انعقاد ۱۲۳ میلیارد دلار وام صندوق توسعه ملی در ۱۰ سال/ ۴۰ میلیارد دلار به۳۶۴ طرح رسید
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، صندوق توسعه ملی با هدف تبدیل بخشی از عواید ناشی از فروش نفت و گاز و میعانات گازی و فرآوردههای نفتی به ثروتهای ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی و نیز حفظ سهم نسلهای آینده از منابع نفت و گاز و فرآوردههای نفتی براساس بند ۲۲ سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه ابلاغی مقام معظم رهبری و ماده ۸۴ قانون برنامه پنجم توسعه در نیمه دی ماه سال ۱۳۹۰ تأسیس شد.
این صندوق براساس مفاد اساسنامه خود که در ماده ۱۶ قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور تنفیذ شده موظف به تأمین مالی طرحهای اقتصادی و سرمایهگذاری در قالب اعطای تسهیلات بانکی به بخشهای غیردولتی و سرمایهگذاری در بازارهای پولی و مالی خارجی است.
این صندوق منابع ارزی خود را براساس ضوابط به دو شکل عاملیت ارزی و سپردهگذاری ارائه میکند. عاملیت ارزی بدین شکل است که بانکها عاملیت صندوق را ایفا کرده و با دریافت و بررسی طرحهای توجیهی متقاضیان، پرداخت منابع و نظارت بر اجرای پروژه را به عهده دارد و به صورت مرحلهای و بنا به پیشرفت کار منابع را تزریق میکند.
* عملکرد تسهیلات ارزی عاملیت ارزی
بخش عمده تسهیلات اعطایی از محل منابع صندوق توسعه ملی تاکنون، به صورت ارزی و براساس مفاد بند خ اساسنامه و با عاملیت بانکهای طرف قرارداد به متقاضیان پرداخت شده است.
کل قراردادهای عاملیت ارزی منعقده با بانکهای عامل تا پایان سال ۱۳۹۹ مبلغ ۱۱۶۱۴۳ میلیون دلار بوده است که در سال ۱۳۹۹، مبلغ ۵۸۲۰ میلیون دلار سهمیه برای بانکهای عامل تصویب و قرارداد ۱۳ بانک به مبلغ ۴۹۲۰ میلیون دلار منعقد و ابلاغ شد.
* حدود ۳۴ میلیارد دلار برای ۳۱۵ طرح مسدود شد
از محل منابع قراردادهای عاملیت ارزی تا پایان سال ۱۳۹۹، تعداد ۳۱۸ طرح ارزی به مبلغ ۳۴۰۹۶ میلیون دلار تأمین مالی شده که از این میزان، تعداد ۳۱۵ طرح با مبلغ مسدودی بالغ بر ۳۳۹۵۷ میلیون دلار فعال بوده و تعداد ۳ طرح نیز به مبلغ ۱۳۹ میلیون دلار تسهیلات دریافتی خود را تسویه کردند.
* ۲۲.۳ میلیارد دلار پرداخت قطعی به ۳۰۸ طرح
از ۳۱۵ طرح فعال تأمین مالی شده، ۳۱۴ طرح تا پایان سال ۱۳۹۹ موفق به گشایش اعتبار اسنادی به مبلغ ۲۹۵۲۲ میلیون دلار شده و به ۳۰۸ طرح نیز مبلغی معادل ۲۲۳۳۱ میلیون دلار با همکاری بانکهای عامل و بانک مرکزی پرداخت قطعی صورت گرفته است.
* پیشرفت ۶۶ درصدی طرحها
با توجه به منابع تخصیصی به ۳۱۵ طرح ارزی فعال تامین مالی شده، میزان پیشرفت مالی این طرحها صرفاً از محل منابع صندوق (نسبت مبالغ پرداختی به مسدودی) تا پایان سال ۱۳۹۹،حدود ۶۶ درصد گزارش شد.
