» آخرین اخبار » سیاست » باید اقتصاد مولد را شکل دهیم

باید اقتصاد مولد را شکل دهیم

خرداد ۲۷, ۱۴۰۳ 0۰


سعید جلیلی کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با حضور در میزگرد اقتصادی شبکه یک سیما حضور یافت. مشاوران سعید جلیلی در این برنامه مجید کریمی و وحید عزیزی هستند که به سوالات یحیی آل اسحاق، داود دانش جعفری و حجت‌الاسلام محمدحسین حسین‌زاده بحرینی کارشناسان میزگرد اقتصادی پاسخ دادند.

جلیلی با تبریک عید سعید قربان گفت: یکی از مباحث مهمی که مردم در مورد آن سوال دارند این است که کاندیدا‌ها باید برنامه‌های خود را معرفی کنند و بگویند که به چه هدفی می‌خواهند برسند.

وی ادامه داد: آنچه باید تحت عنوان شعار مطرح شود باید عصاره برنامه‌ای باشد که کاندیدا برای کشور دارد. یعنی ما آنچه تا کنون در برنامه‌های مختلف بیان کرده‌ایم باور ماست.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: کتاب‌های زیادی درباره اقتصاد از زمان مشروطه تاکنون را خوانده‌ام. خاطرات کارگزاران اقتصادی را مطالعه کردم و هرچه وسعم بوده درباره اقتصاد مطالعه داشتم.

جلیلی گفت: مسائلی مانند تورم و راه‌حل آن یک موضوع شناخته شده است. سوال این است که چرا آن چیزی که گفته می‌شود راه‌حلش محقق نمی‌شود. 

وی افزود: رئیس‌جمهور باید بداند چه مسائلی مهم، مزمن و دارای اولویت است. چهار موضوع اولویت من است و ذیل برنامه کلی من است. 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: اگر در شعارم می‌گویند یک جهان فرصت واقعاً به آن باور دارم. در اقتصاد نیز باور دارم که یک جهان فرصت داریم. اگر برخی از کشور‌ها مزیت‌هایی دارند. ما همه مزیت‌ها را داریم. 

جلیلی تاکید کرد: لازمه یک جهان فرصت یک ایران جهش است و این برنامه ما است.  رئیس جمهور باید به برنامه خود اشراف داشته باشد و بداند که دقیقاً قرار است کجا برسد. دولت چهاردهم با آغاز برنامه هفتم همزمانی دارد و این یک فرصت خوب است.

وی ادامه داد: اگر ما می‌گوییم یک جهان فرصت و یک ایران جهش چگونه باید محقق شود؟ ما باور داریم تحقق این امر در این است که هر ایرانی بتواند نقش ایفا کند.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: یکی از مباحث در اقتصاد این است که منابع باید با مصارف توازن داشته باشد. منابع باید انضباط لازم را داشته باشند. اگر منابع کسب کنیم، اما تلف شود ما به جایی نمی‌رسیم لذا ما باید با اولویت‌هایی که داریم یک اقتصاد مولد را شکل دهیم همچنین معیشت و رفاه مردم نباید مورد غفلت واقع شود. 

حسین‌زاده بحرینی کارشناسان میزگرد اقتصادی در ادامه گفت: یکی از مشکلات اقتصاد ایران که حتماً رئیس‌جمهور آینده باید برای آن راهی بیاندیشد بحث ارزش پول ملی است. 
متاسفانه ارزش پول ملی ما به صورت مستمر کاهش پیدا کرده و نیازی به ارائه آمار نیست و همه مردم آن را حس کرده‌اند. 

وی ادامه داد: از طرفی ارزش پول ملی ما کم شده است و به موازات آن بازار ارز پیش‌بینی‌پذیری خود را از دست داده است.

حسین‌زاده بحرینی بیان کرد: در چند ماه اخیر در دولت شهید رئیسی بانک مرکزی تلاش‌های خوبی انجام داد تا بازار ارز پیش‌بینی‌پذیر شود و توفیقاتی هم کسب شد مثلاً اتفاقات سیاسی در منطقه اتفاق افتاد، اما شوک ارزی نداشتیم.

کارشناس برنامه بیان کرد: در برنامه هفتم صراحتاً از حفظ ارزش پول ملی صحبت شده است. جنابعالی خودتان در مجمع تشخیص مصلحت نظام هستید و بر سیاست‌ها را اشراف دارید.

وی اظهار کرد: همه می‌دانیم که هم باید ارزش پول ملی حفظ شود و هم بازار ارز پیش‌بینی‌پذیر شود. اصل بحث ما این است که چگونه باید به این هدف برسیم؟ آقای جلیلی به نظرم هر کدام از شما شش کاندیدا اگر رئیس جمهور شود قطعا اولین پرونده‌ای که باز می‌کند این موضوع است. اگر جنابعالی رئیس جمهور شوید مشخصاً باید سیاست شما درباره ارز مشخص باشد.

دولت باید ارزآوری کند

جلیلی در پاسخ گفت: اگر از حفظ ارزش پول ملی صحبت می‌کنیم اولین لازمه آن این است که سازوکاری برای حاکمیت ریال داشته باشیم. اگر بر پول ملی حاکمیت نداشته باشیم طبیعتاً مباحث دیگر را نمی‌توانیم انجام دهیم و ارزش پول را هم نمی‌توانیم حفظ کنیم. یکی از شرایط انضباط مالی همین حاکمیت ریال است.

کد ویدیو

وی افزود: ما باید در داخل کشور حتماً یک ساز و کار جدی برای حکمرانی پول ملی داشته باشیم. مثلاً سامانه‌ها باید تکمیل و منسجم شوند و شفافیت‌ها صورت بگیرند. ما چند سامانه داریم که باید کاربردی شوند و با هم یک اتصالی برقرار کنند تا بتوانیم در جهت حاکمیت ریال از آن بهره‌مند شویم. 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: وقتی بودجه ناتراز باشد طبیعتاً به ارزش پول ملی فشار می‌آید. در نتیجه نقدینگی غیرمنطقی و غیرموجه رشد می‌کند.

وی بیان کرد: یکی از برنامه‌های مهم دولت که در تبریک به ریاست جمهوری آقای رئیسی نیز به آن اشاره کردم ارزآوری است. معتقدم دولت باید برای ارزآوری یک برنامه جدی داشته باشد تا ارزش پول ملی حفظ شود.

جلیلی تصریح کرد: فروش نفت به تنهایی کافی نیست و یکی از مسائلی که من دنبال خواهم کرد این است که ارزآوری تبدیل به ماموریت برای تک‌تک دستگاه‌ها شود.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: دانشگاه‌های ما چه نسبتی با برنامه هفتم دارند و چه ماموریتی برای آنها تعریف شده است؟ یکی از ظرفیت‌های ما نیروی تحصیل کرده و اساتید هستند. آیا ما نمی‌توانیم به دانشگاه برای ارزآوری ماموریت بدهیم؟ مثلاً دانشگاه استنفورد دهمین هلدینگ برتر دنیا است. لذا نمی‌شود کلی صحبت کرد و حتماً باید برنامه داشته باشیم.

وی افزود: دولت یک نقش تنظیم‌گری نیز دارد. برخی از کنش‌ها و واکنش‌های ارزی دارای مشکلات است. برخی از معاملات مجاز ما در بستر غیررسمی انجام می‌شود و این یک واقعیت است و باید شرایطی فراهم شود که این معامله‌ها در فضای رسمی انجام شود. 

جلیلی اظهار کرد: مادامی که سازوکار مشخص و رسمی نداشته باشیم حتی معاملات مجاز به صورت غیر رسمی انجام می‌شود. اگر قرار باشد حاکمیت ریال نداشته باشیم و معاملات رسمی در بستر غیررسمی انجام شود چگونه می‌خواهیم کشف قیمت کنیم؟

دانش جعفری کارشناس برنامه در ادامه گفت: استراتژی دولت شما استراتژی اختراع چرخ است یا از تجارب سایر کشور‌ها استفاده می‌کنید؟ الگوی شما در اقتصاد شبیه کدام‌یک از دولت‌ها است؟

وی بیان کرد: سوال دوم هم این است که شما مجموعه‌ای تحت عنوان دولت سایه ایجا کردید. می‌خواستم بدانم این چه چیزی است و چه بودجه‌ای داشتید و کلا چی بود؟ سوال سوم هم این است که برنامه شما با سایر نامزد‌ها چه تفاوت‌هایی وجود دارد؟ 

کارشناس میزگز اقتصادی افزود: سوال چهارم هم این است که شما سکان‌دار مذاکرات برجام بودید آیا از سازوکار‌های اقتصادی هم می‌شود در مذاکرات استفاده کرد؟ به نطر شما اساسا مشکل ایران و آمریکا چیست؟ آیا امید به حل شدن مشکلات وجود دارد و بخش خصوصی می‌تواند رابطه ایجاد کند با آمریکا؟

دانش جعفری اظهار کرد: سوال آخر هم این است که شما همواره شعار مبارزه با مفاسد را می‌گویید. تعریف فساد اقتصادی از دیدگاه شما چیست و ریشه‌های آن را چه می‌بینید؟

در حال تکمیل…

باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی برنامه‌های ویژه خبری



منبع

به این نوشته امتیاز بدهید!

باشگاه خبرنگاران جوان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×