» آخرین اخبار » گیلان » انقلابی که درخت سلامت گیلان را بارور کرد

انقلابی که درخت سلامت گیلان را بارور کرد

بهمن ۱۲, ۱۴۰۲ 0۰


خبرگزاری فارس؛ رشت، سعید شفیعی‌ثابت: انقلاب اسلامی سرآغاز تحولات بزرگ و بنیادی در کشور، منطقه و حتی جهان بود به‌طوری که حتی الگویی برای انقلاب‌های دیگر دنیا شد، هر چه از زمان پیروزی انقلاب اسلامی فاصله می‌گیریم پرداختن به آثار و برکات آن از اهمیت بیش‌تری برخوردار می‌شود.

در چنین شرایطی تبیین دستاوردهای انقلاب و جمهوری اسلامی یک امر ضروری و واجب است و نیاز است تا خدماتی که در حوزه‌های مختلف به مردم می‌شود برای همگان تبیین شود.

در گیلان نیز برکت انقلاب اسلامی کم نبوده و با وجود تحریم‌ها، پیشرفت‌های جمهوری اسلامی در تمام زمینه‌ها قابل توجه بود که یکی از این زمینه‌ها حوزه بهداشت و درمان در سراسر کشور و گیلان است.

وجود تنها ۲۱ بیمارستان و زایشگاه در گیلان در دوران رژیم پهلوی 

در سال ۱۳۵۵ که عده‌ای همچنان آن دوران را دوران تحول و پیشرفت در کشور می‌دانند، در گیلان ۲۱ بیمارستان و زایشگاه وجود داشت که شامل یک‌هزار و ۶۶۱ تخت بیمارستانی بوده و سهم طوالش شامل سه شهرستان تالش، ماسال، رضوانشهر و آستارا تنها یک بیمارستان ۵۰ تختخوابی بود.

صومعه‌سرا در پیش از انقلاب بیمارستانی نداشت و چه بیمارانی که به‌ خاطر نبود بیمارستان در گیلان جان خود را از دست دادند و فومن تنها ۲ بیمارستان با مجموع ۶۵ تخت داشت.

بر اساس اطلاعات و اسناد تاریخی، در دوران رژیم پهلوی گیلان در کل ۱۱۹ درمانگاه، هشت آزمایشگاه و ۱۱۱ داروخانه داشت.

ارتقای نظام پزشکی گیلان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی 

اما با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و در طول ۴۵ سال خدمات در دوران انقلاب اسلامی، اکنون در گیلان ۲ هزار و ۸۶۶ تخت دانشگاهی، یک‌هزار و ۲۶۰ تخت غیردانشگاهی و یک‌هزار و ۲۸۲ تخت بیمارستان خصوصی وجود دارد.

به عنوان نمونه اکنون صومعه‌سرا که در دوران طاغوت هیچ بیمارستانی در آن وجود نداشت ۱۵۱ تخت بیمارستانی، آستارا ۱۰۴ تخت بیمارستانی، تالش ۱۸۰ تخت بیمارستانی، رضوانشهر ۲۴ تخت بیمارستانی و ماسال ۳۲ تخت بیمارستانی دارد و این یعنی تمرکز تخت‌های بیمارستانی دولتی از مرکز استان، خارج و به مناطق محروم‌تر هم رسیده است.

همچنین گیلان اکنون ۱۹۷ مرکز خدمات جامع سلامت دارد که علاوه بر این مراکز،  تعداد ۱۴۶ پایگاه سلامت، ۹۶۱ خانه بهداشت، ۱۷ مرکز بهداشت و ۱۱ مرکز آموزش بهورزی فعال دارد.

هنوز یادمان نرفته که در دوران رژیم پهلوی روستاهای گیلان فاقد پزشک بوده و پزشکان مشغول به طبابت در شهر هم اغلب خارجی و هندی بودند.

فعالیت ۵ هزار پزشک در گیلان 

دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال ۱۳۶۳ تأسیس شد که هم اکنون با هشت دانشکده، ۴۸۴ عضو هیئت‌علمی و پنج هزار و ۷۶۸ دانشجو، فعالیت می‌کند.

نکته جالب‌تر اینکه در سال ۵۷، کل پزشکانی که در کشور خدمت می‌کردند، ۱۴ هزار و ۷۰۰ نفر بودند که از این آمار، ۶ هزار نفر پزشکان خارجی بودند و نیمی از بخش بهداشت، سلامت و درمان ما در حوزه پزشک عمومی یا متخصص، وابسته به پزشکان خارجی بود اما اکنون تنها در گیلان پنج هزار و ۲۹۹ پزشک فعالیت می‌کنند.

پیش از انقلاب اسلامی، گیلان ۳۴۴ پزشک داشت که ۸۸ نفر آن‌ها متخصص بودند، همچنین ۴۸ دندانپزشک در این استان مشغول به فعالیت بودند ولی تعداد زیادی از پزشکان در گیلان از کشورهای هند، پاکستان و بنگلادش بودند.

بر اساس آمار سازمان نظام پزشکی، گیلان هم اکنون دارای پنج هزار و ۲۰۴ پزشک عمومی و متخصص است که تنها هشت نفر از این پزشکان خارجی هستند.

همچنین تا سال ۱۴۰۰، از مجموع پزشکان استان، تعداد ۷۵۶ نفر متخصص، ۹۶ نفر فوق تخصص بودند و ۸۶ نفر دکتری تخصصی بودند که هم اکنون این آمار  بیشتر از این تعداد است.

آمار پزشکان به جز آمار پرستاران، داروسازها، متخصصان بینایی سنجی و تغذیه، متخصصان علوم آزمایشگاهی و غیره است که بسیاری از این موارد تقریباً پیش از انقلاب اسلامی در گیلان وجود نداشت اما در بسیاری از کشورها مثل پاکستان، هند و بنگلادش به فراوانی وجود داشت.

پایان پیام/۸۴۰۰۸




منبع

به این نوشته امتیاز بدهید!

farsnews

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×