انقلاب؛ عدالتمحوری، فسادستیزی| ضعف نرمافزاریِ عدالت، ناشی از تئوریهایی چون «مانور تجمل» است
احسان ارکانی نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، با اشاره به دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه عدالتورزی و فسادستیزی اظهار داشت: در حوزه عدالت و فسادستیزی که خواسته مردم و دستاورد انقلاب بوده، در این ۴۳ سال نسبت به دوران رژیم طاغوت پیشرفتهای قابل ملاحظهای به دست آمده و در حوزههای مختلف مانند رفع تبعیض و ترویج گفتمان عدالت، موفق بودهایم.
وی ادامه داد: در نتیجه خدمات ارائه شده در بستر انقلاب اسلامی، از دورترین روستاها تا مراکز شهرها امکانات توزیع شده و این در حالی است که در آن دوران، روستاها و شهرهای کوچک از امکانات زیرساختی محروم بودند، اما امروز تقریباً روستایی نیست که آب، برق، گاز، راه آسفالته، درمانگاه و حتی اینترنت نداشته باشد.
نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: بر این اساس، در حوزه سختافزاریِ عدالت اجتماعی بعد از انقلاب اسلامی خوب عمل شده و مفهوم عدالت هم همین است که امکانات را به سمت جاهایی ببریم که کمتر برخوردار هستند، هر چند هنوز هم تا حد مطلوب و ایدهآل فاصله داریم.
ارکانی ادامه داد: از طرف دیگر، در حوزه نرمافزاریِ عدالت اجتماعی کاستیها و اشکالاتی بوده و همچنان هم هست و رهبر معظم انقلاب هم چند سال قبل در این باره هشدار دادند؛ این اشکال هم ناشی از روحیات برخی مسؤولان و دولتها بوده است که در مقاطعی با ترویج روحیه اشرافیگری و گفتمان مانور تجمل، حساسیتها نسبت به مسأله عدالت و ضدیت با فساد را کم کردند.
وی افزود: در سالهای بعد از جنگ، دولتهایی سر کار آمدند که به بهانه سازندگی و پیشرفت کشور، به سمت ترویج سرمایهسالاری و روحیه راحتطلبی و رفاهزدگی رفتند و حتی این روحیه را تئوریزه هم کردند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: در نتیجه این رویکرد، توجه ویژه به اقشار مستضعف و پاییندست کمرنگ شد و لذا نقاط ضعف امروز کشور در حوزه نرمافزاریِ عدالت اجتماعی، ناشی از آن رویکرد است که در کشور پا گرفت و ادامه یافت.
ارکانی اظهار داشت: همین بیتوجهیها باعث شد در برخی روستاها که خدمات سختافزاری انقلاب مثل آب، برق و حتی اینترنت ارائه شده، به دلیل اینکه نگاه نرمافزاری در حوزه عدالت حاکم نبوده، مشکلاتی مانند اشتغال شدت یافته و به تدریج روستاها از سکنه خالی شده و افراد مجبور به مهاجرت به حاشیه شهرها شدهاند.
* نطفه فساد در گفتمان اشرافیگری و مانور تجمل بسته شد
وی با تأکید بر اینکه در گام دوم انقلاب اسلامی باید در حوزه نرمافزاری عدالت اجتماعی کار عملیاتی و جدی انجام شود، گفت: در حوزه فسادستیزی نیز در دهه اول انقلاب اسلامی تقریبا چیزی به اسم فساد اقتصادی نداشتیم و آغاز این مسأله در همان سالهایی بوده است که نطفه گفتمان اشرافیگری و مانور تجمل بسته شد و این رویکرد توسط مسؤولان تئوریزه هم شد.
به گفته این نماینده مجلس شورای اسلامی، وقتی این گفتمان ترویج و تئوریزه میشود، دیگر روحیه قناعت و دقت در مصرف جایی نخواهد داشت و از میان مردم رخت بر میبندد و رقابتها به جای آنکه به سمت تولید و پیشرفت عادلانه باشد، به سمت پول و رفاه بیشتر میرود و متأسفانه ترویج این مسأله باعث شد تا از مقطعی به بعد، لایهای از فساد در حوزههای مختلف شکل بگیرد و حتی دامن مسئولان کشور را هم بگیرد.
ارکانی تصریح کرد: رانتهای شکل گرفته اعم از رانتهای اطلاعاتی و مالی در نتیجه این گفتمان ایجاد شده و برای کسانی امکان سوء استفاده از فرصتها را فراهم آورده است؛ به عنوان مثال، در سالهای اخیر در حوزههایی مانند خودرو، ارز و طلا عدهای به خاطر همین رانتهای اطلاعاتی و مالی پروندههای فسادآمیز به بار آوردند و حتی موضوعی مانند ارز ترجیحی هم که هدف آن کمک به بدنه جامعه برای تأمین نیازهای اساسی آنان بوده، به یک گلوگاه برای فساد توسط باندهای دلالی و سودجویی اعم از برخی مسؤولان یا فعالان اقتصادی تبدیل شده است.
* فرصت همافزایی سه قوه برای بسط عدالت اجتماعی در گام دوم انقلاب
وی با بیان اینکه این معضل هم ناشی از ضعف دستگاههای نظارتی و هم ناشی از ضعف سیاستگذاری و قانونگذاری مناسب بوده است، گفت: بارها گفتهایم برخی قوانین با مقوله عدالت اجتماعی و مبارزه با فساد تناسب چندانی ندارد و عمدتا روح این قوانین به نفع ثروتمندان است و باید اصلاح شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پایان تأکید کرد: در گام دوم انقلاب اسلامی باید با بهرهگیری از فرصت و روحیهای که در حال حاضر در سه قوه شکل گرفته، این رویکرد غلط را اصلاح و در مسیر بسط عدالت اجتماعی با شتاب بیشتری حرکت کنیم.
انتهای پیام/
شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید
این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید