» آخرین اخبار » گیلان » «دستی‌بافی» هدیه‌ای برای نوه‌های «انبوه»
«دستی‌بافی» هدیه‌ای برای نوه‌های «انبوه»

«دستی‌بافی» هدیه‌ای برای نوه‌های «انبوه»

دی ۱۷, ۱۴۰۲ 1۰


خبرگزاری فارس، رشت؛ حمیدرضا دنیادیده: گیلان یکی از زیباترین مناطق شمال ایران با داشته‌های میراثی، صنایع‌دستی متعدد و متنوع است که می‌توان به آن سفر کرد و از دیدن آن لذت برد. 

از آبشارهای بلند، دریاچه‌های مسحورکننده، کوه‌های سربه‌فلک‌کشیده و جنگل‌های سرسبز گرفته تا اماکن تاریخی متعدد و صنایع‌دستی فراوان و منحصربه‌فرد که چشم هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. 

صنایع‌دستی گیلان از فرهنگ غنی مردمانش سرچشمه می‌گیرد 

گیلان در کنار جاذبه‌های متعدد، در عرصه صنایع‌دستی و بومی نیز از تنوع بالایی برخوردار است چرا که صنایع دست‌ساخته و محصولات تولیدشده آن‌ها از تمدن و فرهنگ غنی مردمان دیارش سرچشمه می‌گیرند. 

دستی‌بافی، یکی از صنایع ارزشمند گیلان 

یکی از محصولات و صنایع‌دستی گیلانیان در کنار مروار بافی، حصیر بافی، رشته دوزی، لباس محلی، خراطی، چادرشب بافی، صنایع سفالی، نازک کاری، چوب تراشی، منبت و معرق چوب، چلنگری، مینای خانه بندی و جاجیم، صنعت «دستی‌بافی» است. 

دستی‌بافی، یکی از قدیمی‌ترین صنایع‌دستی گیلان است که تقریباً می‌توان گفت به فراموشی سپرده‌شده است؛ حاج عبدالله امینی زاده انبوهی یکی از فعالان این صنعت است.


این نی‌ها سبد می‌شوند تا شکر زندگی را در خود حمل کنند

 

سبدی که از نِی بافته می‌شود 

دستی‌ها با نی و البته با مهارت و ظرافت خاصی درست می‌شوند. در گذشته و همچنین الان، از سبدهای دستی برای حمل نقل میوه جاتی مانند انار، انگور، زردآلو، انجیر، آلبالو و بسیاری از میوه‌هایی که در باغ‌ها چیده می‌شود، استفاده می‌شود. 

حاج عبدالله امینی زاده انبوهی و همسرش یکی از خانوارهای فعال در تولید دستی در روستای انبوه هستند که در یک‌خانه روستایی که خودش نیز نمادی از تمدن غنی مردمان آن دیار است، با دستان پینه‌بسته این صنعت را حفظ کرده‌اند. 

انبوهی‌ها به نوه‌ها «دستی» هدیه می‌دهند 

احیا گران صنعت دستی‌بافی در انبوه، میگویند: این سبدها امروزه هم کاربرد دارند هرچند بیشتر به‌عنوان سبد زینتی از آن استفاده می‌شوند؛ این پیرمرد و پیرزن انبوهی قرار است دستی‌های ساخته‌شده را برای همه نوه‌های خود درست کنند و به آن‌ها هدیه کنند تا نماد فرهنگ و مصنوعات پیشینیان آن‌ها، حداقل برای نسل‌های کنونی و آینده، حفظ و حراست شود. 


بافت این سبدها سنت پدری است و صنعت ارثی اهالی انبوه

 

۲۲۰ خانوار انبوهی فعال در تولیدِ دستی 

عین اله عزیز پور رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی رودبار می‌گوید: در انبوه ۲۲۰ خانوار سکونت دارند که تقریباً همه این خانوارها در سبدبافی مهارت دارند. 

دستی انبوهی‌ها، قبلاً و الان به‌عنوان یک جعبه میوه مورداستفاده قرار می‌گرفته و به گفته رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی رودبار، در زمان‌های خیلی قدیم‌تر به‌عنوان کندوی زنبورعسل هم استفاده می‌شد. 

دستی انبوهی‌ها باید ثبت ملی و ثروت آفرین باشد 

خوشبختانه صنعت دستی‌بافی در انبوه رودبار از بین نرفته اما لازم است این مصنوعات دست‌ساخته مردمان متمدن رودبار ثبت ملی و با صنعتی سازی و فروش، ثروت آفرینی و توسعه پایدار در انبوه و رودبار، رقم بخورد؛ البته این را هم باید گفت که میراث فرهنگی رودبار در صورت تمایل مردم آماده حمایت از تولیدات صاحبان صنایع و تأمین بازار برای فروش تولیدات آن‌ها است. 

پایان پیام/۸۴۰۰۷/ک




منبع

به این نوشته امتیاز بدهید!

farsnews

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×