دختران مسئله نیستند، بلکه امید ما هستند/ در مترو حجاببان نداریم
علیرضا زاکانی نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری با حضور در برنامه میزگرد فرهنگی شبکه ۲ سیما به سوالات کارشناسان درباره برنامههای خود پاسخ داد.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: هسته و ایده مرکزی بنده در تمامی حوزهها اجرای قانون اساسی است. در حوزه فرهنگ و اجتماع و اقتصاد مردم باید سالار و محور قرار بگیرند.
وزیر آموزشوپرورش قویترین عنصر کابینه دولت خدمت خواهد بود
زاکانی گفت: آموزشوپرورش رُکنیترین وزارتخانۀ دولت ما و وزیر آن قویترین عنصر کابینه خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه خانواده نقش مهمی در جامعه دارد، بیان کرد: خانواده باید کنشمندی و کنشگری کند که در دولت خدمت آن را پیگیری میکنیم.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: ایجاد یک فضای درست برای کنشگری دختران از مهمترین موضوعات مورد توجه ما است. من به عنوان پدری که سه دختر دارد، میدانم دختران چقدر مهم و شیرین هستند و چه ارزشی دارند. دختران ما مساله نیستند امید ما هستند. ما خانواده را محور میدانیم و در آن زن هم نقش ویژه و اصلی را دارد.
زاکانی ادامه داد: خانواده نباید دغدغه معیشت و سلامت داشته باشد که بر عهده دولت است؛ برای همه اینها برنامه داریم. خانواده محور است و باید بیشترین نقش را در جامعه داشته باشد.
اینترنت را یک موهبت میدانم
وی درباره فضای مجازی گفت: ما قابلیتهای خود را نمیتوانیم به بهترین شکل در این فضا نشان دهیم. این فضا بسیار مهم است. اینترنت و فضای مجازی را یک موهبت میدانم. چنین ظرفیتی می تواند برای ما یک امکان بزرگی را خلق کند.
گردشگری را برای کشور یک رکن می دانیم
زاکانی ادامه داد: گردشگری را برای کشور یک رکن می دانیم. هنر بستر مناسبت هویت بخشی این مقطع از تاریخ است و بهترین پیام برای ماندگاری پیام است. در موضوع گردشگری در سفری که به چین داشتم قراردادی را امضا کردم تا سالانه یک میلیون چینی به تهران بیایند؛ همین موضوع و اتفاق مهمی است.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: میدان را باید به نخبگان داد، آنها باید محور تحولات کشور باشند.
زاکانی گفت: در انقلاب اسلامی تغییر نظام سیاسی را داشتیم، اما تغییر در اجتماع، فرهنگ و اقتصاد نداشتیم. در این ۳ حوزه مردم باید سالار و محور باشند. نکته اساسی آن است که نظامات ما با نظامات عناصر رقیب تفاوت دارد.
وی بیان کرد: در غرب نظام اقتصادی ایده محور است، اما در نگاه انقلاب اسلامی ایده مرکزی فرهنگ است و همه چیز حتی اقتصاد در این مبنا سنجیده میشود. در اقتصاد هم ایده اصلی بر پایه فرهنگ است. فرهنگ اولویت قطعی است، اما اقتصاد فوریت است.
آزادی در چارچوب قانون پذیرفته شده است
زاکانی گفت: در حوزه آزادی هم اصل سه تکلیف دولت را تعیین کرده و هم اصل ۹ تعارض آن با استقلال و تمامیت ارضی را بیان کرده است. آزادی در چارچوب قانون پذیرفته شده است. در اصل ۸ مهمترین بخش امر به معروف مردم به مسئولان و آزادی بازخواستکردن آنها است.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: آزادی به شیوه غربی، آزادی مطلوبی نیست. پشت بند این آزادی فسادهای فراوان است، نکته بعد ناظر به حوزه تنوع قومیتها و دینی در کشور است. قومها نقطه قوت کشور هستند. مذاهب در کشور ما حق دارند و در قانون اساسی هم به صراحت در این باره صحبت شده است.
زاکانی بیان کرد: بیان این نکته حکایت میکند ما مینیاتوری زیبا، قشنگ و طراواتی از خود داریم که مذاهب و قومیتها به بهترین نحو میتوانند در کشور حاضر شوند. دهها سال در کردستان مسئولین میگفتند اذان اهل سنت پخش نشود و پس از سخن رهبری در این باره پخش شد. این یکی از اصلهای ما است که باید آن را مانند قانون اساسی اجرایی کنیم.
