نیهای کاغذی سازگار با محیط زیست حاوی مواد شیمیایی هستند
دانشمندان بلژیکی اخیرا دهها نی را در سوپرمارکتها، فروشگاههای خردهفروشی و رستورانهای فستفود در این کشور آزمایش و بررسی کردند، و دریافتند که اکثر آنها ماده پیافایاس (PFAS) دارند. پیافایاس از خانواده مواد شیمیایی مصنوعی است که در تولید برخی محصولات مصرفی استفاده میشود، زیرا در برابر لکه، چربی و آب مقاوم است.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، محققان از نیهای تولیدی ۳۹ نشان تجاری که از کاغذ، بامبو، شیشه، فولاد ضدزنگ و پلاستیک ساخته شده بودند نمونهبرداری کردند. از این تعداد، ۲۷ مورد حاوی پیافایاس بودند، اگرچه غلظت آنها پایین بود.
پیافایاس نوعی ماده شیمیایی «دائمی» است، زیرا تقریبا همیشه در هوا، آب و خاک باقی میماند. این مواد اغلب در بستهبندی مواد غذایی، لوازم آرایشی، فرش، مبلمان و منسوجاتی مانند کت، بارانی یا لباسهای ورزشی استفاده میشوند.
از میان نیهایی که آزمایش و بررسی شدند، نیهای کاغذی بیشترین میزان پیافایاس را داشتند. این مواد در ۱۸ نشان تجاری از مجموعه ۲۰ نشان تجاری تحت بررسی، شناسایی شدند که رقم بالایی به شمار میرود.
تحقیقات قبلی در ایالات متحده پیشتر رد این ماده شیمیایی را در کاغذ، سایر نیهای ساختهشده از گیاهان و همچنین انواع دیگر ظروف غذا و بستهبندیها مشاهده کرده بودند.
قرار گرفتن در معرض این ماده شیمیایی، با مشکلات کمبود وزن هنگام تولد، کلسترول بالا، بیماری تیروئید و افزایش خطر ابتلا به سرطانهای کلیه و کبد مرتبط است. اما محققان هنوز در حال کسب اطلاعات بیشتر درباره خطرات این ماده برای سلامتیاند و مطمئن نیستند که قرار گرفتن در برابر چه مقدار از این ماده شیمیایی خطرناک است.
یکی از پژوهشگران میگوید: «هنوز مشخص نیست تولیدکنندگان این نیها از پوشش ضد آب در آن استفاده میکنند یا خیر. احتمال دیگر این است که ماده شیمیایی پیافایاس طی فرایند تولید بهصورت تصادفی منتشر شده است. همچنین احتمال دارد نیهای ساخته شده از بامبو در خاک آلودهای رشد کرده باشد که حاوی مقادیری از این ماده شیمیایی است.»
این احتمال وجود دارد که تولیدکنندگان مواد شیمیایی موجود در محصولات خود را آزمایش نکنند.
گراهام پیزلی که در حوزه پیافایاس در دانشگاه نوتردام تحقیق میکند، تاکید کرد: «همه تولیدکنندگان نی باید هشدار دهند و بپرسند به راستی ما از این مواد استفاده میکنیم؟ متاسفانه آنها هیچوقت چنین سوالی ندارند.»
البته کارشناسان میگویند: «لازم نیست وحشتزده شویم. تنها قرار گرفتن در معرض مقدار اضافی آن خطرناک است که بهراحتی میتوانیم از آن اجتناب کنیم. بهتر است استفاده از این نیها را تا حد امکان کاهش دهیم.»
در ایالات متحده هیچ محدودیت فدرالی برای استفاده از پیافایاس در بستهبندی مواد غذایی وجود ندارد، اگرچه برخی از ایالتهای آمریکا محدودیتهای خاص خود را دارند. سازمان غذا و دارو اجازه میدهد از این ماده شیمیایی در تجهیزات خاص فراوریکردن مواد غذایی، و همچنین بهعنوان یک عامل عایق چربی در بستهبندی مواد غذایی کاغذی استفاده شود.
در همین راستا، آژانس حفاظت از محیط زیست، محدودیتهایی را برای پیافایاس در آب آشامیدنی پیشنهاد کرده است. البته هنوز قانون نهایی صادر نشده است.
ایالتهای مختلف ازجمله کالیفرنیا، کلرادو، نیویورک و اورگان، در پنج سال گذشته استفاده از نیهای پلاستیکی را در مراکز غذایی ممنوع کردهاند و فروشگاههای زنجیرهای مانند «استارباکس» استفاده از آنها را به کلی متوقف کردهاند.
دلیل اصلی این است که نیها بهطور کلی بازیافت نمیشوند، بنابراین در محلهای دفن زباله جمع میشوند، در کورههای زبالهسوز میسوزند یا به زبالههایی تبدیل میشوند که اقیانوسها، رودخانهها، دریاچهها و نهرها را آلوده میکنند و از آنجایی که پلاستیک بهراحتی تجزیه نمیشود، تا ۲۰۰ سال در محیط باقی میمانند و زیست دریایی را تهدید میکنند.