» آخرین اخبار » گیلان » تولد سراوانی دیگر در خمام
تولد سراوانی دیگر در خمام

تولد سراوانی دیگر در خمام

آبان ۳۰, ۱۴۰۲ 0۰


خبرگزاری فارس، حمیدرضا دنیادیده: روزانه ۳۰ تن زباله و پسماند در شهرستان خمام تولید می‌شود که حدود ۲۰ تن از آن توسط شهرداری به شرکت کود آلی رشت منتقل می‌شود. یعنی هرروز حدوداً ۱۰ تن زباله به پسماند موجود در خواچکین افزوده می‌شود که این مسئله به چالشی اساسی و به بحرانی خسارت‌بار در حال تبدیل‌شدن است. 

این روزها اهالی خواچکین به‌ویژه مردمان حاشیه سایت موقت دپو زباله بسیار از بوی متعفن و چهره زهرآگین زباله متأثر و متألم شده و انباشت روزانه زباله در آن، به راه افتادن شیرابه و همچنین اشاعه بوی متعفن و نامطبوع آن، همگان را غمگین و منزجر کرده است. 

انتقاد اهالی از سوءمدیریت در مسؤولان خمام

مردم و اهالی روستای خواچکین نیز در گفت‌وگوهایی با خبرنگار فارس با انتقاد از سوءمدیریت در شهرداری و مسؤولان خمام که مستقیم و غیرمستقیم سلامت آن‌ها را تهدید کرده، می‌گویند: «بوی متعفن و نامطبوع از یک‌سو، نفوذ شیرابه‌های سمی به سفره‌های زیرزمینی و ورود به پهنه‌های کشاورزی اطراف و همچنین فراهم کردن بستری برای حیواناتی نظیر سگ از طرفی دیگر، هرروز آن‌ها را رنج می‌دهد!» 

اما حفاظت از محیط‌زیست، تکلیفی است که تولیت و فرایند آن مشخص بوده و باید سازمان حفاظت از محیط‌زیست پاسخ دهد که چه اقداماتی پیرامون حفظ و حراست از زیست‌بوم خواچکین انجام داده است. 

دپوی ۲۰ تن زباله در خواچکین!

محمدرضا روشنی، رئیس اداره محیط‌زیست شهرستان خمام در گفت‌وگویی با خبرنگار فارس، می‌گوید: «ایستگاه موقت زباله شهرداری خمام در روستای خواچکین واقع‌شده که مساحت کلی آن بالغ‌بر ۶ هزار مترمربع است». 

به گفته این مسؤول سازمان حفاظت از محیط‌زیست: «میزان حجم ورودی زباله روزانه بنا به اظهارات شهردار در آخرین جلسه کارگروه مدیریت پسماند به این مکان، در حدود ۳۰ تن است که ۱۰ تن از این مقدار زباله به شرکت کود آلی در رشت تحویل داده و مابقی در مکان موصوف دپو می‌شود!»

روشنی به اقدامات و عملکرد حفاظت محیط‌زیست شهرستان خمام در حوزه پسماند اشاره می‌کند و می‌گوید: «تاکنون ۲ اخطاریه در دوم شهریورماه و همچنین ۱۱ مهرماه سال گذشته به شهرداری خمام در رابطه با پسماند صادرشده است». 

رئیس اداره محیط‌زیست شهرستان خمام همچنین مطرح کرده که به دلیل‌عدم تمکین شهرداری خمام در اجرای مفاد اخطاریه‌های زیست‌محیطی، اداره حفاظت محیط‌زیست در ۱۷ دی‌ماه سال گذشته، نسبت به طرح و تشکیل پرونده قضایی علیه شهرداری خمام اقدام و هم‌اکنون پرونده متشکله در مرجع قضایی مفتوح است».

روشنی به توصیه‌های لازم زیست‌محیطی صادر شده در جهت رفع موانع و مشکلات زیست‌محیطی جایگاه دپو زباله خواچکین نیز اشاره کرد و افزود: «کاهش میزان حجم ورودی پسماند و تفکیک از مبدأ، دیوارچینی، متناسب‌سازی محوطه محل تجمیع و نصب دوربین مداربسته و تعبیه اتاقک نگهبانی بر اساس مصوبات کارگروه مدیریت پسماند شهرستان با نظارت حفاظت محیط‌زیست شهرستان خمام تا حصول نتیجه لازم، موردنظر است». 

ابهاماتی که مسؤولان خمام پاسخ ندادند

حالا چرا شهرداری خمام علیرغم شروع برخی اقدامات نسبت به مدیریت پسماند این شهر به‌صورت کامل اقدام نکرده و یا تمامی زباله‌های دپو شده را به محل ایمن و کود آلی منتقل نمی‌کند، موضوعی است که چندین بار از مسئولین شهرداری به‌ویژه شهردار خمام پرسیده شد اما سکوت، پاس‌کاری، وعده معطل و نهایتاً در ابهام قرار دادن افکار عمومی نسبت به این بحران، بن‌بستی بود که سرانجام مدیر سازمان پسماند شهرداری‌های گیلان مجبور شد تا گره از آن بگشاید و ابعاد آن را تشریح کند! 

 

مشکل  سوءمدیریت در شهرداری خمام است

شهرام توانا مدیر سازمان پسماند شهرداری‌های استان گیلان در گفت‌وگویی با خبرنگار فارس با اشاره به انتقال ۲۰ تن از ۳۰ تن زباله تولیدی خمام به شرکت کود آلی رشت، اظهار کرد: مشکل اصلی در مسئله پسماند خمام و انباشت زباله در خواچکین، سوءمدیریت در شهرداری خمام است چراکه این شهرداری باید به راه‌حلی جهت تخلیه سایت موقت خواچکین از زباله به هر نحوی اقدام کند. 

به گفته وی ۱۰ تن از زباله در خمام روزانه تل انبار می‌شود و این انباشت روزانه موجب نشت شیرابه در محل دپو موقت شده که این مسئله عاملی برای ایجاد نارضایتی برای مردم و شهروندان شده است. 

توانا، مدیر سازمان پسماند شهرداری‌های گیلان معتقد است که «شهرداری خمام تنها با گذاشتن یک ماشین زباله بر و چند نیروی اضافه می‌تواند مشکل دپو زباله در محل موقت خواچکین را حل کند». 

گرچه مشکل و معضل زباله خمام همچون سراوان چالشی درجه‌یک نیست اما نباید فراموش کرد که سراوان یک‌باره تبدیل به بحران کنونی و تحمیل هزینه‌های گزاف بر نظام و دولت، نشد! 

البته این را هم باید گفت که همه زباله‌های انباشت شده در خواچکین، زباله‌های تولیدی شهر خمام نبوده و می‌توان تخمین زد که حداقل ۱۰ تن زباله دپو شده در این سایت موقت، زباله‌های تولیدی روستاهای اطراف هستند که باید توسط بخشداری و فرمانداری مدیریت شوند. 

مسؤولان شهرستان خمام باید در نظر داشته باشند که ۳۰ تن زباله تولیدی در این شهرستان در مقابل حداقل ۶۰۰ تن زباله تولیدی در شهر رشت و یا حداقل ۲ هزار و ۲۰۰ تن زباله تولیدی در استان بسیار ناچیز است و این چالش برای محک زدن توان مدیریت آن‌ها کافی است. 

 

راه حل موقت حل معضل زباله خواچکین

کارشناسان معتقدند در شرایط کنونی هم راه برای شهرداری خمام بن‌بست نیست بلکه می‌تواند موقتاً باید با کندن سطحی از زمین، از گسترش شیرابه به سطح وسیع‌تر جلوگیری و با ریختن ماسه‌بادی روی تل‌های زباله پوشش سطحی ایجاد کرد تا از انتشار بوهای نامطبوع پیشگیری کرد؛ هرچند راه‌حل علمی و مؤثر، تفکیک از مبدأ، ایجاد زباله‌سوز، افزایش تبدیل زباله به کود عالی و دیگر شیوه‌های علمی و مرسوم موفق است. 

تداوم شیوه مدیریت پسماند نه‌تنها موردپذیرش شهروندان خمامی و اهالی خواچکین نیست بلکه محیط‌زیست را هم به‌شدت آلوده کرده و می‌طلبد دستگاه‌های قضایی و نظارتی در راستای اعمال ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی اقدامات اخطاری، هشداری و نهایتاً اعمال قانون را در دستور کار خود برابر گزارش‌های اداره محیط‌زیست خمام، قرار دهند. 

پایان پیام/۳۳۸۹




منبع

به این نوشته امتیاز بدهید!

farsnews

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×