حداکثر افزایش دستمزد کارگران به اندازه تورم خواهد بود
اصغر آهنیها در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در مورد تعیین حداقل دستمزد کارگران در سال آینده اظهار داشت: تاکنون حدود ۱۰ جلسه تخصصی کمیته مزد و چندین جلسه شورای عالی کار تشکیل شده، اما هنوز حداقل دستمزد کارگران برای سال آینده مشخص نشده و به احتمال زیاد در جلسه شورای عالی کار طی دو هفته آینده تعیین تکلیف میشود.
وی افزود: در بحث دستمزد چند موضوع محوری بررسی میشود؛ اول واقعیت این است، به خاطر تورمهای پیاپی که در سالهای گذشته رخ داده و پایه آن در دولتهای قبلی بوده، قدرت خرید کارگران کاهش پیدا کرده است و بنابراین مدیریت کردن تورم و قدرت خرید اقتصاد نیاز به زمان دارد که باید بحثهای اقتصاد کلان حل شود.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار این را هم گفت: در سالهای گذشته نمایندگان کارگران و کارفرمایان در شورای عالی کار زحمات زیادی برای رشد دستمزد کارگر کشیدند، اما عمده این افزایش تورم و کاهش قدرت خرید از بین رفت. دولت کنونی قصد دارد، با همکاری مجلس و سایر قوای کشور ریشه تورم را خشک کند تا سفره مردم و از جمله کارگران کوچکتر نشود.
به گفته آهنیها، از طرفی کاهش قیمت دلار باعث میشود بسیاری از اجناس ارزانتر شوند، چون قیمت دلار در سالهای قبل باعث افزایش هزینه تولید و مواد اولیه شده بود و ما به دلیل تحریم قدرت رقابتپذیری خود را با کشورهای همسایه و مشابه از دست داده بودیم و امیدواریم در دولت جدید با افزایش ارتباط تجاری با کشورهای همسایه کم کم بتوانیم قدرت رقابت و حضور در بازار را پیدا کنیم.
وی این نکته را هم گفت: نقش هزینه دستمزد در تولید کالا در صنایع بزرگ مانند پتروشیمیها و کارخانههای فولادی و معدنی و کارخانههای نفت و گاز بسیار پایین است که عمده این کارخانهها در دست دولت یا شبه دولت قرار دارد و در طی این سالها نیز قیمت محصولات این کارخانهها افزایش پیدا کرده است؛ اما در مورد کارگاههای کوچک و متوسط سهم دستمزد در هزینه تولید بالا است و کارفرمایان نمیتوانند بیش از تورم موجود دستمزد کارگران را افزایش دهند.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار ادامه داد: مشکل اصلی این است که در قانون حداقل مزد کلرگر برای همه صنایع یکجور دیده میشوند و صنایع بزرگ و کوچک برای حداقل دستمزد کارگران به یک گونه تصمیمگیری میشود و هنوز مزد منطقهای مطرح نیست.
آهنیها گفت: در صنایع کوچک سهم دستمزد بالای ۳۰ تا ۴۰ درصد است، اما در صنایع بزرگ سهم بزرگ کمتر از ۱۲ درصد است. به عنوان مثال بسیاری از مغازهداران به خاطر هزینههای کارگری مجبور شدند یکی از شاگردان خود را اخراج کنند چون توان پرداخت دستمزد دو نفر را ندارند.
وی این نکته را هم گفت: بسیاری از بیکاریها مربوط به افراد تحصیل کرده است که مدرک لیسانس دارند، اما مهارت انجام کار را پیدا نکرده است و به خاطر ضعف فرهنگ کار اکثر افراد میخواهند پشتمیز نشین باشند. در حالی که باید با آموزش فنی و حرفهای افراد تحصیلکرده در کارهای تخصصی به کار گرفته شوند.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار اظهار داشت: در بلندمدت باید ساختار نظام آموزشی کشور تغییر یابد و آموزشها براساس تقاضامحور و نیاز بازار باشد، ما در کوتاهمدت با آموزشهای مهارتی باید افراد مدرکدار را بتوانیم در کارهای تخصصی به کار بگیریم. در حال حاضر نرخ بیکاری در تحصیلکردهها در برخی رشتهها بالای ۲۵ درصد و به طور میانگین ۱۲ درصد است.
آهنیها ادامه داد: نرخ تورم یک ساله منتهی به پایان بهمن امسال ۴۱.۲ درصد بوده و سبد معیشتی که در کمیته دستمزد برای یک خانوار میانگین کارگری تعیین شده، ماهانه ۸ میلیون ۹۷۰ هزار تومان است، اما قرار نیست همه مخارج زندگی کارگر در مزد او پرداخت شود. برخی از این هزینهها، هزینه اجتماعی و بیمهای است که دولت باید تأمین کند و بین هزینههای اجتماعی و هزینههای فردی کارگر تفکیک قائل نشدهاند، اما کارفرما حداکثر میتواند حول و حوش نرخ تورم به افزایش حداقل دستمزد کارگران رضایت دهد.