وی گفت: موضوع بعد صیانت از حقوق مردم است. ریاست جمهوری مجری قانون اساسی است و باید به بهترین نحو حقوق مردم را پاس بدارد. حتی مجرمین حقوق دارند و طبق اصل نه هتک حرمت مجرمین هم نباید صورت پذیرد.
دهها سال اذان اهل سنت در کردستان ممنوع بود اما با دستور رهبری آزاد شد
قطع درختان را گردن من انداختند
زاکانی در پاسخ به سوال انتظامی کارشناس میزگرد فرهنگی درباره حجاببانها و سامانه شفافیت که چرا کمرنگ و غیرفعال شده است، گفت: ما اکنون حجاببانی نداریم. سامانه شفافیت هم کمرنگ و غیرفعال نشده و ۵۵ حکم غیرشفاف به ۴ حکم تبدیل شده است.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: ما از شفافیت کاملا استقبال میکنیم و برای برخی موارد منع قانونی داشتهایم. عدهای در حق ما ظلم کردند. همانطور که در مورد خیلی چیزهای دیگر که در حق من ظلم شده است. مثلاً قطع درختان را گردن من انداختند.
برخیعلاقه دارند آن چیزی که خودشان فکر میکنند را به ما منتسب کنند
او تاکید کرد: حجاببانی نداریم. در مترو دو دسته نگهبان داریم که یک عده امنیتی هستند و به شهرداری ربطی ندارند. عده دیگر نگهبانانی هستند که انتظامات مترو هستند و لباس فرم مترو دارند و وظیفه دارند نظم و انضباط مترو را تامین کنند و مثلاً نگذارند آقایان داخل واگن خانمها شوند.
زاکانی بیان کرد: برخی آقایان علاقه دارند خلاف قانون عمل کنند که انتظامات با آنها برخورد میکند. همچنین یک سری فعالیتهای مردمی وجود دارد. کتاب قاعده امر به معروف و نهی منکر است که به هیچ وجه زیر مجموعه ما هم نیستند. ما از این فعالیتهای مردمی استقبال کردیم.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: دختر خود بنده هم از این اقدامات ایجابی انجام میداد. اما برخی از عناصر هستند که لباسهای خاصی داشتند و آرمی بر روی لباس چسبانده بودند و موضوعشان هم میدان انقلاب بود. من گفتم حق ندارند وارد مترو شوند، مگر اینکه از طریق ایجابی وارد شوند. اما برخی علاقه دارند آنچه که فکر میکنند را به من منتسب کنند.
زاکانی بیان کرد: مترو جایی نیست که یک عده بیایند و بخواهند خودمختاری راه بیندازند، چرا که اگر کوچکترین اتفاقی بیافتد یک مسئله ملی خواهد بود؛ بنابراین ما نسبت به همه اعمال و رفتار خودمان پاسخگو هستیم.
مترو جایی نیست که در آن یک عده بخواهند خودمختاری راه بیاندازند
انتظامی در ادامه اظهار کرد: یکی از ارکان توسعه مشارکت طلبی است. در شعار همه معتقد به مردمیسازی هستند. اما اگر به عملکرد شما در شهرداری برگردیم. الگویی از این است که اگر شما رئیس جمهور بشوید چگونه میخواهید با مردم برخورد کنید؟
زاکانی پاسخ داد: شما کار من را راحت کردید و فرمودید که من با بقیه نامزدها فرق دارم. بله من کشوری را اداره میکنم به اسم تهران. ما سال ۱۴۰۱ طرحی به عنوان من شهردارم را پایه گذاری کردیم و به مردم گفتیم پروژه انتخاب کنند. ۱۴۶۲ پروژه انتخاب شد؛ بنابراین هم مردم انتخاب و هم نظارت کردند.
وی گفت: ما عمده این پروژهها را تمام کردیم و خود مردم نظارت داشتند. در سال ۱۴۰۲، ۸۰۰۰ میلیارد تومان را وسط آوردیم و گفتیم مردم به ما پیشنهاد بدهند که چه پروژهای را پیگیری کنیم. در جمع یک میلیون و ۳۵۲ هزار نفر در این طرح مشارکت کردند و نظارت داشتند.
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: در شش ماه نخست کل پروژههای مناطق را گفتیم تمام میکنیم تا مردم بدانند که صاحب اختیارند؛ بنابراین آنچه که دیگران شعار میدهند من عملیاتی کردم. ما ۳۵۳ محله و ۳۴۷ سرای محله داریم. شورا یاریهایی که آنجا بودند دیوان عدالت اداری گفت که آنجا نباشند.
زاکانی بیان کرد: آیا شما موافقید که وقتی رئیس جمهور شدم قوانین را اجرا نکنم؟ چرا که بنده همان دستورالعمل مصوب شورای شهر را اجرا کردم و برای آنکه سیاسی نشود همین هفته گذشته خدمت آقای چمران عرض کردم که اجازه بدهید دو ماه این پروژه عقب بیافتد تا امکانی باشد که آسیبی ایجاد نشود، چرا که این امر یک ستاد محلات خواهد بود. در این ستاد هم معتمدین و مسئولین محلی نظارت دارند. سیاسیکاری هم نکردم.
همواره از گرفتن مسئولیت خودداری میکردم
اسفندیاری کارشناس برنامه ادامه داد: توسعه بیحساب و کتاب دیوان سالاری باعث عدم حرکت میشود. در زمان تصدی شما در مرکز پژوهشهای مجلس. در حالی که در آن مرکز ۵ معاونت وجود داشته شما برای ۱۲ معاون حکم زدید آیا این احکام بر اساس ضرورتی بود؟ شما یکی از چهرههای شاخص دانشجویی بودید. جوانی که به شما یک الگو نگاه میکند ممکن است دچار بدآموزی شود. جنابعالی استقرار در مسئولیت و سمت ندارید. به عنوان مثال در یک سمت خیلی کوتاه مدت ماندید و به سمت بعدی رفتید. به نظر شما این روندی که شما طی کردید الگوی خوبی برای جوانان است؟
زاکانی جواب داد: ما در مرکز پژوهشها تحقیق کردیم تا تخصصی کار کنیم و ۲۱ اندیشکده را اداره کرده بودم. معاونت اقتضای دفاتر را نداشته است و ما دقاتر را به معاونت بدل کردیم که باعث شد کار تخصصی شود و آثارش هم انقدر بود که در مجلس مشخص شود. مسیر این امر و مصوبه را از طریق هیات رئیسه مشخص کردم.
وی بیان کرد: مشاور آقای رئیسی آمد و من نیز در هیات رئیسه حاضر شدم بعد از ما دوستان به گذشته بازگشتند، اما امروز به شما اطلاع میدهم که همان ترتیب را نگه داشتیم امروز با مدل ما کار پیش میرود و یک مدل طراحی شد تا مرکز پژوهشها در بسته نماند وبا نخبگان ارتباط بگیرد.
زاکانی اضافه کرد: خوب است دوستان عزیزی که این کار را کردند پاسخ دهند که چرا این اتفاق رخ داد و کاری کردند که باعث شد مقام معظم رهبری به آن گلایه کردند. در جواب سوال دوم به شما باید بگویم من همواره از مسئولیت گرفتن خودداری می کردم. من را به اجبار مسئول بسیج دانشجویی گذاشتند. در مجلس من سال اول جوانترین عضو هیات رئیسه مجلس بودم و بعد دیدم گفتند طرحی که به ما دادید را خودت اجرا کن. روزی که من اعلام کردم دیگر هیات رئیسه نمیایم همه من را مجبور کردند که باز گردم، اما من گفتم میخواهم در کف صحن کار اجرایی کنم.
خواسته آقای رئیسی شهردار شدن من بود
وی گفت: در سال ۸۶ من داوطلب حذف از لیست بودم و هرگز مشتاق نبودم برای این کار و در نمایندگی قم هم همین پوزش را خواستم از مردم قم، اما این تصمیم آقای قالیباف و آقای رئیسی بود البته آقای قالیباف میخواستند من در دولت باشم، اما. خواسته آقای رئیسی شهردار شدن من بود. شما میدانید که ۳ سال قبل در انتخابات تصمیم گرفتم که انصراف دهم، اما یک نفر هم از من این را نخواست و کسی نمیتوانست مانع ماندن من شود.
یاوری کارشناس در ادامه میزگرد اظهار کرد: یکی از مسائل مهم در آموزش و پرورش موضوع مهارت آموزی است و بازار کار هم نیاز به سزایی به مهارت اندوزی دارد. موضوع افراط و تفریط را در مهارت آموزی چگونه تعریف میکنید؟
زاکانی بیان کرد: نظام آموزش و پرورش ما یک نظام حفظ محور است که به طبع برای مهارت اندوزی نقش معلم بسیار مهم است. در نظام آموزش و عالی به بهترین شکل میتوان مهارت اندوزی را دنبال کرد. ما طرحی را در تهران دنبال میکنیم به نام هر خانه یک کارخانه. تا بتوانیم امکان اقتصادی کردن خانوادهها را دنبال کنیم و تمام ساز و کارهایش را هم در شهرداری فراهم کردیم؛ لذا باید هدفمند این اقدام دنبال شود.
قالیباف نمیخواست من به شهرداری بروم
قبلا شهرداری قلک بود، ولی الان به دیگران هم کمک میکنیم
انتظامی گفت: بودجه فرهنگی و اجتماعی بالغ بر ۳۵ میلیارد تومان بود که در حوزه فرهنگ بیشتر اقدامات مناسکی انجام شده است. درباره روزنامه همشهری برخی از نامزدهای ریاست جمهوری میگویند که این روزنامه قانون انتخابات را رعایت نمیکند، همچنین کل مدیرانی که در دوره شما خانمهای مدیر در شهرداری تهران کمتر شده است.
زاکانی پاسخ داد: ما درآمدهایمان رشد داشته است، برعکس شهردار قبل که از بانک قرض کرد ما بدهیهای خود را نیز دادیم. بودجه فرهنگی ما حدود ده درصد بودجه شهرداری است و بالغ بر ۴۰ درصد در حوزه حمل و نقل بوده است. توجه به زیرساختها مهم است.
نامزد انتخابات ادامه داد: شما دیدید که برگزاری جشنها هم برای مردم مفید بود. ما فیلم و انیمیشن هم میسازیم. قبلا شهرداری قلک بود ولی الان به دیگران هم کمک میکنیم. ادعایی درباره روزنامه همشهری کردید که باید اعلام کنید. دوره اصلاح طلبان حدود ۶ درصد مدیران زن بود، اما الان ده درصد شده و این افتخار ماست.
کارشناس برنامه سوال کرد پزشکان ما آموزش عالی درست کرده اند که این یک موضوع بی سابقه در دنیا است و این در تعارض منافع است، زیرا در سهمیه و تعرفه و… موضوع ذینفع ایجاد میشود. شما برای رفع این تعارضات چه خواهید کرد؟
زاکانی پاسخ داد: بنده یک پزشکم و افتخار میکنم که خادم مردم هستم. اتفاقا من سیستم انگلیس را از نزدیک دیده ام و حرف درستی است که ما نیاز نداریم پزشک حتما باید مسئول باشد بلکه بستگی به شایستگی دارد.
وی ادامه داد: پزشکان و پرستاران ما بیشترین زحمت را میکشند و باید به آنها توجه داشت و تعارض منافع را از بین برد. برخی از وزرا وقتی از یک صنف بودند تعرفهها به ان سمت رفته که اشتباه است.
نامزد انتخابات ریاستجمهوری اظهار کرد: بنده هرجا که بودم، سعی کردم مردم بهترین خدمت را دریافت کنند. ظرفیتهای پزشکی یک ویژگی است که باید با یک کار کارشناسی دقیق شویم و نباید عدد و رقم را گونهای اعلام کنند که دانشگاههای ما کشش نداشته باشند.
زاکانی اظهار کرد: ناظر به موضوع آموزش اتفافا سازمان بهداشت جهانی این جنس کار را امتیاز ایران دانسته است بله در برخی کشورها سیستم اموزش عالی و اموزش و پرورش با هم یکپارچه اند، اما در ایران این وضعیت حاکم نیست.
نادعلی بیان کرد: زاکانی قویا به مردم سالاری دینی و مردمی سازی حاکمیت خصوصا در امر فرهنگی اعتقاد دارند. او قویا در امر فرهنگ و اجتماعی به فناوری همه با هم بودن اعتقاد دارد. در میهمانی غدیر دیدیم که دستگاههای مختلف در کنار هم به میدان آمدند. در شورا اگرچه دیدگاهها مختلفند، اما همه دیدگاه دکتر را قبول دارند.
زاکانی در پایان گفت: مردم عزیز فصل دو و فصل سه قانون اساسی بر زمین مانده است. اگر انتخاب شوم حق شما را ادا خواهم کرد . قانون اساسی را در حق شما اجرا خواهم کرد که یک موهبت بزرگ در آبادانی است.
خبرنگاران: محمدحسین نیکخویمتین، فاطمه سیدی و فاطمه تورانلو