برای برخورد با فساد باید از قویترین آدمها شروع کرد
علیرضا زاکانی نامزد انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم در برنامه صف اول شبکه خبر به تشریح برنامههای خود پرداخت.
زاکانی گفت: بنده متولد تهران هستم و تاریخ تولدم هم ۴۴/۱۲/۱۲ است. بین میدان شوش و خراسان به دنیا آمدم. ۱۱ ساله بودم انقلاب شده و انقلاب که به پیروزی رسید حیات سیاسی ما بر بستر کارکردهای آن شکل گرفت.
زندگی من به بین قبل و بعد از انقلاب تقسیم شد
نامزد انتخابات ریاستجمهوری افزود: انقلاب فصلی شد در زندگی ما. ۱۵ ساله بودم که به منطقه رفتم و آن زمان جنگهای نامنظم بود و شهید چمران برای ما اسطوره شد. ۶۲ ماه در جبهه و عمده آن در واحد تخریب بودم. بعد که دستم آسیب دید و جانباز شدم به واحد اطلاعات آمدم.
او ادامه داد: مسئول اطلاعات عملیات محور نجف ۳ و قائم مقام اطلاعات لشکر ۲۷ بودم. در بهترین دوره زندگی در خدمت میهن و دین بودم. بعد از آن رو به تحصیل آوردم و بعد از جنگ شش ماه درس خواندم و در دانشگاه علوم پزشکی قبول شدم. بسیج دانشجویی دانشگاه را راه اندازی کردیم و ۱۴ سال در جریان جنبش دانشجویی بودم.
زاکانی اظهار کرد: از سال ۸۲ توفیق پیدا کردم در انتخابات مجلس شرکت کنم که این به خواست دوستان بود. سه دوره هفتم، هشتم و نهم نماینده مجلس بودم. نایب رئیس کمیسیون اصل ۹۰، عضو هیئت رئیسه و نایب رئیس کمیسیون آموزش و رئیس کمیسیون برجام بودم. یک دوره چهار ساله نماینده نبودم. بعد در مجلس یازدهم نماینده مردم قم شدم و رئیس مرکز پژوهشها بودم. در دهه ۸۰ در بیمارستان امام خمینی در بخش پزشکی هستهای بودم. در نهایت وارد انتخابات ریاست جمهوری شدم و بعد شهردار تهران شدم.
شهید چمران برای ما اسطوره بود/ ۶۲ ماه در جبهه بودم
نامزد انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: پایینترین دوره مسئولیت من در دفاع مقدس بود. بعد، از بسیج یک دانشگاه شروع کردم و به بسیج دانشجویی کل کشور کشیده شد. در ۴۵ سال بعد از انقلاب برای روز به روزش پاسخگو هستم که این برای مردم جذاب است.
او گفت: هر وقت مسئولیتی برعهده من گذاشتند کار را دنبال کردم. اگر سختترین شرایط را بگویم که به عنوان کارستان انجام شد مبارزه با فساد با قویترین شاخههای فساد بود که از دهه ۸۰ شروع کردم.
زاکانی بیان کرد: مواجهه با فساد باید از قویترین بخش آن و دارای یک حمایت ویژه شروع شود تا آثار خود را بگذارد و توفیقات بسیاری بود و کتاب مطولی از موضوعات است. هم با بخش امنیتی که به امنیت آسیب میزنند با آن بخش شروع کردم و در ادامه با سایر مجموعهها در دستگاه قضایی و از جمله خود مجلس پرداختم.
فساد نه اصولگرا میشناسد، نه اصلاحطلب
نامزد انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: برای برخورد با فساد باید با قویترین افراد برخورد کرد و با افرادی که برای خود حریمی درست کردند برخورد کردم. بیش از هفت، هشت بار دادگاه رفتم و از همه آنها با افتخار بیرون آمدم. بدون اینکه وکیل داشته باشم و آنها بهترین وکیلها را به کار بگیرند و ما با استدلال درست ۱۵ رای از هیئت منصفه بگیریم. سه چهار مورد در دادگاه من گفتند حق با زاکانی است، چون از مردم دفاع میکند.
وی اضافه کرد: ترک فعل، تعارض منافع و همه چیز درهم بود در دادگاه. بعضا دیده شد کسانی هستند که در مختصات خود رعایت قانون نمیکنند و ارتباطات نامناسب برقرار کردند. فساد نه اصولگرا و نه اصلاح طلب میشناسد و همه جا است. در جریان انقلاب کسانی بودند که انقلابینما بودند و ما از همانها شروع کردیم.
زاکانی گفت: وزیر اطلاعات دولت خاتمی در دفتر آقای حداد گفت میدانی فلانی چه کسی است و من گفتم فساد جناحی نیست و فساد را از خودمان شروع کردیم تا شما حساب کار خود را بکنید. برخی مسئولان از مردم خجالت نمیکشند، اما از خودشان خجالت میکشند. تعهدی که با امامین انقلاب داشتم این بود که خادم مردم باشم.
شعار من این است: پاک باش و خدمتگزار
هر کس میخواهد خدمت کند باید روی صندلی داغ بنشیند
نامزد انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: شعار من پاک باش و خدمتگذار است. خدا رحمت کند آقای ابوترابی را که این صحبت ایشان است. خدمتگزاری بدون پاکی نمیشود. هر کس میخواهد خدمت کند باید روی صندلی داغ بنشیند. اسم دولت من دولت خدمت و اساس آن مشارکت با مردم است.
او ادامه داد: قوا سرجای خود نیستند. قانون اساسی چارچوب تنظیم روابط قوا را مشخص کرده است، چون قانون اساسی به طور کامل اجرا نشده است. اصل ۱۰۰ قانون به شوراهای شهر و روستا توجه دارد و برای آن ستونی از خدمات فرهنگی، اجتماعی و… بیان میکند. کنار آن یک دولت ملی بیان میکند که اساس آن حامی، تسهیلگر و ناظر است و هر جا دولت محلی نتوانست خودش کار را برعهده میگیرد تا کار زمین نماند. دولت محلی شکل نگرفته و دولت ملی فربه شده است.
نامزد انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: در سطح ملی هم مجلس یک تقدم شکل گیری نسبت به شوراها دارد و بیست سال زودتر از شوراها شکل گرفته و مجلس میخواهد دولتهای محلی را برعهده بگیرد که این سم مهلک است؛ لذا این نیازمند بازبینی جدی است. در ۳۳ ماهی که در شاگردی شهید رئیسی در دولت بودم سعی کردیم این روابط را طوری تنظیم کنیم بیشترین خیر و برکت به مردم برسد.
زاکانی گفت: دولت در کارهایی که در زمین مانده بود ما را حمایت و تشویق کرد که الگویی از خدمتگزاری را داشته باشیم. مثلا قرارداد ۶۳۰ واگن که از دولت روحانی بر زمین مانده بود دولت شهید رئیسی آن را برعهده گرفت و امروز ۱۱۸۴ قرارداد بستیم و سه واگن بیشتر از تعداد واگنهایی است که در طول ۲۵ سال وارد کشور شده است.
روزی ۱۲۰ تن گوشت توزیع میکنیم و آن را افزایش میدهیم
مسئول همه چیز در تهران هستیم
وی ادامه داد: وقتی ما آمدیم فقط ۸۵۰۰ معتاد در کمپ بودند، اما الان بیش از ۱۹ هزار تا را به داخل کمپ بردیم. چند روز پیش ۲۰۳ هزار واحد مسکونی را آقای مخبر افتتاح کرد. شاید کسی بپرسد اینها چه ربطی به شهرداری دارد. ما میگوییم مسئول همه چیز در تهران هستیم، اما وقتی نیستیم به مسئول مربوطه کمک میکنیم تا مردم خدمت را دریافت کنند.
نامزد انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی مسئول مسکن است و ۲۰۳ هزار مسکن را کمک کردیم که این معادله مسکن را بهم میزند تا مردم نجات پیدا کنند. روزهای آینده مردم تهران کامشان در خدمتی که درب منزل تحویل میگرند شیرین میشود. امروز گوشت گوسفندی در بازار ۶۵۰ هزار تومان است ما روزی ۱۲۰ تن توزیع میکنیم. یک نفر میتواند مصرف کند یا بفروشد، اما با نرم افزارهای موبایلی قدرالسهم نیاز مردم را درب منزل تحویل میدهیم. این هفت، هشت ماه پیش در دولت مطرح شد و زیرساخت آن بیش از یک سال پیش مطرح شده بود.
زاکانی گفت: برای اولین بار مدیریت شهری این بار بزرگ را برمیدارد لذا در کشور باید با مختصات صحیح پیش برویم. شهر تهران خودش یک کشور است که این امر تعبیر رهبر انقلاب است. مشکلات شهر تهران متنوع است. قریب ۱۰ میلیون نفری که در تهران ساکن هستند و سه الی چهار میلیون نفر در تهران تردد دارند. مدیریت تهران با مردم ارتباط دارد.
در جریان انقلاب کسانی را داشتیم که انقلابینما بودند
در ۳۳ ماه گذشته کمتر حرف زدیم و بیشتر عمل کردیم
نامزد انتخابات ریاستجمهوری تصریح کرد: توجه ما به کارکرد و خدمت ما بستگی به نوع مدیریت برای شکستن دیوان سالاری است و با مشارکت مردم بهترین خدمت را تعریف کند. درخصوص دیوان سالاری بزرگ ابتدا باید اختیارات را تقسیم کرد و تمرکززدایی کرد. در این ۳۳ ماه کمتر حرف زدیم و بیشتر عمل کردیم.
زاکانی بیان کرد: در شهرداری اختیارات را از شهرها به نواحی توزیع کردیم. برای ارائه خدمت از ظرفیت فناوری استفاده میکنیم تا مردم بهترین خدمت را دریافت کنند. تجربه ذی قیمتی در کلانشهر تهران داریم. در مشهد با ۳۱ شهردار با حضور شهید رئیسی جلسه داشتیم؛ برای انتقال تجربه که این را میتوان در سلسله مراتب دولت انجام داد.
نامزد انتخابات ریاستجمهوری گفت: تجربه این ۳۳ ماه در مقام مسئول تهران را باید دید چه کردیم. ما در موضوعات فساد گامهای موثری برداشتیم و دهها هزار میلیارد از امکانات شهرداری که به یغما رفته بود را بدون هیاهو برگردانیم. مثلا در پروژهها دیدم که امکانات شهرداری به یغما رفته است. سال گذشته دو پروژه دیدیم که عددش ۷۰ هزار میلیارد بود و در سال ۱۴۰۱، ۴۰ هزار میلیارد را برگرداندیم.
وی اضافه کرد: سال ۱۴۰۰ الگویی را دیدیم که قیمتش ۶۰۰ میلیارد بود که قیمت زده بودند ۳ میلیارد و آن به شهر بازگشت. اگر مسئولین جدی باشند باید از نظارت مردم بر نظارت بر کارهایشان اقبال کنند. بیش ا ز ۶۰۰ پروژه مردم به ما پیشنهاد دادند و مشارکت مردم بیش از یک میلیون شد و مردم به ما ایده دادند. برای مبارزه با فساد راهی نیست جز اینکه به مردم رجوع کنیم. اصحاب رسانه نماینده مردم هستند و این واسطه گری را باید انجام دهند.
سفره مردم کوچک شده و باید این سفره را بزرگ کرد
وی در پاسخ به سوالی درباره اعضای ستادش گفت: تا انتخابات افراد ستاد من یک وظیفه دارند و بعد از انتخابات باید شایسته سالاری را مبنا قرار دهیم. شایسته سالاری یعنی اولا باید علم و تجربه مکانی که هست را داشته باشد؛ دوما باید پاکدست باشد، یعنی مسئولیت را طعمه نبیند ویژگی سوم هم عرضه است که بتواند از پس مسئولیتها در بیاید.
او ادامه داد: من در ۱۳ سال مجلس همواره توجهم به این بود برای کاری که باید انجام دهیم، بهترینها را انتخاب کنیم. ما از ادبیات دینی خود فاصله گرفتیم، پیامبر (ص) فرمودند اگر کسی مسئولیتی را بگیرد، اما از او بهتر هم وجود داشته باشد به خدا و مردم خیانت کرده است. همچنین فرمودند که اگر کسی را به مسئولیتی بگمارید، اما از وی بهتر باشد بازهم به خدا، پیامبر و مردم خیانت کرده است.
روزی که ما آمدیم بیش از ۱۰ هزار معتاد متجاهر در خیابانهای تهران بودند، اما اکنون اینگونه نیست
زاکانی تاکید کرد: رئیسجمهور، رئیسجمهور همه مردم است و باید توجه کند که حتی افراد خارج از کشور هم باید از همه ظرفیتها استفاده کنند. دوره اینکه بگوییم فقط من میتوانم گذشته است. بزرگترین سرمایه ما سرمایه انسانی است و باید این ظرفیت را در جهت مصالح مردم و انقلاب به کار گرفت. ممکن است افراد از جناح ما نباشند و حتی من را قبول نداشته باشند، اما بتوانند خدمت برجستهای انجام دهند باید دست این افراد را بوسید و وی را به کار گرفت.
نامزد انتخابات ریاستجمهوری ادامه داد: اما باید متعهد باشیم به جهت گیری که شهید رئیسی برای ما به یادگار گذاشت و بعد از آن نیاز به جهش داریم و افرادی که دور میز هستند باید متعهد به معیشت و گره گشایی از کار مردم باشند. سفره مردم کوچک شده و باید این سفره را بزرگ کرد. فرصتهای کشور معطل مانده است که باید همه افرادی که میتوانند در این مسیر موثر باشند قبول نقش کنند.
وی گفت: برخی از همین افرادی که در دولت هستند شایستهاند. از همین افراد میتوان استفاده کرد، برای مثال آقای علی آبادی بسیار فرد ویژهای است یا آقای محرابیان ویژگیهای ممتازی دارد، آقای اسماعیلی همین طور. هریک از این افراد نظیر آقای صحرایی همینطور. آقایان خاندوزی، منصوری و لطیفی هم از همین افراد هستند. البته در بسیاری جاها هم نیاز به تغییر است.
زاکانی بیان کرد: با بازگشایی مسیر و تامین زیرساختها و استفاده از همه فرصتهای منطقهای و غیرمنطقهای میتوانیم بسیاری از ظرفیتها را خلق کنیم. در سفر به چین فرصتهایی ایجاد شد که بسیاری معتقد بودند بی نظیر است. مردم اگر محور شدند مردم سالاری دینی محقق میشود وگرنه در پای صندوقهای رای یک جلوه حداقلی از مردم سالاری دینی رخ میدهد.
آقای رئیسی نصابی را به جا گذاشت که دوستان ایران در سراسر جهان امیدوار شدند
نامزد انتخابات ریاستجمهوری گفت: آقای رئیسی بسیار ممتاز بودند که بعد از انقلاب در هر منصبی به متانت، صداقت، محبت، پرکاری، کارایی، مردمی بودن و.. معروف بودند. ایشان از بالا به مردم نگاه نمیکردند. نسبتی که با ولی داشت خیلی مهم بود و ایشان خود را در طول ولی فقیه میدید نه در عرض. ایشان نصابی را برجا گذاشت که همه دوستان انقلاب امیدوار و همه دشمنان انقلاب ناامید شدند و نصاب ایران را بالا برد.
زاکانی بیان کرد: او در درون هم وحدت ملی را رقم زد، آن گونه که در مراسم تشییعاش هم در داخل حرکت میلیونی شکل گرفت و هم در خارج و ۹۵ گروه از کشورهای مختلف ابراز همدردی کردند که در نوع خود بی نظیر بود.
خبرنگاران: محمد امیرحسینی و فاطمه تورانلو