آمریکا دوباره برای برجام ضربالاجل تعیین کرد
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، شبکه خبری سی ان ان در ادامه فرافکنیها و تعیین ضربالاجلهای ساختگی درباره مذاکرات وین به نقل از سه مقام آمریکایی گزارش داد که دولت جو بایدن معتقد است تا پایان ماه فوریه فرصت حصول یک توافق در وین وجود دارد.
طرف آمریکایی تا کنون سه بار ضربالاجل تعیین کرده است که دو ضرب الاجل آن رد شده است! ابتدا اول فوریه را مهلت پایانی اعلام کردند بعد آن را به اواسط فوریه تغییر دادند و در حال حاضر میگویند تا آخر فوریه زمان برای احیای برجام وجود دارد.
درحالیکه به گفته مذاکره کنندگان خارجی حاضر در وین به لحظات تصمیم گیری آمریکا در زمینه بازگشت به برجام نزدیک میشویم، این سه مقام آمریکایی مدعی شدهاند که «اگر تا پایان ماه جاری میلادی برجام احیا نشود آمریکا مسیر خود را تغییر خواهد داد.»
این درحالیست که بنا به گفته مقامات اروپایی، در حوزههای مختلف مذاکراتی پیشرفتهای قابل توجهی در وین حاصل شده و حصول توافق نهایی به تصمیمات سیاسی در واشنگتن گره خورده است.
این مقام آمریکایی همچنین مدعی شده است که ادامه پیشرفت در مذاکرات به تصمیمات سیاسی در تهران نیاز دارد!
یکی از این مقامات این دور از مذاکرات وین که از روز سه شنبه در وین آغاز شده است را بسیار حساس خوانده و گفته ما واقعا در مراحل نهایی و لحظات تعیین کننده هستیم.
یک مقام آمریکایی این دور از مذاکرات را بسیار حساس خوانده و گفته ما واقعا در مراحل نهایی و لحظات تعیین کننده هستیم.
براساس گزارش سی ان ان، یک مقام دیگر نیز گفته، ما پیشرفتهایی(در وین) داشتیم و اختلافات را به لیستی که اولویت همه طرفها باشد کاهش دادهایم.
پیش از این مقامات ایرانی درباره تعیین مهلت و ضرب الاجلهای ساختگی به غربیها هشدار داده بودند. نمایندگان ایران در مذاکرات وین تصریح کردهاند برای تهران نتیجه مهمتر از زمان است. تهران در تلاش است برجام را که از نخستین روزهای اجرایی شدن در اثر برخی سیاستهای آمریکا و کشورهای غربی به توافقی تهی از منافع اقتصادی برای طرف ایرانی تبدیل شد به سمت توافقی دوجانبه و متوازن پیش ببرد.
دیپلماتهای انگلیس، آلمان و فرانسه نیز چند هفته پیش در بیانیهای ضمن تصریح بر اینکه نمیخواهند برای مذاکرات «ضربالاجلهای ساختگی» تعیین کنند گفته بودند که برای حصول توافق «چند هفته زمان» وجود دارد و نه چند ماه.
مقامات ایرانی همواره درباره تعیین مهلت و ضرب الاجلهای ساختگی به غربیها هشدار دادهاند. نمایندگان ایران تصریح کردهاند برای تهران نتیجه مهمتر از زمان است.
پیش از این پایگاه پولیتیکو هم به نقل از برخی «مقامهای نزدیک به مذاکرات» مدعی شده بود که پنجره مذاکرات تا پایان ماه ژانویه یا اوایل ماه فوریه بسته خواهد شد. البته پولیتیکو به نقل از منابعی دیگر این را هم نوشته که هیچ تاریخ ثابتی در خصوص زمان توافق در نظر گرفته نشده است.
ادعاهایی که هیچوقت اثبات نشد
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هسته ای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد. علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
انتهای پیام/م
شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید
این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید