چین به دنبال ابتکار عمل در امنیت جهانی؛ «تحریمها ایجاد هرج و مرج میکند»
چین درخواست برای لغو تحریمهای یکجانبه را تشدید کرده و تلاش برای ترویج یک طرح ابتکاری امنیت جهانی را که میگوید از تئوریهای غربی بهتر است، افزایش داده است.
به گزارش ایسنا، به نقل از وبسایت روزنامه ساوت چاینا مورنینگ پست، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین در مقالهای نوشت، تحریمها هرج و مرج بیشتری ایجاد میکنند.
وانگ در روزنامه «خلق» که سخنگوی حزب کمونیست چین محسوب میشود، این ارزیابی را به عنوان بخشی از گسترش طرح ابتکاری امنیت جهانی مطرح کرد که رئیسجمهوری چین روز پنجشنبه در نشست مجمع «بوآئو آسیا» از آن حمایت کرد و گفت که از «نظریه امنیت ژئوپولتیک غرب برتر است.»
در این مجمع، شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین گفت کشورش با جدایی مخالف است و خواستار توقف اثرات جانبی «شدید و منفی» تصمیمات سیاسی و همچنین ایجاد ثبات در زنجیره تامین جهانی شد.
پکن که با فشارهای فزایندهای از سوی آمریکا مواجه است، تلاش میکند تا دستور کار جهانی واشنگتن را به چالش کشیده و روابطش با همسایگانش را تحکیم کند و از آنها میخواهد در کنار آمریکا نایستند.
تنشها میان آمریکا و چین با حمله روسیه به اوکراین تشدید شد. واشنگتن پکن را تهدید کرده که به دلیل امتناع از محکوم کردن این حمله، هدف تحریمهای مضاعف قرار خواهد گرفت.
اما چین، روسیه را یک شریک جامع استراتژیک خوانده و متعهد شده است تا به تجارت معمول خود با این کشور ادامه دهد.
وانگ یی در مقاله خود نوشت: در حال حاضر، تجدید قوای اقتصاد جهانی همچنان کند پیش میرود و فشار تورمی مدام افزایش مییابد. بحرانهای متعددی از جمله مالی، تجارت، انرژی، غذا، صنعت و زنجیره تامین یکی پس از دیگری پدید میآیند.
وانگ با بیان اینکه تعداد کمی از کشورها، تحریمهایی یکجانبه وضع کردهاند، گفت: آنها توسعه اقتصاد و تکنولوژی در دیگر کشورها را سرکوب و مهار کرده و زندگی مردم کشورهای در حال توسعه را سخت کردهاند.
وزیر خارجه چین ادامه داد: تمامی کشورهای جهان در یک کشتی بزرگ و به مقصدی یکسان حرکت میکنند. اگر میخواهند از دریاهای طوفانی عبور کرده و به آیندهای روشن برسند، باید در یک کشتی همکاری کنند. نباید کسی را به دریا انداخت.
از زمان آغاز جنگی اقتصادی در ۲۰۱۸ توسط دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا، واشنگتن تلاشهایش برای بی نیازی از چین را افزایش داده است.
جو بایدن، رئیسجمهوری فعلی آمریکا نیز سیاستی مقابلهای و رقابتی علیه چین اتخاذ کرده و با تلاش برای مهار رشد تکنولوژی این کشور، آن را یک «رقیب استراتژیک» نامیده است.
واشنگتن همچنین یک استراتژی هند – اقیانوس آرام را برای منزوی کردن چین اتخاذ کرده و با انگلیس و استرالیا یک اتحاد جدید امنیتی (موسوم به آکوس) شکل داده است.
وانگ گفت هر «ذهنیت جنگ سرد» و تشکیل «بلوک قدرت» باید منسوخ شده و به حق حاکمیت ملتهای مختلف احترام گذاشته شود.
او گفت: تاریخ مکررا به ما هشدار داده است که خوداتکایی و زور گفتن به ضعیفان دلیل آشوب و هرج و مرج هستند. در مواجهه با جهانی که به سرعت در حال تغییر است، ما باید با تجاوز سلطهطلبانه به حق حاکمیت مخالفت کرده و برابری و استقلال حاکمیتی خود را حفظ کرده و حامی حقوق برابر، فرصتهای برابر و قوانین برابر برای همه کشورها باشیم.
او گفت، نمیشود به قیمت ناامنی کشورهای دیگر، در یک کشور امنیت ایجاد کرد و امنیت منطقهای هم با تقویت یا گسترش بلوکهای نظامی تضمین نمیشود.
وانگ گفت: جامعه بینالمللی باید یکصدا از تلاشهایی که به حل و فصل مسالمتآمیز بحرانها منجر میشود حمایت کرده و با هر قدرتی که آتشبیار معرکه بوده و مانع گفتوگوهای صلح است، مقابله کند.
انتهای پیام