» دسته‌بندی نشده » بلخاری: حکیم نظامی با سه خصلت حکیم، محبوب و مبدع بودن در جهان می‌درخشد
بلخاری: حکیم نظامی با سه خصلت حکیم، محبوب و مبدع بودن در جهان می‌درخشد

بلخاری: حکیم نظامی با سه خصلت حکیم، محبوب و مبدع بودن در جهان می‌درخشد

اسفند 21, 1400 0۰


به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، حسن بلخاری، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور در آیین بزرگداشت حکیم نظامی که شامگاه جمعه ۲۰ اسفند در تالار وحدت برگزار شد، با بیان اینکه حکیم نظامی با سه خصلت در جهان می‌درخشد، اظهار داشت: این شخصیت والا در درجه اول حکیم بوده و سپس شاعر و این یکی از صفات شاعران بلندمرتبه زبان فارسی است که شعرشان را بر بستر حکمت می‌سرایند و بر این بنیان است که در فرهنگ اسلامی ایرانی، هنر برای هنر و شعر برای شعر نداریم؛ چرا که شعر و هنر جلوه حضرت معنایند و این موضوع به شهادت اثر عظیم پنج گنج نظامی قابل اثبات است.

وی افزود: دوم اینکه حکیم نظامی مبدع است و مبنای این ابداع را هگل، فیلسوف بزرگ آلمانی که یکی از بزرگ‌ترین زیبایی‌شناسان جهان است اثبات کرده و می‌گوید: «ما در جهان ایرانی و در قلمرو حماسه دو پهلوان داریم که در حماسه پهلوانی، حکیم ابوالقاسم فردوسی و در قلمرو حکمت عاشقانه، جمال‌الدین حکیم نظامی است» بنابراین او مبدع حماسه عاشقانه در ایران است و سومین ویژگی او محبوب بودنش در جهان است.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در ادامه افزود: بعد از شاهنامه فردوسی، دومین اثری که در تمام مکاتب نگارگری جهان اسلام مصور شده، خمسه نظامی است و پنج گنج نظامی بعد از شاهنامه، محبوب‌ترین متن نگارگران تمدن ایران زمین و جهان اسلام بوده و هست.

بلخاری با اشاره به اینکه پنج‌گنج‌های مصور نظامی بر اساس اوج خیال‌انگیزی هنرمندان ایران تصویرگری شده، بیان داشت: امروزه مهمترین نسخه‌های مصور پنج گنج در موزه و کتابخانه سلطنتی لندن و کتابخانه ملی فرانسه موجود است و در آستان قدس رضوی ۱۳۵ نسخه خطی و ۹ نسخه مصور شده موجود است.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور در خصوص اقدامات این انجمن در بزرگداشت حکیم نظامی اظهار کرد: از آنجایی که انجمن ملی آثار و مفاخر فرهنگی، بخش علمی ستاد بزرگداشت حکیم نظامی را عهده‌دار بوده است، در روزهای ۲۱ و ۲۲ اسفندماه ۴۰ همایش را در محل انجمن برگزار می‌کنیم که برخی از این سخنرانی‌ها به صورت بین‌المللی برگزار می‌شود.

بلخاری با اشاره به برگزاری چهار پیش همایش که یکی از آن‌ها به صورت بین المللی و با همکاری کشور تاجیکستان برگزار شده است، عنوان کرد: در این همایش، هفت نفر از افراد برجسته علمی تاجیکستان درباره نظامی سخنرانی داشتند و همچنین در دانشگاه‌های تهران، بیرجند، مازندران و دانشگاه آزاد اسلامی حدود ۲۵ سخنرانی و مقاله جمع‌آوری شده که مجموع آن‌ها، مباحث پیش همایش‌های نظامی را تشکیل می‌داد.

وی در پایان با بیان اینکه تاکنون حدود ۶۰ مقاله در مورد حکیم نظامی احصاء شده است، اظهار داشت: برگزیده‌های این مقالات در دو شماره نشریه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی چاپ خواهد شد و برای سال آینده نیز برترین مقاله را به زبان‌های انگلیسی و عربی در سطح وسیع منتشر خواهیم کرد.

همچنین در این مراسم، با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و نادر قشقایی، هنرمند و سازنده مجسمه حکیم نظامی از این مجسمه رونمایی شد. نادر قشقایی طی سال‌ها فعالیت در هنر مجسمه‌سازی آثار زیادی از جــمــله مجسمه‌ شهید مدرس (نصب‌ شده در میدان بهارستان)، شهید همت و انتفاضه میدان فلسطین در تهران را در کارنامه هنری خود دارد.

در ادامه این مراسم، امیر عبدالحسینی، دبیر ستاد بزرگداشت حکیم نظامی ضمن تشکر از حضور مهمانان و سفرای کشورهای خارجی اظهار داشت: حکیم نظامی، شاعر پارسی قرن ششم هجری، شاعری حکایت‌ساز و روایت‌پرداز است که پنج‌گنج سرشار از معرفت و حکمت و خرد را به جهانیان هدیه کرده است.

عبدالحسینی افزود: ستاد بزرگداشت حکیم نظامی با همین نگرش، در نخستین اقدام خود به روزگار کهن فرهنگ و تمدن ایران اسلامی پرداخت تا با نمایش آثار درخشانی از خمسه‌نگاری مکاتب تاریخ هنر ایران، تصویر شکوهمندی از هنرنامه‌های ارجمند را به دیدگان علاقه‌مندان و دوست‌داران حکیم پارسی هدیه کند.

وی در ادامه با بیان اینکه اولین رویداد از هنرنامه‌خوانی‌ها در ۱۵ اسفند، با گشایش نمایشگاهی از گنجینه کم‌نظیر آستان قدس رضوی در حرم مطهر رضوی با نمایش ۴۸ خمسه برآمده از روزگار درخشان هنر ایران، در قالب کتاب‌های خطی مصور و نگاره‌های چاپ سنگی رقم خورد، خاطرنشان کرد: در همان روز، آثار درخشان دیگر خمسه‌نگاری از سده‌های ۹، ۱۰ و ۱۱ هجری در مجموعه کتابخانه و موزه ملی ملک به نمایش درآمد.

دبیر ستاد بزرگداشت حکیم نظامی افزود: در ۱۶ اسفند، آثار و احوال حکیم نظامی از نگاه طراحان گرافیک و تصویرسازان معاصر ایران نیز در خانه فرهنگ و هنر گویا به نمایش گذاشته شد که در این میان برنامه‌های متعدد هنرهای تجسمی، هنرهای نمایشی، اجراهای موسیقی، برنامه‌های شعر و ادبیات، جایزه حکیم نظامی و نشست‌های پژوهشی در تهران، مراکز استانی و رایزنی‌های فرهنگی خارج از کشور به روی صحنه رفت تا هر کدام از آنها بخشی از آثار و احوال و منظومه‌های درخشان این شاعر ایرانی را روایت کند.

وی همچنین از اجرای برنامه نورپردازی در برج آزادی با مضامین آثار حکیم نظامی در شب بزرگداشت و همزمان با این مراسم خبر داد و گفت: در ادامه برنامه‌های بزرگداشت حکیم نظامی، نسخه کم‌نظیری از خمسه قرن نهم هجری که به ثبت جهانی یونسکو هم رسیده است، در مدرسه عالی شهید مطهری رونمایی خواهد شد.

در ادامه عبدالحسینی از برگزاری نمایشگاهی از آثار معاصر با عنوان پنج گنج به روایت موزه هنرهای معاصر تهران خبر داد و گفت: این نمایشگاه، جلوه متفاوتی از روایت منظومه‌های این شاعر پارسی با بیان تصویری هنرهای تجسمی معاصر را در بر خواهد گرفت.

وی در پایان اظهار داشت: رویدادهایی که از روزهای گذشته آغاز شده و تا آخر اسفند ماه ۱۴۰۰ تداوم دارد، بخش اول برنامه‌های ستاد بزرگداشت حکیم نظامی را شامل می‌شود و بخش دیگر آن در بهار ۱۴۰۱ تداوم خواهد داشت.

در بخش پایانی این مراسم نیز گروه ارکستر سازهای ملی ایران، موضوع بزم‌آرایی خسرو در شکارگاه را به سرپرستی علی‌اکبر قربانی، خوانندگی وحید تاج و اشکان کمانگری و خوانش اشعار توسط بهروز رضوی گوینده باسابقه رادیو و تلویزیون اجرا کردند.

انتهای پیام/




این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید



منبع

به این نوشته امتیاز بدهید!

farsnews

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *