تبدیل «جنین» به کانون عملیاتهای مقاومت فلسطین
به گزارش سرویس بینالملل خبرگزاری فارس، رسانهها میگویند که تداوم شکل جدید عملیاتهای استشهادی در اراضی اشغالی طی هفتههای گذشته ابتکار عمل را از تلآویو گرفته و راهبرد «تنبیه دستهجمعی» را بیاثر ساخته است.
روزنامه «الاخبار»، امروز (پنجشنبه)، در گزارشی به این مسئله پرداخت و نوشت: «اسرائیل با یک چالش امنیتی دست و پنجه نرم میکند که شاید ساختار این چالش در دههای اخیر تاریخ جنگ با عربها بیسابقه بوده باشد. یکی از مهمترین انگیزهدهندههای موج عملیاتهایی که عدهای از فلسطینیان آن را علیه اشغالگران رهبری میکنند، همان اقدام تنبیهی است که دشمن سعی دارد با استفاده از آن جلوی عملیاتها را بگیرد».
این روزنامه لبنانی ادامه داد: «این معضل خودش، خودش را تقویت میکند؛ بیآنکه برای حل آن چشماندازی قابل رویت باشد. طبق برآوردهای سازمان اطلاعات اسرائیل، احتمال بالایی دارد که این حملات ادامه پیدا کند. حتی اگر تلآویو امید محدود کردن آن را با مجموعهای از اقدامات داشته باشد، حصر پیچیدگیهای [این عملیاتها] دشوار است؛ پیچیدگیهایی که به دشمن اجازه فاصله گرفتن از آن را نمیدهند».
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: «در ارتباط با اصل “بازدارندگی از طریق تنبیه”، اسرائیل تنها به کشتار مجریان عملیاتها بسنده نمیکند حتی اگر آنها نتوانند این علمیاتها را به پایان برسانند. بلکه در صدد مجازات تمام اطرافیانشان بر میآید؛ آن هم از طریق تخریب خانه خویشاندانشان، دستگیری پدران و برادرانشان و شکنجه کردن آنها و سلب منابع مالیشان و تبدیل وضعیت آنها را به بدترین شکل ممکن در هر سطح».
الاخبار اضافه کرد: «این مجازات دستهجمعی، روستا یا شهری را هم که مجری عملیات از آنجا آمده، در بر میگیرد؛ بهویژه اگر این منطقه در اراضی اشغالی خارج از محدوده “خط سبز” باشد. حتی اگر حملات اخیر یک تفاوت [با عملیاتهای پیشین] داشته باشد، اما این همواره راهبرد ثابت اسرائیل برای مقابله با عملیاتهای استشهادی بوده است. تفاوت [عملیاتهای اخیر] این است که این عملیاتها بدون دستور یا فرماندهی گروههای مقاومت انجام میشود».
بر اساس این گزارش، «در کنار این سیاست، نقش عملی سرویسهای امنیتی وابسته به تشکیلات خودگردان فلسطین اضافه میشود که وظیفه تحقیق درباره مسائلی را برعهده دارند که اشغالگران خود از انجام آن ناتوان هستند یا اموری که برای اشغالگران هزینهبر باشد و برایشان تلفات عملیاتی به دنبال داشته باشد. افزون بر این، [این سرویسها] در جمعآوری اطلاعات از مقاومتکنندگان برای دشمن نیز نقش دارند».
این رسانه افزود: «اما در جدیدترین موج عملیاتها، اسرائیل عناصر دیگری را شناسایی کرده است که پیشتر در عملیاتهای بدون برنامهریزی قبلی در حملات با سلاح سرد و زیرگرفتن افراد با خودرو مشاهده نمیشد. بخشی از حملات اخیر را فلسطینیان ۴۸ انجام دادند؛ یعنی آن دسته افرادی که کارتشنایی اسرائیلی داشتند. از نظر اسرائیلیها “تعصب دینی” و همذاتپنداری بهنوعی با برخی گروههای اسلامی تندرو که “تفکری افراطی” دارند، آنها را بایکدیگر متحد میکند. در رویکرد رسانههای [عبری] نیز به منظور خدمت چندجانبه به راهبرد اشغالگران بر [فعالیت] سازمان داعش [در کرانه باختری] تأکید میشود. بخش دوم عملیاتها را فلسطینیانی انجام دادند که از شمال کرانه باختری اشغالی و به طور مشخص از منطقه جنین آمده بودند. این مسئله به چند دلیل یک چالش مرکب برای اسرائیل به شمار میآید».