* کدام بخش ها بیشتر منابع ارزی را دریافت کردند؟
تا پایان سال ۱۳۹۹، از مجموع ۳۳۹۵۷ میلیون دلار منابع ارزی مسدود شده، حدود ۶۲ درصد به طرحهای حوزه نفت و گاز، پالایشگاه و پتروشیمی و حدود ۳۱ درصد نیز به طرح های فعال در بخش صنعت و معدن و حدود ۷ درصد نیز به سایر بخشهای اقتصادی اختصاص داده شده است.
* عملکرد ۱۰ سال فعالیت
عملکرد ارزی صندوق توسعه ملی از سال ۹۰ تا ۹۹ نشان میدهد که در مجموع تحت عنوان عاملیت و سپرده گذاری بالغ بر ۱۲۳ میلیارد و ۳۸۲ میلیون دلار قرارداد منعقد شد که از این میزان ۳۹ میلیارد و ۶۱۱ میلیون دلار تامین مالی برای ۳۶۴ طرح صورت گرفت. بنابراین ۳۲ درصد طرحها تامین مالی شدند.
* ۶۳ درصد منابع ارزی در مناطق کمتر توسعه یافته
همچنین ۵۳ درصد منابع ارزی مسدود شده صندوق مربوط به طرحهای بنگاههای اقتصادی متعلق به مؤسسات عمومی غیردولتی و حدود ۴۷ درصد نیز مربوط به طرحهای بخش خصوصی و تعاونی است. ضمنا ۶۳ درصد منابع ارزی مسدودی صندوق در اختیار طرح های متقاضی در مناطق کمتر توسعه یافته بوده است.
* عملکرد بخش سپرده گذاری ارزی صندوق توسعه ملی
به گزارش فارس سپردهگذاری ارزی شیوه دیگری است که منابع ارزی صندوق توسعه ملی در راستای اجرای تکالیف بودجههای سنواتی کل کشور و اجرای ماده ۵۷ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ۲، به سپرده گذاری ارزی در بانکهای سپردهپذیر اختصاص یافته است تا این بانکها از طریق اعطای تسهیلات در چارچوب این قراردادها، این منابع را به طرحها و فعالیتهای مرتبط از جمله بخش نفت، گاز، پتروشیمی، صنعت و معدن و سایر بخشها تخصیص دهند.
* سپرده گذاری ارزی ۷.۲ میلیارد دلاری
مبلغ سپرده گذاری ارزی انجام شده در بانکهای سپرده پذیر از سال ۱۳۹۱ تا پایان سال ۱۳۹۶ بالغ بر ۷۲۳۹ میلیون دلار بوده که از این مقدار معادل مبلغ ۵۵۱۵ میلیون دلار در قالب ۴۶ طرح به مرحله تخصیص ارز رسیده و از مجموع منابع ارزی تخصیصی، حدود ۹۸ درصدی به طرحهای بخش نفت و گاز و حدود ۲ درصد نیز به طرحهای بخش صنعت و معدن اختصاص یافته است.
از طرف دیگر حدود ۷۷ درصد از مبلغ تخصیص یافته در مناطق کمتر توسعه یافته و کمتر از ۲۳ درصد در مناطق برخوردار هزینه شده است. ضمنا در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ و سال ۱۳۹۹ بدلیل عدم درخواست بانکها، هیچگونه قرارداد سپردهگذاری ارزی از محل منابع صندوق با بانکها منعقد نشد.
* طرحهای مشمول منابع ارزی
عمده ی منابع ارزی صندوق از لحاظ بخش اقتصادی، در بخش نفت و گاز و پتروشیمی و از لحاظ منطقه اجرای طرح، در مناطق کمتر توسعه یافته اعطا شده است.
تا پایان سال ۱۳۹۹ بیش از ۸۷ درصد منابع ارزی مسدود شده طرح های فعال به نفع متقاضیان، به مرحله گشایش اعتبار (دریافت پوشش) و حدود ۶۶ درصد نیز به مرحله پرداخت قطعی رسید.
انتهای پیام/
شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید
این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید