غلامی: ۵۰۰ مقاله طی ۵ دوره کنگره علوم انسانی، اسلامی منتشر شده است
به گزارش خبرگزاری فارس، نشست روسا و دبیران کمیسیونهای شانزدهگانه ششمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامیبا حضور حجتالاسلام رضا غلامیرئیس شورای سیاستگذاری مجمع عالی علوم انسانی اسلامی، حجتالاسلام احمدحسین شریفی دبیر علمی کنگره و جمعی از رؤسا و دبیران کمیسیونها پنجشنبه ۴ آذرماه برپا شد.
غلامی در ابتدای این نشست با بیان اینکه برگزاری کنگره اقدامیدر جهت زنده ماندن گفتمان علوم انسانی اسلامیاست، افزود: کنگره ششم در آستانه برگزاری است و ویترینی برای کارهای پژوهشی کمیسیونها و فضایی برای عرضه آنهاست. علاوه بر این کنگره به عنوان منبع علمی برای دانشجویان و اساتید حوزه علوم انسانی اسلامی محسوب میشود.
وی ادامه داد: طی برگزاری ۵ دوره گذشته کنگره علوم انسانی اسلامی، ۵۰۰ مقاله منتشر شده است. این در حالی است که انجام پروژههای تحقیقاتی و پژوهشی در مراکز مختلف علمیدر راستای تحول در علوم انسانی از دیگر اقدامات مجمع عالی علوم انسانی محسوب میشود. مجمع قرار نیست پروژههای علمیکلان تعریف کند چون انجام این اقدامات از کارهای ستادی به حساب میآید.
به گفته غلامی، بر خلاف شایعات عمدتاً سیاسی، برگزاری ادوار گذشته با هزینههای پایین انجام شده است و این مسئله به علت همکاری سایر نهادها با مجمع عالی بوده است.
رئیس شورای سیاستگذاری مجمع عالی علوم انسانی اسلامیبا اشاره به مقالات رسیده به دبیرخانه کنگره بیان کرد: داوری مقالات و انتخاب آنها برای این دوره از برگزاری کنگره با سختگیری بیشتری انجام گرفت که نشانه بالندگی و رشد بیشتر در این دوره از برگزاری است. ضمن اینکه تعداد کمیسیونها از ۸ دوره به ۱۶ دوره افزایش یافته است.
وی با اشاره به دلایل تعویق افتادن کنفرانس سیاستگذاری و حکمرانی اسلامی بیان کرد: قرار گرفتن در آستانه انتخابات و به حدنصاب نرسیدن تعداد مقالههای کیفی از دلایل برگزار نشدن این کنفرانس بود اما این کنفرانس فردای روز افتتاحیه کنگره برگزار میشود. این کنفرانس اولین تجربه برای ورود به سیاست گذاری عمومیاست و با حضور احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و محسن رضایی معاون اقتصادی رییس جمهور برگزار میشود.
شریفی: کنگره ورود جدی به مسائل کاربردی داشته باشد
در ادامه این نشست حجت الاسلام احمدحسین شریفی دبیر علمیکنگره با اشاره به اضافه شدن کنگرههای قرآن و علوم انسانی، هنر اسلامی، فقه و علوم انسانی و سیاست گذاری عمومیو حکمرانی اسلامیبه ششمین دوره کنگره گفت: ما درصدد بودیم قبل از برگزاری کنگره، پیش نشستهای متعددی را برگزار کنیم اما به دلیل محدودیتهای کرونایی این امکان فراهم نشد اما با این شرایط نشستهای عدالت اجتماعی و اقتصاد اسلامیرا برای تبیین در دولت سیزدهم برگزار کردیم.
وی اضافه کرد: ما درصدد هستیم برگزاری نشستهای مختلف، منجر به شکل گیری سیاستهای اجرایی شود و صرف ارائه تئوری نباشد تا موضوعات اخذ شده در اختیار دولت قرار گرفته شود.
شریفی با اشاره به برگزاری جلسات متعدد با حضور دبیران کمیسیونها گفت: ما در سال جاری ۳ جلسه با دبیران کمیسیونها برگزار کردیم و قرار شد برای برگزاری هر کمیسیون ۱۰ مقاله ارائه شود که تاکنون به غیر از یک کمیسیون مابقی آنها تعداد مقالههای لازم را دریافت کرده اند.
وی ادامه داد: انتظار میرود نزدیک به ۲۰۰ مقاله علمیپژوهشی در این دوره از کنگره تولید شود و بنا داریم در صورت رسیدن مقالهها قبل از برگزاری کنگره، آنها را به چاپ برسانیم. ما طی برگزاری کمیسیونها سخنرانی صرف را نمیپذیریم بلکه باید مقاله و متن مکتوب ارائه گردد.
شریفی با اشاره به مراکز برگزار کننده کمیسیونهای ششمین دوره از کنگره علوم انسانی اسلامیبیان کرد: پژوهشگاه علوم انسانی، دانشگاه دفاع ملی، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانگشاه امام حسین، دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه علوم قرآن کریم، دانشگاه تهران، جامعه المصطفی، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، دانشگاه امام صادق، دانشگاه شاهد، دانشگاه تبریز، و موسسه امام رضا، برگزار کننده کمیسیونهای کنگره ششم هستند.
در ادامه این نشست روسا و دبیران کنگره به ارائه نظرات خود پیرامون برگزاری کنگره پرداختند. حجت الاسلام نجف لک زایی رییس کمیسیون علوم سیاسی اسلامیبا تاکید بر اینکه خروجی کمیسیونها صرفا شامل مقاله نباید باشد، گفت: برگزاری کمیسیونها باید خروجی غیر از مقاله داشته باشند و درباره خلاهای موجود و راهکارهای آنها بحث شود. مقالات باید به طور حتم ناقد داشته باشند تا پس از پایان کنگره، دبیرخانه پیشنهادات را با هدف کارآمدتر شدن علوم انسانی اسلامیو حل مسائل جمع آوری کند.در صورتیکه کنگره به دسته بندی از پیشنهادات برسد در اتاق فکر علوم انسانی و اندیشکده تحول در علوم انسانی مورد بررسی قرار میگیرد و در اختیار وزارت علوم داده میشود تا به این واسطه رشتهها و گرایشهای جدید شکل بگیرند.
وی اضافه کرد: در اتاق فکر علوم انسانی افراد متخصص علمیحضور دارند و خروجی کمیسیونها را به این مرکز ارائه میدهند تا مورد ارزیابی قرار بگیرد. باید اندیشه متفکران ایرانی اسلامیبیشتر از مباحث غربی مد نظر قرار بگیرد.
در ادامه حجت الاسلام و المسلمین علیرضا پیروزمند رئیس کمیسیون مدیریت تحول علوم انسانی بیان کرد: هر کمیسیونی باید نسبت به وضعیت گذشته و فعلی جامعه بررسی داشته باشد چون مقالههای متفاوتی در موضوعات گوناگون ارائه میشود. باید مشخص شود مقالهها در چه نقطههایی ورود کردند. علاوه بر این میتوان دستاورد کمیسیونها را بهصورت فرابخشی و بخشی مورد بررسی قرار داد.
وی ادامه داد: با توجه به اهمیت برگزاری کنگره باید تیم فعال و حرفهای، مطالب ارائه شده در کمیسیونهای مربوطه را پوشش دهد. همچنین میتوان در قالب ویژه نامههای دانشگاهی مجموعه مقالات تایید شده کمیسیون مدیریت تحول علوم انسانی را منتشر کرد.
محمدجواد توکلی دبیر کمیسیون اقتصاد اسلامیدر ارتباطی مجازی با این نشست گفت: رویکردهای بین رشته ای در کشور مغفول مانده و جدایی کمیسیونها از یکدیگر هم این مسئله را تشدید میکند. بنابراین باید برای این آسیب در علوم انسانی اسلامیفکری شود.
وی تصریح کرد: جریان توسعه علم در کشور در خدمت علم نافع نیست به همین علت باید ضریب مفید بودن برای مقالههای ارائه شده در نظر گرفته شود، این که موضوعات طرح شده چه مشکلی را میتوانند رفع کنند. در این صورت خروجی کمیسیونها میتواند در قالب پیشنهادات به وزارتهای خانههای مختلف داده شود.
عبدالحمید نقرهکار رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری اسلامینیز در این نشست با تاکید بر اینکه ظرفیتهای فعلی با حضور دولت جدید نیازمند جهشهای بیشتری است گفت: اکنون تولیدات خوبی در دانشگاهها و حوزهها ایجاد شده است بنابراین توصیه میگردد ورود جدی تری به مسائل کاربردی تر انجام بگیرد.
وی افزود: باید جلسات هم افزایی و هماندیشی با اساتید هر رشته برگزار شود اما کمتر چنین جلساتی برگزار شده است.
جعفر هوشیاری دبیر کمیسیون روانشناسی اسلامینیز در این جلسه بیان کرد: باید اصلاحاتی در فرم پذیرش مقالات مانند تعیین خط پذیرش مقاله در نظر گرفته شود. همچنین میتوان هزینههای حداقلی از مقاله دهندگان برای ارزیابی و بررسی آنها دریافت گردد که اقدامیمرسوم است.
هوشیاری اضافه کرد: میتوان از حالا تا قبل از برگزاری کنگره بعدی، تعدادی از موضوعات مد نظر را مشخص کرد و آنها را برای تولید به نویسندگان سفارش داد.
هوشیاری تاکید کرد: پیشنهاد میشود افرادی که در روز کنگره مقاله ارائه میدهند موضوعات پژوهشی را به روسای کمیسیونها ارائه دهند تا به این واسطه چند موضوع چالشی خوب دریافت شود. مقالات رسیده به کمیسیون روانشناسی اسلامی، ۸۰ درصد از مسائل کاربردی را تشکیل میدهند.
کریم میرزایی دبیر کمیسیون هنر اسلامینیز با اشاره به اینکه این کمیسیون بنا به دلایلی دیرتر تشکیل گردید گفت: پیشنهاد میشود جمع بندی پایانی کنگره با حضور دبیران و اساتید کمیسیونهای مختلف برگزار شود و مباحث کاربردی در آن مورد بررسی قرار بگیرد.
وی یادآور شد: ما متفکران اسلامیبزرگی در کشور داریم که میتوان مباحث فکری و علمیآنها را بیشتر مورد توجه قرار داد.
در ادامه سعید صحت دبیر کمیسیون مدیریت اسلامیبیان کرد: میتوان مجلههای علمیپژوهشی مورد تایید وزارت علوم را برای کنگره ایجاد کرد تا مجموعه مقالات رسیده در آن مجله منتشر شوند. از این طریق مقالات اساتیدی که برای ترفیع و ارتقاء ارائه میشوند در مجله ای که مورد تایید وزارت علوم هم خواهد بود به چاپ میرسد.
نقی موسوی دبیر کمیسیون تعلیم و تربیت نیز در ادامه این نشست گفت: ما سیاست رویکردی را در این کمیسیون مورد نظر قرار داده ایم و به غیر از موضوعات عمومیدو محور ویژه سیاستگذاری حکمرانی تربیتی و بررسی ساختار محتوا و برنامههای درسی دانشگاه فرهنگیان را بررسی کردیم. هیئت رئیسه دانشگاه فرهنگیان هم پذیرفتند که برنامههای درسی آنها مورد نقد و بررسی قرار بگیرد.
وی افزود: دانشگاه فرهنگیان به دلیل شبکه ای بودن پیش نشستهایی را قبل از برگزاری کنگره در استانهای گیلان، البرز، قم، خراسان شمالی، سمنان و گلستان برگزار کرد.
احسان رفیعی علوی دبیر کمیسیون حقوق اسلامینیز با بیان اینکه دغدغههای علوم انسانی در کمیسیونهای مختلف احصا شده است گفت: باید تعداد مجلات و نشریههای تخصصی در این حوزه افزایش پیدا کند و به همین علت فصلنامه حقوق در دانشگاه باقرالعلوم برای اولین بار در حال انتشار است و در توافق انجام گرفته دو شماره ابتدایی این فصلنامه به کمیسیون حقوق اسلامیاختصاص داده شده است. امیدواریم این همکاری میان دانشگاه باقرالعلوم و کمیسیون ادامه پیدا کند.
وی افزود: ما چند رشته مبنایی برای کمک به نظام حقوقی مانند رشته فلسفه و حقوق را برای دوره ارشد طراحی کردهایم و در حال تاسیس دانشکده فقه مضاف در دانشگاه باقرالعلوم هستیم. حجت الاسلام احمد حسین شریفی نیز در جمع بندی مطالب ارائه شده توسط روسا و دبیران کمیسیونها گفت: دبیران کمیسیونها باید بعد از برگزاری نشستها مقالههای تحلیلی و پیشنهادی ناظر بر مقالات ارائه شده را آماده کنند و علاوه بر آن تحلیلها و راهبردهای مطرح شده را در قالب مقاله دیگر ارائه دهند تا به مراکز و سازمانهای مختلف داده شود.
شریفی اضافه کرد: کنگره باید ورود جدی به مسائل کاربردی داشته باشد و نشستهایی که تاکنون هم برگزار کرده در همین راستا بوده است.
شریفی با تاکید بر اینکه باید بخش مبنایی و بنیادی مقالهها محفوظ بمانند افزود: مقالههای نظریه پردازی و پژوهشی هم باید ارائه شوند و نباید همه مقالات در برگیرنده موضوعات کاربردی باشند.
وی در پایان با اشاره به برگزاری پنجمین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامیدر روز افتتاحیه کنگره گفت: جایزه جهانی امسال با تقدیر ویژه از زحمات مرحوم آیت الله مصباح یزدی برگزار میشود. ضمن اینکه احتمال دارد برای این جایزه متناسب با نظریاتی که از صاحب نظران دریافت میشود دو نفر انتخاب و معرفی شوند.
انتهای پیام/