قوم اسد حرمت این کشته بدارید
خبرگزاری فارس-آستانه اشرفیه، سعید شفیعی؛ بنی اسد نام قبیله بزرگ و سلحشور و مشهور عرب از فرزندان اسد بن خزیمه بن مدرکه است. جمعی از علما، اصحاب، شعرا و حتی برخی از همسران پیامبر(ص) از این قبیله بودند. این قبیله در هنگام بنای کوفه، جنوب مسجد کوفه را برای خود در نظر گرفتند. در جنگ جمل دوشادوش امام علی (ع) جنگیدند و در قیام امام حسین(ع) در سال ۶۱ ق بنی اسد به سه دسته موافق حضرت، مخالف و بیطرف تقسیم شدند.
حبیب بن مظاهر اسدی، انس بن الحرث، کاهلی اسدی، مسلم بن عوسجه اسدی و عمرو بن خالد صیداوی اسدی از جمله افراد قبیله بنی اسد بودند که در کربلا به یاری امام پرداختند. همچنین از مشهورترین سران مخالف بنی اسد در روز عاشورا حرمله بن کاهل اسدی قاتل کودک ۶ ماهه امام حسین (ع) حضرت علی اصغر بود.
پس از مدت کوتاهی از واقعه کربلا و شهادت امام و یارانش، زنان بنی اسد گذرشان به میدان جنگ افتاد و اجساد امام و یارانش را در زیر آفتاب تابان مشاهده کردند و سخت تحت تأثیر قرار گرفتند و به سرزمین غاضریه شتافتند و مردان خود را جهت دفن اجساد شهدا خبر کردند.
اما مردان قبیله از ترس ابن زیاد حاضر نشدند در به خاک سپاری اجساد شرکت کنند، لذا زنان بنی اسد خود بیل و کلنگ برداشتند و به سمت کربلا حرکت کردند. پس از مدت کوتاهی، وجدان مردان قبیله بیدار شد و به خود آمده و به دنبال زنان حرکت کردند و به دفن پیکر مطهر شهدا پرداختند. این نخستین جنبش مخالف علیه ابن زیاد و بنی امیه پس از واقعه طف به حساب میآید. این فداکاری بنی اسد سبب شهرت آنان در میان شیعیان جهان شد.
حالا امشب و پس از گذشت قرنها از آن روزها، مردم مذهبی و محب اهل بیت(ع) در قطب مذهبی گیلان و همسایگان رضوی برادر امام هشتم، در جوار حرم سلطان سید جلال الدین اشرف، به پاسداشت زنان قوم بنی اسد یاد و خاطره آنها را در مراسم «دفن شهدا» یک شب پس از شام غریبان حسینی گرامی میدارند. به گفته پیرغلامان آستانهای، این مراسم قدمت تاریخی بسیار زیادی دارد.
حرکت دسته عزاداران شهرستان صومعه سرابه یاد زنان قوم بنی اسد، همه ساله شب ۱۳ محرم از مسجد جعفری این شهرستان آغاز و به سمت مساجد شهر منتهی میشود. همچنین گفتنی است در این مراسم بیش از دهها هزار لقمه نذری توسط خود مردم تهیه و بین شرکت کنندگان در عزاداری توزیع میگردد.
این آیین سنتی که هرساله در شب سوم شهادت امام حسین(ع) برگزار میشود، عزاداران مراسم با پوشیدن لباس عزا و پیراهنهای سیاه و سفید بلند بر تن جوانان و بستن چفیه یا کوفیه بر سر، به همراه پوشاندن صورت مردان و زنان، آغاز میشود.
به این افراد در گروه بنیاسد میر عرب گفته میشود. آنها با گرفتن بیل و کلنگ بهروی دستان خود از حرم آقا سید محمد(ص) آستانه اشرفیه و مسجد صادق آل محمد(ص) به سمت حرم مطهر حضرت سلطان سید جلال الدین اشرف(ع) میروند. شعار اصلی و تاریخی مردم که عموماََ توسط زنان و دختران آستانهای سرداده میشود این گونه است: «ای قوم اسد حرمت این کشته بدارید/ گویا که غریب است به خاکش بسپارید/ بر خاک سپارید مپوشید تنش را/ تا آن که علی آید و بیند پسرش را» قرائت میکنند.
در این آیین مذهبی قوم بنی اسد بعد از رسیدن به حرم مطهر حضرت سلطان سید جلال الدین اشرف(ع) شروع به مدیحه سرایی که و با زن به سر و سینه خود به عزاداری میپردازند. در این آیین مذهبی چند نفر به عنوان نماد شهدای کربلا در وسط میدان مراسم کنار هم قرار میگیرند و فقط بدنی که نماد پیکر حضرت ابوالفضل(ع) است با کمی فاصله از شهدا قرار دارد.
پایان پیام/۸۴۰۰۷