لزوم جهش در عدالت در دسترسی به خدمات بهداشت و درمان/نیاز کشور به “بیمه” باکیفیت
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اولویتهای مهم حوزه سلامت، اعم از ایجاد بیمه قدرتمند و باکیفیت، توجه به بحث پیشگیری، عدالت، اجرای برنامه پزشک خانواده و … گفت: مردم به دنبال بیمه باکیفیت هستند.
به گزارش ایسنا، علی نیکزاد در آیین گرامیداشت هفته سلامت و مراسم رونمایی از کتاب طرح عدالت و تعالی نظام سلامت، با اشاره به زحمات مجموعه دستاندرکاران درمانی کشور به ویژه در حوزه کرونا و واکسیناسیون، گفت: مفهوم سلامت اعم از درمان و سلامت جسمی است و شامل هفت مولفه اساسی است که عبارتند از سلامتی جسمی(فیزیکی)، سلامت شغلی، سلامت معنوی، سلامت ذهنی، سلامت عاطفی، سلامت محیط زندگی، سلامت اجتماعی. این طیف وسیع، عموما در حوزه ماموریتی وزارت بهداشت قرار دارد و حقیقتا ماموریت این وزارتخانه، یک ماموریت وسیع و غیرقابل مقایسه با سایر حوزهها در کشور است.
وی افزود: وزارت بهداشت در دوره جدید مدیریتی خود، در زمینه مقابله با همهگیری کرونا و واکسیناسیون اقدامات خوبی را به صورت جهادی و شبانهروزی انجام داد و ظرفیت و توان تخصصی و اجرایی خود را تا حد زیادی به اثبات رساند. به نحوی که الان وقتی در افکار عمومی میخواهند ۵ اقدام اساسی دولت سیزدهم در مدت کوتاه عمر آن را بیان کنند، یکی از سرفصلهای اصلی، مربوط به زحمات شما عزیزان در حوزه کرونا است.
نیکزاد ادامه داد: این کفایت و تدبیر مدیریتی سبب شده است انتظارات از این وزارتخانه در حوزههای مختلف افزایش پیدا کند و این مسئله، مسئولیت شما را سنگینتر میکند.
نایب رئیس مجلس با اشاره به مهمترین موضوعات حوزه سلامت، گفت: نکته اول بحث عدالت و نیاز به جهش در عدالت در دسترسی به خدمات بهداشت و درمان است. بحث عدالت شامل سرفصلهای متعددی است که از جمله آنها میتوان به دسترسی به پزشک متخصص در نقاط محروم، بحث ظرفیت پزشکی و تامین سرانه کافی پزشک در کشور، بحث عدالت در پرداخت به پزشکان بحث عدالت در پرداخت به کادر غیر پزشکی به ویژه پرستاران، خدمات پاراکلینیکی، بهیاران و بهورزان و… اشاره کرد.
نیکزاد گفت: نکته دوم که در ادامه و استمرار بحث عدالت قرار دارد، بحث بیمهها است. اگر آقای وزیر بتوانند در دولت یک اقناع عمومی ایجاد کنند و سایر وزرا را نیز برای بحث تعامل و همافزایی برای ایجاد یک بیمه قدرتمند پایدار برای کشور مجاب کنند، قطعا دستاورد بزرگی است. مردم احساس خوبی نسبت به بیمه ندارند چون هر دفترچه بیمه اعم از تامین اجتماعی، کشوری، نیروهای مسلح، بیمه سلامت و… در هر بیمارستانی یک کارکرد جدا دارد. ما یک بیمه قدرتمند یکپارچه نداریم.
نیکزاد گفت: نکته سوم، بحث افراد فاقد پوشش بیمه است. با وجود ۱۸ صندوق بازنشستگی در کشور، هنوز پوشش کامل بیمههای اجتماعی بین گروههای مختلف جامعه محقق نشده است. طبق برخی گزارشها حدود ۸ میلیون ایرانی فاقد بیمه درمانی هستند. البته باخبریم که سازمان بیمه سلامت فراخوان داده است تا افراد فاقد بیمه درمانی در بیمه سلامت ثبت نام کنند اما نکته اینجاست که مردم به دنبال بیمه باکیفیت بر اساس تکالیف مندرج در قانون اساسی هستند. اعضای فعلی بیمه سلامت هم که از سالهای قبل عضو بیمه سلامت هستند گلایه دارند که دفترچهای که در دست ماست، کارکرد ویژهای ندارد و فقط در یک سری مراکز درمانی خاص و با صفها و تراکمهای طولانی قابل دسترسی است.
نایب رییس مجلس ادامه داد: نکته دیگر، بودجههای عمرانی وزارت بهداشت است. ما در این زمینه نیاز به جهش داریم. من و همکارانم در مجلس در هر شهری که سفر داریم حتما با یک بیمارستان یا درمانگاه نیمه تمام مواجه هستیم که مردم مراجعه میکنند و از این مسئله گلایه دارند. وزارت بهداشت باید با یک اولویتدهی دقیق، فکری به حال این پروژههای نیمهتمام کند. نکته مهم دیگر توجه به بحث پیشگیری است. مراکز بهداشت در سراسر کشور یک ظرفیت بزرگ برای کشور هستند. این یک تجربه تقریبا منحصر به فرد است که جمهوری اسلامی توانسته است تا دل روستاها و شهرها و محلات مختلف، با ایجاد مراکز جامع سلامت و خانههای بهداشت، خدمات سلامت را به اقصی نقاط کشور برساند. الان ساختمان هست، پرسنل هست، شبکه متصل و مویرگی در کشور هست اما به نظر من استفاده حداکثری از این ظرفیت نمیشود. همین مراکز با تشکیل پروندههای سلامتی میتوانند نقش بزرگی در سلامت جامعه ایفا کنند.
نیکزاد تاکید کرد: موضوع مهم دیگر در حوزه سلامت، بحث پزشک خانواده است. این شعار، تقریبا در هر دولتی داده شده ولی هنوز به صورت عینی خودش را نشان نداده است. وزارت بهداشت دولت سیزدهم اگر در این حوزه بتواند کار اساسی انجام دهد، در تاریخ ماندگار خواهد شد.
انتهای پیام