چرا جنین به کانون عملیاتهای استشهادی تبدیل شد؟
در ادامه مطرح شده است: «اولا: جنین بنابر دلیلی که نمیتوان آن را محدود کرد مانند کمرنگ بودن سطح موافقتها با تشکیلات خودگردان حتی در داخل سازمان “فتح” چه در اردوگاه [جنین] یا این شهر و روستاهای اطراف، تقریبا منطقهای است که از محدوده تسلط سرویسهای امنیتی تشکیلات خودگردان خارج است که این کاهش تأیید خود بیانگر نداشتن قدرت اقدام و کنترل، جمعآوری اطلاعات برای رژیم اشغالگر میباشد».
الاخبار مورد دوم را اینگونه بر میشمارد: «ثانیا: جنبش جهاد اسلامی جوانان فلسطینی و مشخصا افرادی را که از جنبش “فتح” جداشدهاند یا از عملکرد تشکیلات خودگردان ناراضی هستند، جذب خود میکند. همین امر زمینه را برای فراهم کردن ابزارهای جنگی در اردوگاه و اطراف آن مهیا نموده است تاجایی که نگرانی [رژیم] اشغالگر را به دنبال داشته بهخصوص آنکه جهاد سازمانی است که از نظر شمار نیرو و تجهیزات نمیتوان آن را دست کم گرفت».
این روزنامه لبنانی اضافه کرد: «ثالثا: منطقه جنین که در شمال کرانه باختری واقع است، بسیار به مرکز اسرائیل نزدیک است یعنی جایی که شهرهای دشمن از جمله گوش دان و در مرکز آن تلآویو در آنجا قرار دارند. اهمیت این مورد از آن جهت است که نشان میدهد در حصار امنیتی این منطقه -در تمامی انواع آن- شکاف وجود دارد که این به فلسطینیان این فرصت داده تا تقریبا به آسانی از اراضی ۱۹۴۸ خارج شوند و به آنجا بیایند».
در ادامه آمده است: «بنابر آنچه گفته شد، میتوان گفت مجازات دستهجمعی در پاسخ به عملیاتهایی که مجریان آنها از جنین میآیند، برای اشغالگران به امری دشوار بدل شده است بهگونهای که جهاد [اسلامی] به خودی خود برای تأمین امنیت خانوادههای شهدا در برابر آسیبهای جسمانی و زیانهای مادی و اقتصادی دست به مقابله میزند. این مسئله باعث ایجاد شکاف در راهبرد مجازات اسرائیل شده، اثرگذاری آن تضعیف کرده و جنین را به یک نمونه برای الگوبرداری مبدل کرده است و این خطرناکترین مسئله برای اسرائیل به شمار آید».
الاخبار همچنین گفت: «از طرفی، ضعف ساختاری تشکیلات [خودگردان] و مخالفت مردم با آن، دشمن را وادار میکند که به صورت مستقیم خود وارد اردوگاه [جنین]، شهر و مناطق اطراف آن کند که این یعنی تنش با فلسطینیان شدت خواهد گرفت و این مسئله به خودی خود برای انجام عملیاتهای بیشتر انگیزه ایجاد خواهد کرد. افزون بر این، تهدید امکان تلفات جانی اسرائیلیها نیز وجود دارد بهویژه آنکه تصویر یورش سال ۲۰۰۲ به اردوگاه [جنین]؛ اقدامی که در پی آن، اشغالگران دهها نفر تلفات دادند، هنوز در حافظه اسرائیلیها موجود است. مضاف بر آنچه گفته شد، هر گونه پاسخ گسترده خطر وارد شدن نوار غزه به درگیریها را دارد؛ درست مانند اتفاقی که در جنگ “سیف القدس” در سال گذشته رخ داد».
این روزنامه لبنانی در بخش پایانی این گزارش مطرح کرد: «پس چگونه اشغالگران میتوانند خواسته خود را برآورده کنند؟ به نظر میرسد که اسرائیل -تا این لحظه- طرح جایگزینی ندارد؛ به استثنای پدر شهید “رعد حازم” که به هدف راهبردی اول تبدیل شد و تقریبا سرویسهای امنیتی و نظامی دشمن را درگیر خود کرد؛ هرچند که در حقیقت گمان میرود که این مورد نیز تنها یک هدف تاکتیکی بوده باشد. اما اگر دستیابی به پدر شهید دشوار است، پس اسرائیل چگونه میخواهد به اهداف دیگر و مرتبط با انگیزههای عملیات دست پیدا کند؟ اهدافی که در صدر آنها اردوگاه جنین قرار دارد؛ همان اردوگاهی که اشغالگران آن را “لانه زنبور” مینامند و به اکنون به قبله مقاومتکنندگان و الگویی الهامبخش برای آنها مبدل شده است».
انتهای پیام/
شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید
این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید