دیلمان ایرانی؛ قلهای در دریای خزر+فیلم
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، صبح ۶ آذرماه امسال ناوشکن بومی دیلمان با شماره بدنه ۷۸ به ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش الحاق شد. این ناوشکن بعنوان پنجمین عضو خانواده ناوشکنهای کلاس موج توسط سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع طراحی و ساخته شده است و در آن، یک میلیون و ۴۰۰ هزار قطعه بکار رفته است.
ویژگیهای دیلمان به روایت اعداد و ارقام
دیلمان دارای ۹۴ متر طول، ۱۱.۱ متر عرض و آبخور بهارتفاع ۳.۲۵ متر است، از سویی ناوشکن دیلمان ۱۳۰۰ تا ۱۵۰۰ تن وزن و ۲۶ نات سرعت دارد. ظرفیت سوخت آن، ۱۹۰ تا ۲۲۰ تن و ظرفیت آب آن نیز، ۵۰ تا ۹۰ تن است. همچنین؛ توانایی دیلمان برای ایستایی در دریا ۶ تا ۷ فورس دریا اعلام شد.
شعاع عملیاتی دیلمان ۳۶۰۰ مایل دریایی است که در این شعاع میتواند تعداد پرسنل ۶۴ نفر نیروی عملیات ویژه + ۸۰ نفر پرسنل ناوشکن را با خود همراه کند.
پنجمین عضو خانواده شناورهای کلاس موج از سامانه بوتراستر با توان ۸۶ کیلووات و دور متغیر تا ۱۴۸۰ دور بهره میبرد قدرت مانور شناور را افزایش میدهد.
یکی از مزیتهای دیلمان نسبت به نمونه قبلی خود در حوزه سامانه رانش این ناوشکن است. در این ناوشکن سیستم رانش چهارخطی شده است و به این ترتیب دیلمان از ۴ شفت و ۴ پروانه بهره میبرد در حالی که ناوشکنهای قبلی سری موج از دو شفت و دو پروانه بهره میبردند.
سامانه دفاع نقطهای کمند
دیلمان به چه تسلیحاتی مجهز است؟
در حوزه تسلیحاتی نیز ناوشکن دیلمان به یک توپ ۷۶ میلیمتری فجر۲۷ در سینه ناو، ۶ قبضه توپ ۲۰ میلیمتری اورلیکن در جلو، عقب و طرفین ناو، ۸ فروند موشکهای ضدکشتی قادر و قدیر با بردهای ۲۰۰ و ۳۰۰ کیلومتر و ۶ اژدر مارک ۴۶ مجهز شده است. تعداد موشکهای کروز در ناوشکن دیلمان افزایش داشته دو برابری نسبت به همکلاسهای خود داشته است.
قرار است موشکهای پدافندی خانواده صیاد نیز بروی ناوشکن دیلمان نصب و عملیاتی شوند تا دیلمان به قدرت پدافندی نیز تجهیز شود.
علاوه بر این، ناوشکن دیلمان به یک سامانه دفاع نقطهای «کمند» برای مقابله با موشکهای کروز نیز مجهز شده است که توان شلیک ۴ تا ۷ هزار گلوله در دقیقه را دارد و میتواند از فاصله ۲ کیلومتری با اهداف درگیر شود.
تفاوت ناوشکن دیلمان با شناورهای قبلی کلاس موج
یکی از تفاوتهای این شناور با سایر شناورهای این کلاس، فرم بدنه آن است که رادار گریز است. این ویژگی به یک شناور در ابعاد دیلمان کمک میکند تا به سختی رصد و شناسایی شود.
تفاوت بعدی ناوشکن دیلمان با سایر شناورهای کلاس موج در استفاده از دکل راداری پیشرفته است که دکل پیشرفته و چهار وجهی چشم عقاب روی آن نصب شده که هر وجه آن دارای ۱۰۰۰ آرایه بوده که مجموعاً دارای ۴۰۰۰ آرایه را شامل میشود.
رادار چشم عقاب
این رادار در آن واحد، ۱۰۰ هدف را شناسایی و ۱۳ هدف را رهگیری میکند. این رادار با خاصیت ضد جنگالی، اهدافی شامل جنگندهها، پهپادها، بالگرد، موشکهای سطح به هوا و سایر اهداف سطحی را شناسایی و رهگیری میکند. رادار نصبشده بر روی شناور دیلمان تا ۲۰۰ کیلومتر را رهگیری اهداف را انجام میدهد.
تفاوت دیگر افزایش حجم مخازن سوخت ناوشکن دیلمان نسبت به اعضای قبلی خانواده موج است. به نحوی که گروه طراحی ناوشکن دیلمان با توجه به اعزام ناوشکن دنا به ماموریت ۳۶۰ و سایر ماموریتهای نیروی دریایی در آبهای آزاد و دریاهای طولانی، حجم مخازن سوخت در ناوشکن دیلمان را افزایش داده است تا ماندگاری آن در دریا افزایش پیدا کند.
تفاوت بعدی درخصوص پد بالگرد دیلمان است که ابعاد پد بالگرد این شناور نسبت به شناورهای قبلی در کلاس موج افزایش یافته است و علاوه بر بالگردهای AB-212، بالگردهای SH قابلیت نشست و برخاست بر روی آن را دارند. البته امکان نشست و برخاست بالگرد در شب نیز در ناوشکن دیلمان وجود دارد.
یکی دیگر از سامانههای مهم نصبشده روی ناوشکن دیلمان، سامانه الینت مرصاد است. این سامانه برای جمعآوری و شنود سیگنالی روی ناوشکن نصب شده است و توان مناسبی در حوزه اطلاعاتی به دیلمان میدهد.
سامانه خودحفاظتی چف جوشن برای مقابله با موشکهای هدایت راداری نیز از دیگر سامانههای نصبشده روی این ناو است.
چرا الحاق دیلمان به ناوگان شمال اهمیت دارد؟
دریادار ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش با اشاره به الحاق ناوشکن دیلمان به ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش، گفت: مضاف بر اینکه امکانات تعمیراتی نیز در آنجا وجود دارد و اگر یک کشتی نیاز به تعمیرات داشته باشد این ظرفیت در اختیار قرار میگیرد.
وی ادامه داد: در کنار آن، اطمینان بیشتری به حوزههای آموزشی و تبادل دانش ایجاد شده است. همچنین؛ یک مسابقات نظامی را هر دو سال یک بار در این منطقه داریم که محور این مسابقات یگانهای شناوری هستند و دیلمان میتواند یک نقش کلیدی را در آن جا ایفا کند. در کنار همه این موارد، ناوشکن دیلمان با توجه به توانمندی و امکاناتی مانند نشست و برخاست بالگرد میتواند در شرایط اضطراری به سرعت در حوزه امنیت و ایمنی نقش آفرینی داشته باشد.
پایان پیام/