وی افزود: با توجه به دستور رئیس جمهور و تأکید وزیر کار که باید زندگی مردم تأمین شود به ویژه در برخی کارگاهها که در دوران کرونا دچار مشکل شدند، باید از کارگران حمایت کنیم، اما بیش از نرخ تورم به هیچوجه امکان حمایت نیست.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار خاطرنشان کرد: تاکنون هر هفته جلسات کمیتههای تخصصی دستمزد برگزار شده و جلسات شورای عالی کار هم هر ماه برگزار میشود و بیش از ۱۰ جلسه کمیته مزد زیرمجموعه شورای عالی کار برگزار شده و امیدواریم، حداقل دستمزد تا شنبه ۲۱ اسفند مشخص شود.
آهنیها در مورد اینکه حداقل دستمزد چه میزان از سبد معیشت خانوار کارگری را پوشش میدهد، گفت: در طی سالهای مختلف حداقل دستمزد به علاوه سایر مزایای کارگری ۷۰ درصد سبد معیشت خانوار را پوشش میدهد، البته این موارد در کنار و علاوه بر اضافهکاری و شیفتهای اضافه کارگران است.
وی همچنین در مورد اینکه گفته میشود حدود ۳۰ درصد ظرفیت کارخانهها خالی است، گفت: به طور متوسط ۱۰ تا ۵۰ درصد ظرفیت کارخانهها خالی است، اما اینکه چگونه میتوان آن را پر کرد بحث بازار صادراتی و مشکلات صادرات و نقل و انتقال پول، همچنین تکنولوژی خط تولید و مدیریت در واحدهای تولیدی است. در سالهای گذشته تحریم به عنوان هزینه سر بار به خط تولید اضافه شده است. در زمینه انتقال پول هم با کشورها دچار مشکل بودیم که امیدواریم هرچه سریعتر این مشکلات رفع شود.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار در مورد مدیریت در بنگاهها گفت: نیروی کار ما متأسفانه به فرهنگ کار سبک و پشتمیزنشینی عادت کرده است. دستگاههای دولتی باید طبق سیاست اصل ۴۴ کوچک شوند و فقط در امور که مردم نمیتوانند وارد شوند. بدنه دولت باید تخصصی و کوچک شود. در حال حاضر کشور ما به اندازه چند کشور دیگر استخدام شده دارد و بهرهوری نیروی کار به شدت پایین است.
آهنیها در مورد اینکه مشکل مدیریت هم در بنگاههای تولید وجود دارد، عنوان کرد: یکی از شاخصههایی که میتواند یک سازمان را حرکت دهد،بحث مدیریت حرفهای است. البته در بخش خصوصی این مشکل کمتر است، اما در بخشهای دولتی و شبهدولتی مشکل مدیریت فراوان است.
وی در مورد استفاده از نیروی کار اتباع افغان در مشاغلی مانند کارهای ساختمانی و حتی در مغازهها گفت: هرچه کار سخت است، برخی نیروی ایرانی زیر بار نمیرود کارفرما مجبور از نیروی افغان استفاده کند فرهنگ کار سخت در کشور ما آسیب دیده از طرفی متأسفانه اتفاقاتی مانند بورس، سپس رمز ارز و یا خرید و فروش دلار و ماشین باعث شده برخی نیروی کار ایرانی تن به کار سخت ندهد، در نتیجه کارفرماها از نیروی افغان استفاده میکنند.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار خاطرنشان کرد: این همه انرژی که در کشور مصرف میشود باید تولید ثروت شود و بتوانیم تولید صنعتی و کشاورزی را رونق دهیم در آن صورت مشکل اشتغال حل میشود و تهیه مواد غذایی که در آینده دچار مشکل است را باید خودمان تأمین کنیم.
آهنیها در مورد برگزاری جلسات شورای عالی کار بیان داشت: تاکنون بخش کارفرمایی تمام تلاش خود را کرده، اما واقعاً بیشتر از نرخ تورم نمیتوان به افزایش حداقل حقوق اقدام کرد، چون به ریزش کارگران میانجامد. از طرفی دولت باید کمک کند تا برخی از هزینههای اجتماعی کارگران را تأمین کند و امیدواریم با هدف حفاظت از کارگاه و کارگر بتوانیم به نقطه مشترک مناسبی برسیم.
وی این را هم گفت: ما علاقهمندیم هم شرایط کارگر بهتر شود و هم مشاغل موجود حفظ شوند چو.ن حداقل دستمزد کارگران نقطه تعیینکننده برای مستمری بازنشستگی کارگران است و باید شرایط زندگی آنها هم بهتر شود.
نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار اظهار داشت: عمده کارگاههای کشور که اشغال فراوانی دارند، کارگاههای کوچک و متوسط هستند که ۸۵ درصد کارگاهها را تشکیل میدهند و بیشتر اشتغال را از آن خود کردهاند، اما ۱۵ درصد کارگاهها از بنگاههای بزرگ تولیدی هستند که سهم دستمزد کارگر از تولید ناچیز است و برای آنها تفاوتی نمیکند.
آهنیها گفت: در کنار حفظ شرایط زندگی کارگران باید به کارفرما هم کمک کنیم تا از پیچ تاریخی اقتصاد بگذرند و هم کارگاه تولیدی حفظ شود و هم از کارگر حمایت شود. واقعیت این است که یکطرفه نمیتوان دستمزد کارگر را خیلی بالا ببریم چون باعث ریزش کارگر میشود که این هم به نفع کارگر نیست.
انتهای پیام/