حوزه سکولار در خط تفسیر خلاف رضایت معصوم(ع)
فارسپلاس؛ محمدحسن سموعی در یادداشتی نوشت: طلبهها در فهم بیانات دینی اگر با یکدیگر اختلاف نظر پیدا کنند در مجادلات علمی شان اصطلاحی دارند با عنوان “تفسیر بما لا یرضی به صاحبه” یعنی گاهی فهمی از یک سخن را وقتی به دیگران عرضه میکنند میگویند خود صاحب سخن هم به چنین تفسیری از سخنش راضی نیست کنایه از اینکه آنچنان برداشتی بسیار از فهم محاورات عرفی دور میباشد.
امروزه اما انگار تطبیق یک سخن به آنچه صاحبش به آن راضی نمی باشد، توسط جریان سکولار حوزوی باب شده است. یک کلام معصوم را میگیرند و با تطبیق بر اوضاع زمانه لوازمی از آن کلام میگیرند که بسیار از قواعد فهم عرفی دور است.
سروش محلاتی در سخنرانیاش به مناسبت ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا به فرمایشی از امیرالمؤمنین با موضوع وقایع پس از وفات رسول الله استناد کرده و گفته انقلاب اسلامی هم مانند خود اسلام بعد از رسول الله از مسیرش منحرف شده است.
میگوید شهید مطهری در کتاب حماسه حسینی اش گفته است گاهی اولویتها در جدول ارزشهای اسلامی جا به جا میشود مانند اینکه زیارت اهمیتش از فقرزدایی بیشتر میگردد. میگوید شهید بهشتی در کتاب های دینی قبل از انقلاب جملهای دارد با این مضمون که “نهضتها از درون میپوسند.”
این سخنان در حالی است که حتی صوت شهید مطهری در پاسخ به شبهه انکار ضرورت زیارت و حج و جاگذاری کمک به فقرا به جای هزینههای مناسک دینی در اینترنت موجود است که می فرماید فرهنگ کمک به فقرا برگرفته از چنین برنامهی عبودیت است.
به علاوه جمله کلی “نهضتها از دورن میپوسند” وصلهای نیست که به شخصیتی انقلابی مانند شهید بهشتی بچسبد و اگر ایشان فرموده و نوشته باشند حتما دارای قیود و توضیحاتی است.
در یک کلام این چنین امتدادها و تطبیقاتی از کلام امیرالمؤمنین به خود ایشان و منش ایشان نمیچسبد. نشان به آن نشان که اگر بخواهیم ملتزم به چنین حرفهایی بشویم دیگر اقدامات خود حضرت هم قابل توجیه نخواهد بود. از مبارزه برای گسترش اسلام گرفته تا اقداماتی که در دوران کوتاه حکومتشان انجام دادند و دستورات الهی مانند عدالت و غیره را اجرا نمودند؛ زیرا بالاخره به عقیده آقایان نهضتها از درون میپوسند. همچنین لابد باید بگوییم دستوراتی که امیرالمؤمنین اجرا کردند، اولویت نبوده است؛ زیرا منجر به جنگها و خون و خونریزیهای مختلف شده است.
پایان پیام/ت