همت اهالی یک روستا جان «لکلک»ها را حفظ کرد/ همزیستی شبکههای برق با پرندگان
به گزارش خبرنگار محیط زیست فارس، حدود ۵۰ سال است که لکلکها روستای «کپرجودکی» از توابع شهرستان بروجرد را برای زندگی انتخاب کردهاند و از ۲ جفت لکلکی که روز اول پای به این منطقه گذاشتند، جمعیت آنها امروز به حدود ۲۰ جفت رسیده است و دیگر به اهالی همیشگی این روستا تبدیل شدهاند.
اهالی روستای کپرجودکی نگران لکلکهای روستایشان شدند
جعفر کرمی رئیس شورای این روستا به خبرنگار فارس میگوید: در روستای ۳۷۰ نفره ما، همه از کوچک و بزرگ این پرندگان زیبا را دوست داریم اما چند سالی است که لکلکهایی که بر روی تیرهای برق لانه میکنند دچار برقگرفتگی شده و تلف میشوند و این مساله باعث شده که علاقه ما تبدیل به یک نگرانی شود.
تلاش کردند برق گرفتگی لکلکها را به گوش مسئولان استان برسانند
رئیس شورای روستای کپرجودکی با اشاره به اینکه چندین سال تلاش کردیم تا به مسئولان استانی این معضل را اطلاعرسانی کنیم اما نتیجهای حاصل نشد، افزود: از زمان ورود «کمیته پرندگان و شبکههای برق ایران» به این موضوع، کارها بهسرعت پیش رفت. وی با اظهار خرسندی افزود: خوشبختانه در ۳ ماه گذشته تا امروز دیگر هیچ تلفاتی نداشتیم.
اهالی روستا هم در بخشهایی از پروژه حفاظت از لکلکها نقشآفرینی کردند و با کمک سازمانهای مردم نهاد بروجرد ساخت عرشههای فلزی را برعهده گرفتند.
برکت لکلک ها برای روستا
کپرجودکیها که کشاورز و دامدار هستند، حالا با دستی که به سر روی روستای خود کشیدهاند، میزبان اهالی شهرهای بزرگی شدهاند که برای بازدید لکلک ها به روستایشان میآیند.
اگر تالاب احیا شود گردشگری هم رونق میگیرد
رئیس شورای روستا می گوید: تالاب بیشه دالان که در نزدیکی روستای ماست و مکان زیست بیش از ۱۰۰ گونه پرنده ازجمله این لک لک ها شده است، یک تالاب زیباست که متاسفانه به دلیل احداث یک کانال آب، رو به خشکی رفته و اگر این تالاب احیا شود، گردشگری در این منطقه رونق خوبی خواهد گرفت.
خطوط برق برای لکلکها ایمن شد
فرهنگ بحرالعلوم فعال محیط زیست بروجردی نیز در گفت و گو با خبرنگار فارس با اشاره به طبیعت زیبای این روستا و پرندگان ساکن آن مثل لکلکها ابراز داشت: در یک پروژه حفاظتی ارزنده، خطوط برق برای لکلکها ایمن شد بهطوری که احتمال ریزش لانه و تلف شدن جوجهها کاهش یافته و همچنین آسیب کمتری به خطوط برق وارد میشود.
آرایش خطوط شبکه ۲۰ کیلوولت تغییر کرد
سالیانه بیش از چندصد میلیون پرنده در اثر برخورد با شبکه های برق و یا برق گرفتگی جان خود را از دست میدهند، اما چون عمدتاً این خطوط در مناطقی هستند که دور از دسترس مردم است و فاجعهای که بر جای میگذارند به چشم نمیآید آنچنان که باید به آن توجه نشده است.
محمود کلنگری پژوهشگر محیط زیست و متخصص حوزه برق و پرنده و مترجم کتاب «پرندگان و خطوط برق؛ از تقابل تا تعامل» در گفت و گو با خبرنگار فارس اظهار داشت: اصلاح خطوط برق برای حفظ حیات پرندگان، مورد توجه ویژه HSE توانیر قرار گرفته و این شرکت با ایجاد «کمیته ملی پرندگان و شبکههای برق ایران» برای حل این معضل وارد عمل شده است.
وی با اشاره به اینکه اخیراً به این کمیته گزارش شد که لکلکهایی زادآور در روستای «کپر جودکی» از توابع شهرستان بروجرد دچار برق گرفتگی شده و تلف میشوند، گفت: طبق این گزارش در طی چند سال گذشته این اتفاق بارها تکرار شده بود و علاوه بر برقگرفتگی احتمال آتش گرفتن لانههای لکلک که بر روی خطوط توزیع ۲۰ کیلوولت قرار داشتند نیز وجود داشت.
این کارشناس ابراز داشت: بنابراین تصمیم بر این شد که برای حفاظت از لانه لکلکها و پیشگیری از آتشگرفتن آنها، آرایش خطوط شبکه ۲۰ کیلوولت تغییر کند به نحوی که مقرههای سوزنی با مقرههای آویزی تعویض شود.
پست برقی که باعث تلفات لکلکها میشد را جابهجا کردند
کلنگری ادامه داد: در گام دوم پروژه ایمنسازی، پست برقی که محل حادثه و تلف شدن بیش از ۷ لکلک بود با ادوات سنگین، جرثقیل و اکیپ شرکت توزیع نیروی برق بروجرد جابهجا شد و بناست در چند روز آینده، آرایش این پست برای لکلکها و سایر پرندگان کاملاً ایمن شود.
برای نخستین بار در کشور عرشه فلزی بر روی تیرهای شبکه توزیع نصب شد
این پژوهشگر حوزه محیط زیست با بیان اینکه در گام سوم، برای نخستین بار در کشور عرشه فلزی بر روی تیرهای شبکه توزیع نصب شد، افزود: نصب عرشه و لانههای مصنوعی، روشی قابل اعتماد و کارآمد برای مدیریت آشیانههای پرندگان است که از فروپاشی آشیانه بر اثر حوادث طبیعی و ریزش آن بر روی هادیهای نیروی برق جلوگیری میکند به طوری که هم اکنون در کشورهای متعددی همچون مجارستان، بلغارستان، پرتغال، اسپانیا و جمهوری چک، این راهکار برای حفاظت از لانههای لکلک سفید به اجرا درمیآید.
کلنگری به جمعبندی پروژه حفاظت از لکلکهای تالاب بیشهدالان پرداخت و افزود: اگر نیک بنگریم پروژه مذکور تلاشی موفق در مسیر همزیستی شبکههای برق با پرندگان به حساب میآید که نتیجه آن برای شرکت توزیع برق بروجرد به شکل بهبود قابلیت اطمینان شبکه و کاهش قطعیهای ناخواسته و ثمرهاش برای لکلکها کاهش ریسک تلفات، افزایش نرخ موفقیت در زادآوری و پایداری جمعیت خواهد بود.
جابهجاییها ۵۰۰ میلیون تومان هزینه داشت
خسروی رئیس اداره برق بروجرد نیز با اشاره به اینکه عملیات اجرایی، اعم از جابجایی پست و تغییر آرایش آن چیزی حدود ۵۰۰ میلیون تومان برای این اداره هزینه در برداشته است، ابراز داشت: چنین عملیاتی در کشور بینظیر بوده که علاوه بر حفظ جان این گونه ارزشمند، به حفظ مقاومت خطوط ما نیز کمک میکند.
انتهای پیام/
شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید
این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید