بدون تعارف با دختر تاریخساز ایرانی
خبرگزاری فارس، رشت – سعید شفیعی ثابت: استان ساحلی گیلان از گذشته تاکنون در رشته قایقرانی یکی از قطبهای برتر و مهم کشور بوده است، استانی که در آن قایقرانان و مربیان زیادی پرورش یافته و به ورزش قهرمانی کشور معرفی شدند.
در مقطع کنونی نیز قایقرانی گیلان در رشتههایی همچون آبهای آرام و روئینگ یکی از قطبهای برتر در کشور محسوب میشود که ورزشکاران این استان در رقابتهای مختلف کشوری و بینالمللی از جمله بازیهای آسیایی و المپیک درخشیده و مدالهای رنگارنگی را کسب میکنند.
نازنین ملایی یکی از آن قایقرانان قهرمان در کشور و متولد ۱۱ بهمن سال ۱۳۷۰ در شهرستان بندر انزلی است که از ۱۶ سالگی وارد رشته قایقرانی شد و با افتخارات خود در مسابقات آسیایی، المپیک و قهرمانی جهان نگاهها در رشته قایقرانی روئینگ بانوان را به خود جلب کرده و یکی از شانسهای کسب مدال در المیک ۲۰۲۴ پاریس نیز محسوب میشود.
این قایقران گیلانی امروز مهمان تحریریه خبرگزاری فارس گیلان بود تا ناگفتههای بسیاری را از زندگی شخصی و ورزشی خود به ما بگوید.
فارس: خانم ملایی چرا وارد رشته قایقرانی شدید؟
ملایی: شرایط زندگی در بندرانزلی به واسطه ساحلی و بندری بودن به گونهای است که تمامی خانوادهها به رشتههای دریایی از جمله قایقرانی آشنا هستند و مادرم علاقه بسیاری به حضور من در این رشته داشت و از مقطع تحصیلی راهنمایی من را به رشته شنا فرستاد تا با آب و شنا آشنا شوم ولی خودم از مرداب و دریا خوشم نمیآمد.
فارس: آیا خودتون مایل به فعالیت در رشته قایقرانی بهصورت حرفهای بودید؟
ملایی: در یک برههای مسیر زندگی ورزشی من در حال تغییر بود ولی من یک آدم لجباز بودم و هر فردی بگوید که تو قادر به انجام کاری نیستی، سعی میکنم همان کار را به بهترین نحو انجام دهم و دلیلی که سبب شد وارد رشته قایقرانی بهصورت حرفهای شوم همین مسئله بود و بعداً علاقه قلبی به این رشته پیدا کردم.
فارس: چرا از میان رشتههای مختلف قایقرانی روئینگ را انتخاب کردید؟
ملایی: من به واسطه عدم علایقم به رشته قایقرانی هیچ شناختی از این رشته نداشتم و تست استعدادیابی قایقرانی در مدرسه برای رشته روئینگ بود چون این رشته ۱۶ سال وارد ایران شد و زمانی که وارد کشور شد، یک مربی از کشور فرانسه وظیفه انجام تست و استعدادیابی در قایقرانی در رشته روئینگ را بر عهده گرفت و من را به دلیل داشتن قد بلند و دستهای کشیده انتخاب کرد.
فارس: آیا از حضور در بخش روئینگ در رشته قایقرانی راضی هستید؟
ملایی: بخش روئینگ در رشته قایقرانی بسیار سخت است و به تمام عضلات بدن فشار سنگینی وارد میشود ولی علیرغم وجود فشار تمرینی و مسافت زیاد در مسابقات، این رشته جزو رشتههای کلاسیک و مدرن در قایقرانی محسوب شده و من از این انتخاب بسیار خوشحالم.
فارس: از چه سالی وارد تیم ملی روئینگ قایقرانی شدید؟
ملایی: من بعد از مسابقات انتخابی تیم ملی، از سال ۲۰۰۷ وارد اردوی تیم ملی شدم و از همان ابتدا یک سری حواشی برای من ایجاد شد و من تا سال ۲۰۱۳ درگیر بازیهای موجود در اردوی تیم ملی شدم زیرا همواره در اردوی تیم ملی قایقرانی برخی مربیان خارجی به ایران آورده شدند که این افراد هیچ دیدگاهی به ورزشکاران نداشته و برخی از ورزشکاران دیگر انتخاب میشدند به طوری که سه الی چهار سال من نفر نخست تیم در رکوردگیری بودم اما در ترکیب نهایی تیم ملی قایقرانی برای اعزام به بازیهای بینالمللی حضور نداشتم و این مرا بسیار آزار داد ولی از جهتی اراده من را برای موفقیت مصممتر کرد.
فارس: آیا مربی تیم ملی قایقرانی و یا مسؤولان وقت فدراسیون دلیلی برای پشت خط ماندن چندساله شما در ترکیب تیم ملی اعلام کردند؟
ملایی: در آن چندسال و در تمامی مسابقات داخلی و تستگیری، من بهترین تایم را در رشته روئینگ به واسطه عملکردم میزدم و حق من حضور زودتر در مسابقات بین المللی بود ولی من فردی نیستم که برای قرارگیری در ترکیب تیم ملی بروم با مربی خارجی صحیت کرده و پشت هم تیمی و رفیق خود را خالی کنم، لذا اگر این اجحاف در حق من نمیشد زودتر در مسابقات مختلف به کسب مدال میپرداختم.
فارس: نخسین مدال بینالمللی که کسب کردید در کدام کشور بود و واکنش خانواده و دوستان به این مدال چه بود؟
ملایی: نخسین مدال بین المللی خود را در مسابقات قهرمان آسیا در سال ۲۰۱۳ و در کشور چین کسب کردم و از اینکه بعد از چندسال بلاخره به حق خود رسیده بودم بسیار خوشحال بوده و خانواده من ماحصل زحمات خود را دیده و من خدارا شکر میکنم زیرا من چیزی را در آن چندسال دوری از ترکیب تیم ملی چیزی را از دست نداده و اکنون تمامی آن افتخارات را کسب کردم.
فارس: چه افرادی در زندگی فردی و شخصیتان بیشترین تآثیر را در موفقیت شما در این چند سال داشتند؟
ملایی: بدون شک بیشترین سهم متعلق به خانوادهام است، پدر و مادری که سبب شدند من وارد این رشته شده و هرگاه از برخی مسائل ناراحت بودم میدانستم هستند افرادی که میتوانم روی کمک آنان حساب کرده و همواره پشت من هستند زیرا پیشآمده بود در برخی از مقاطع کم بیاورم ولی آنان نگذاشتند که من شکست بخورم.
فارس: آیا افرادی بودند که در دوران ورزشی حرفهای خودتان مانع موفقیت شما شوند؟
ملایی: دلیل اصلی موفقیت من افرادی بودند که گفتند تو نمیتوانی در این رشته موفق شوی و منتظر شکست من و هیچکدامشان نمیدانند که بالعکس عمل میکنند زیرا آنان باعث ایجاد انگیزه مضاعف در من میشوند تا در مسابقات مختلف به موفقیت برسم.
فارس: چرا هیچگاه اسمی از این برخی افراد نبرده و آن یک عده محدود را معرف نکردید؟
ملایی: افراد زیادی در هر مرحله از زندگی ورزشی برای من مشکلاتی را ایجاد کنند تا من از این رشته صرف نظر کنم و من هم در هر سری، افرادی را حذف و افرادی دیگر را وارد زندگیم کردم و همین امر عاملی شد تا من در مقابل این افراد ایستادگی کرده و آنان را شکست دهم و این برگرفته از تجربیات و شکستهای گذشتهام بود.
فارس: کدام مربی بیشترین سهم را در موفقیت شما داشتند؟
ملایی: در این چند سال آقای سیاوش فرزام بیشترین سهم را در موفقیت من داشتند و قدردان این مربی هستم چون نکات بسیاری را در خصوص زندگی حرفهای و فنی به من گفته و باعث پیشرفت من شدند دلیل اصلی موفقیت یک ورزشکار به باور آن بستگی دارد و من در آن زمانی که خواستار پیشرفتم در رشته قایقرانی بودم با آقای فرزام کار کردم و از این بابت بسیار خوشحالم هر چند در آن زمان عدهای مخالف حضور ایشان به عنوان مربی به دلیل تجربه کم بودند.
فارس: قبل از المپیک ۲۰۱۶ ریو در مسابقه تست گیری با شکست مواجه شده و از تیم ملی برای حضور در المپیک خط خوردید ولی یک ماه بعد المپیک و در شهریورماه همان سال در مسابقات قهرمانی آسیا موفق به کسب مدال شدید، فرق نازنین ملایی در این دو مسابقه چه بود؟
ملایی: تفاوت نازنین ملایی قبل از المپیک ریو که تست را بد داده و شانش حضور در المپیک را از دست داد با نازنین بعد از المپیک ریو، باور به توانایی خود بود، چون چهار الی پنج سالی که وارد تیم ملی شدم همواره نفر نخست بودم ولی انتخاب ترکیب تیم ملی در آن دوران دلبخواهی بود و من در آن دوران چون ۱۵ سالم بود روی من تأثیر منفی گذاشت و منجر به کاهش خودباوری من شد که نتجیه آن شکست در تستگیری المپیک ریو بود، ولی بعد از این اتفاق خودم شکست را پذیرفته و حتی همه جا اعلام کردم که خودم مقصر هستم و همان نقطه آغاز موفقیت من در زندگی ورزشی بود و دقیقاً یک ماه بعد از المپیک ریو و در مسابقات قهرمانی آسیا نخستین مدال بین المللی خود را کسب کردم.
فارس: بعد از کسب مدال در مسابقات قهرمانی آسیا در سال ۲۰۱۷ همگان شما را امید نخست کسب مدال طلا در بازیهای آسیایی جاکارتا اندونزی میدانستند ولی چه شد که در آن رقابتها به مدال طلا دست نیافتید؟
ملایی: در بازیهای آسیایی جاکارتا در خط استارت پاروی من در آبگیر کرد و این اتفاق در مرتبه دوم باز هم تکرار شد زیرا بروز این خطا در مسابقه فینال و آن هم در آن سطح، استرس ورزشکار را زیاد میکند زیرا تمامی قایقها ۳۰ الی ۴۰ متر از من جلوتر بودند و حتی کسب انتظار مدال را نداشتم ولی در یک لحظه پاروزدن را شروع کرده و آن ۴۰ متر را جبران کردم ولی نقطه اشتباه من آنجا بود که همه توان خود را گذاشته و از رقیب چینی خود عبور کردم زیرا اگر با این رقیب در یک مسیر رفته و اندک انرژی را در ۲۵۰ متر باقی مانده میگذاشتم قطعاً مدال طلا را کسب میکردم و این یک درس بزرگ برای من شد.
فارس: در المپیک توکیو و قهرمانی جهان ۲۰۲۲ شما تاریخسازی کردید ولی قبل از اعزام به مسابقات المپیک یکسری مسائلی برای شما ایجاد شد در این مورد توضیحی میدهید؟
ملایی: بر اساس قانون فدراسیون قایقرانی مقرر شده بود اگر در یک بخش ۲ ورزشکار موفق یه کسب سهمیه المپیک شوند تا یک ورزشکار اعزام شود و این از همان ابتدا مصوب شده بود لذا بیان مطالبی در خصوص هدیه بودن سهمیه حضور در المپیک توسط آقای نصیری به من اصلاً درست نیست زیرا تمامی رکوردها وجود داشته و من بر اساس میزان فاصله با رقیب خود موفق به حضور در المپیک توکیو شدم چون تایم من سه ثانیه از آقای نصیری بهتر بود.
فارس: بیان چنین حرفهایی تأثیری در روحیه شما داشت و اینکه از طرف فدراسیون حمایتی از شما صورت گرفت؟
ملایی: حضور و کسب مدال در المپیک یک افتخار برای هر ورزشکاری است ولی نه به هر طریقی زیرا آن زمان مسؤولان میدانستند واقعیت ماجرا چیست ولی صحبتهایی مطرح شد که واقعاً ناراحت شدم و به حدی دلگیر بودم که از سهمیه المپیک گرفتنم خوشحال نبودم و به مدت ۲ هفته هر روز اشک میریختم و این اصلاً زیبنده نیست که ورزشکاری سهمیه بگیرد ولی ناراحت باشد و حتی طوری شده بود که من در حال انصراف از المپیک بودم ولی عدهای مانع از انجام اینکار شدند ولی انتظارم از فدراسیون قایقرانی در خصوص حمایت از من بیش از این بود.
فارس: اتفاقات رخ داده در خصوص اعزام شما به المپیک ۲۰۲۲ توکیو چقدر در موفقیت شما در این مسابقات نقش داشت؟
ملایی: حواشی اعزام و چه حواشی بعدش خیلی در موفقیت من نقش داشت زیرا از سال المپیک ریو عدهای موفقیت در المپیک در بخش سبک وزن روئینگ قایقرانی را غیرممکن و یا خیلی سخت میدانستند و این برای من انگیزهای شد که بتوانم آن نتایج تاریخی را در المپیک توکیو کسب کنم در حالی که ۲ ماه قبل از آغاز المپیک از کمر درد شدید رنج میبردم و حتی قادر به برگزاری تمرین هم نبودم و کسی از من هیچ انتظاری نداشت.
فارس: بعد از موفقیت شما در المپیک توکیو مصاحبهای در خصوص کمبود امکانات و حتی نداشتن جلیقه یخی در این دوره از مسابقات انجام دادید که حواشی زیادی را ایجاد کرد، واقعیت ماجرا چیست؟
ملایی: بعد از مسابقه نیمه نهایی و شرایط شرجی و گرم آبوهوایی در توکیو، تمامی ورزشکاران بعد از مسابقات بدن خود را از طریق حوضچه یخی و یا جلیقه یخی تنظیم دما میکردند ولی برای ما این شرایط نبود و بعد از مسابقه نیمه نهایی توانایی بلند شدن از قایق را حتی نداشتم و در این بین رئیس فدراسیون یک حوله خیس را برای من آورد تا دمای بدنم را کنترل کنم که نیم ساعت بعد یک خبرنگار از یک خبرگزاری برای من زنگ زد و من گفتم کشورهای حاضر در این مسابقات امکاناتی دارند که ما حتی یک جلیقه یخ هم نداریم که این مسئله باعث ایجاد جنجال و ناراحتی برخی از مسؤولان وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک شد.
فارس: آیا تاکنون جلیقه یخی برای تیم ملی قایقرانی تهیه شده است؟
ملایی: مسؤولان بعد از مسابقات المپیک قول تهیه جلیقه یخی برای تیم ملی قایقرانی را دادند ولی تاکنون این امر محقق نشده و به دست ما نرسیده لذا اگر انتظار موفقیت در مسابقات المپیک را داریم باید امکانات را فراهم کنیم؛ هرچند بحث من فقط جلیقه یخ نبود بلکه روی صحبتم درباره امکانات کممان بود.
فارس: سال ۲۰۱۷ بعد از عقد قرارداد مربی اهل کشور رومانی و به دلیل اعتراض، از تیم ملی سه ماه خط خوردید و جایی مطرح کردید که حتی به شما خوابگاه هم نمیدهند، دلیل خط خوردن و یا قهر شما از تیم ملی چه بود؟
ملایی: من در رشته قایقرانی با مربی خودم آقای فرزام در حال طی کردن مسیر پیشرفت بودم و دوست نداشتم آن روند خوب را از دست بدهم و از طرفی نخستین مدالم به واسطه آقای فرزام بود و دور از معرفت بود مربی خودم را به مربی خارجی ترجیح دهم و صلاح بود یک گزینه را انتخاب کنم و از دید من همین گزینه یعنی رفتن در آن شرایط بهتر بود و پیش وجدان خودم راحت هستم.
فارس: واکنش سرمربی تیم ملی بعد از کنار رفتن شما از تیم ملی در آن مقطع چه بود؟
ملایی: به خاطر دارم مربی اهل کشور رومانی قایق مخصوص من را گرفت و با کلی سختی و مکاتبه توانستم آن قایق را مجدد پس گرفته و به طور جداگانه تمریناتم را دنبال کنم و حتی از طرف هیئت قایقرانی بندر انزلی با هیئت قایقرانی میانه رایزنی کرده و در آنجا مشغول به تمرین شدم و تمامی هزینهها را خودم شخصاً پرداخت میکردم؛ اما در تستگیری تیم ملی به من اجازه شرکت نداد و اعلام کرد بروم در همان ماده تخصصی خودم در مسابقات شرکت کنم و در مسابقات آسیایی مدال طلا را کسب کردم.
فارس: کمیته ملی المپیک و مردم از شخص نازنین ملایی با آن سابقه درخشان در رشته قایقرانی انتظار کسب مدال طلا در بازیهای هانگژو را داشتند، چرا موفق به کسب مدال در این دوره از بازیهای آسیایی نشدید؟
ملایی: کسب مدال در بخش سبک وزن قایقرانی روئینگ دو نفره بانوان و آقایان و تک نفره سنگین وزن چه بانوان و آقایان در قاره آسیا و چه در مسابقات آسیایی و چه برای کسب سهمیه المپیک بسیار سخت است زیرا تمامی کشورها بهترین قایقرانهای خود را به این مسابقات اعزام میکنند در حالی که تیم دو نفره سبک وزن بانوان قایقرانی روئینگ ایران در مسابقات آسیایی هانگژو چین رکورد بسیار خوبی داشته زیرا تیم بانوان دو نفره روئینگ قایقرانی در بخش سنگین وزن، با همین رکورد مدال نقره را کسب کرده بودند.
فارس: بعد از عدم کسب مدال در بازیهای آسیایی هانگژو مطالبی توسط مربی تیم ملی قایقرانی مطرح شد که با واکنش شما همراه بود، دلیل این صحبتها از نگاه نازنین ملایی چه بود؟
ملایی: همیشه گفتم که ورزش حرفهای خود را بعد از لطف خدا، کمک خانواده و تلاش خودم مدیون آقای فرزام هستم ولی ایشان بعد از رقابتم در بازیهای آسیایی هانگژو مطالبی را مطرح کردند که باعث دلخوری من شد زیرا از مربی تیم ملی در حالی که بهترین رکورد خود را خصوصاً در ۵۰۰ متر پایانی زده بودیم انتظار چنین صحبتی را نداشتم که بگوید تمرکز نازنین ملایی به حریف چینی بود در حالی که من سالها پای این مربی ایستاده و از خودگذشتگی کردم.
فارس: آیا شما واقعا تمرکز خود را در فینال بازیهای آسیایی بخش روئینگ دو نفره رشته قایقرانی روی حرف اهل کشور چین گذاشته بودید؟
ملایی: این دقیقاً همان بخش صحبت نادرست مربی تیم ملی بود زیرا در تمامی لحظات مسابقه و در هر ۵۰۰ متر تمامی تایمها و رکوردها ثبت شده و ما رقابتی با کشور چین نداشتیم زیرا در ۵۰۰ متر ابتدایی خود را جدا کردند و ما تمام تمرکزمان روی کشور ژاپن بود و تا از این کشور سبقت بگیریم و موفق هم شدیم ولی با فاصله ۲۶ صدم ثانیه اختلاف، از کسب مدال باز ماندیم.
فارس: بعد از عدم کسب مدال در بخش دو نفره رشته قایقرانی به نظر حتی بعد از کسب مدال در بخش چهار نفره آنچنان خوشحال نبودید، علتش چه بود؟
ملایی: در فینال مسابقات بازیهای آسیایی هانگژو فاصله بین تیم دوم و پنجم تنها یک و نیم ثانیه بود و همه به فاصله زمانی ۲۰ تا ۳۰ صدم ثانیه از هم سبقت گرفتند طوری که وقتی به انتهای خط رسیدیم فکر کردیم سوم شدیم ولی اینقدر با فاصله زمانی نزدیک قایقرانان سه کشور اندونزی، ایران و ژاپن از خط پایان عبور کردند که ما متوجه نتیجه نهایی نشدیم و در نهایت با ۲۶ صدم ثانیه چهارم شدیم که باعث ناراحتی من و هم تیمی من شد.
فارس: بعد از بازیهای آسیایی هانگژو آیا مکالمهای بین شما و مربی تیم ملی رد و بدل شد؟
ملایی: اینکه بخواهیم برای زیر سوال نبردن عملکرد خود سعی کنیم عملکرد ورزشکار را زیر سؤال ببریم دور از منش قهرمانی و پهلوانی است و بعد از بازیهای آسیایی مکالمهای بین ما نشد و من ترجیح میدهم که این مکالمه انجام نشود.
فارس: از برخی اقدامات خودتان در گذشته در اردوی تیم ملی خصوصاً بعد از کناز گذاشتن مربی فعلی تیم ملی در آن دوران، پشیمان هستید یا خیر؟
ملایی: نمیتوان گفت پشیمانم یا خیر ولی در آن دوران بهترین تصمیم را گرفتم و الان هم قطعاً بهترین تصمیم را خواهم گرفت زیرا من سرباز ایران بودم و برایم تفاوتی ندارد چه فردی مربی تیم ملی است و سعی دارم خود را از تمامی حواشی دور کنم.
فارس: بعد از کسب مدال تیمی چهار نفره تیم روئینگ قایقرانی در بازیهای آسیایی هانگژو انتشار یک عکس در هنگام گرفتن عکس یادگاری حواشی ایجاد کرد، اصل ماجرا چه بود؟
ملایی: تمامی ورزشکاران تیم قایقرانی و دیگر رشتهها سرباز ایرانیم و همیشه رسم بوده که در همه رشتهها ورزشکاران بعد از کسب مدال را در رقابتهای بین المللی یا جلو چشمان خود گرفته، آویزان کرده و یا به دندان میگیرند و مشکل خاصی نبود.
فارس: چشم انداز نازنین ملایی برای آینده ورزشیاش چیست؟
ملایی: چشم انداز من در ورزش قهرمانی حضور در فینال سطح A المپیک لسآنجلس و کسب مدال خوشرنگ است.
فارس: آیا تاکنون از کشورهای دیگر برای شما پیشنهادی آمده در آن کشورها مشغول به قایقرانی شوید؟
ملایی: در چند وقت اخیر از بوستون آمریکا یک پیشنهاد برای من آمده است ولی من حتی به آن فکر هم نکردم زیرا عاشق کشور، مردم، استان گیلان و این خاکم.
فارس: شیرینترین و تلخترین لحظه شما در ورزش قهرمانی چیست؟
ملایی: تلخترین لحظه ورزشی من در بازیهای آسیایی جاکارتا بود زیرا خودم با اشتباه خودم مدال طلا را از دست دادم و این حسرت همیشه با من است و شیرینترین هم بازیهای قهرمانی آسیا سال ۲۰۲۱ تایلند که در سه ماده سه مدال طلا کسب کردم.
فارس: اوقات فراغت خود را در کجا میگذرانید؟
ملایی: من عاشق غذا و رستوران هستم و سعی میکنم اوقات فراغت خود را یا کنار خانواده باشم یا در رستوران برای خوردن انواع غذاهای ایرانی و خارجی.
فارس: نازنین ملایی از چه چیزی به شدت بدش میآید؟
ملایی: دروغ گفتن، نمیدانم خدا چه استعدادی در من قرار داده است ولی سریعاً متوجه دروغ گفتن افراد میشوم و من همیشه از افراد ریاکار و دروغگو فاصله گرفتم.
فارس: مهمترین آرزوی نازنین ملایی چیست؟
ملایی: امیدوارم روزی فرا رسد که استعدادهای زیاد در رشته قایقرانی کشف و ما در مسابقات المپیک صاحب مدالهای بسیاری شویم زیرا در کشور و استانی مثل گیلان استعدادهای نهفته زیادی وجود دارد که به دلیل نبود امکانات شرایط کشف و شکوفایی این استعدادها نیست.
پایان پیام/۸۴۰۰۷