (۲۰۲۱): ۶۰.۶ درصد
قیمت (۳۱ دسامبر) : یک دلار و چهار سنت در هر گالن
۹- نفت کوره
تغییر ۵۲ هفتهای (۲۰۲۱): ۶۰.۴ درصد
قیمت (۳۱ دسامبر) : ۲ دلار و ۷۴ سنت در هر گالن
۱۰- نفت خام
تغییر ۵۲ هفتهای (۲۰۲۱): ۵۷.۸ درصد
قیمت (۳۱ دسامبر) : ۷۶ دلار و ۵۴ سنت در هر بشکه
انتهای پیام