حفاظت پارک ملی قمیشلو هوشمند میشود/ ساخت آبانبار برای حیاتوحش
احمدرضا لاهیجان زاده در گفتوگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه به دنبال تقویت حفاظت مناطق چهارگانه محیطزیست استان هستیم، اظهار داشت: طی ماههای اخیر ۲ پهپاد برای حفاظت مناطق استان خریداری شده است و تعدادی پهپاد مجهز به دید در شب برای حفاظت حیاتوحش و شناسایی شکارچیان غیرمجاز خریداری خواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه برنامه مفصلی برای هوشمند سازی مناطق استان در دستور کار داریم، افزود: این طرح را در یکی- دو منطقه از جمله پارک ملی قمیشلو تا پایان امسال به صورت پایلوت اجرا میکنیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با بیان اینکه دوربینهای متعددی در منطقه نصب میشود، خاطرنشان کرد: با توجه به چالش کمبود نیروی محیطبان و آسیب پذیر شدن مناطق بر اثر خشکسالیها، هوشمندسازی از جمله اقدامات مکمل برای حفاظت مناطق است.
لاهیجان زاده خشکسالی را مسئله بسیار مهم استان دانست و افزود: این معضل نه فقط در اصفهان که مطالعات نشان میدهد روند خشکسالی از ۱۸ سال پیش در غرب آسیا و کشور ایران شروع شد. تغییر اقلیم آثاری بر کره زمین تحمیل میکند که در برخی کشورها به صورت خشکسالی و در برخی به شکل سیلابهای وحشتناک و بعضاً بی سابقه اتفاق میافتد.
خشکسالی پدیده استثنا نیست
وی با اشاره به اینکه خشکسالی از سوریه و عراق، کشور ایران تا بخش بزرگی از هندوستان را در بر میگیرد، ابراز داشت: از سال ۲۰۰۲ وارد دوره خشکسالی شدیم و آن زمان پیشبینی شد که این شرایط تا سال ۲۰۳۰ ادامه دارد.
لاهیجان زاده با بیان اینکه ۱۸ سال است خشکسالی را با درصدهای مختلف تجربه کردیم و سال آبی ۱۳۹۷- ۱۳۹۸ به لحاظ بارشی استثنا بود، تصریح کرد: زمانیکه میدانیم خشکسالی طی سالهای آینده ادامه دارد هرگونه برنامه ریزی، سیاستگذاری و تصمیم سازی باید بر پایه اقلیم کشور و استان باشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: باید توجه داشت که میانگین بارش استان اصفهان ۱۲۰ میلیمتر در سال و یکپنجم میانگین جهانی است، از این رو باید تمام برنامه ریزیها بر پایه اقلیم باشد.
تجهیز مناطق حفاظت شده برای سازگاری با خشکسالی
لاهیجان زاده افزود: خشکسالی دیگر استثنا نیست و شرایط عمومی اصفهان است، این استان به استثنا مناطق غرب و جنوب غرب آن، بالای ۷۰ درصد شرایط کویری دارد و در برخی مناطق بارش سالانه ۵۰ میلیمتر دارد و بر همین اساس باید در برابر خشکسالی مناطق را تجهیز کنیم.
وی خاطرنشان کرد: اولین آسیب خشکسالی از بین رفتن تنوع گیاهی و خشک شدن چشمهسارها در مناطق حفاظت شده است و در پی آن حیات وحش ما بشدت آسیب میبینید؛ متأسفانه این شرایط سبب میشود که حیات وحش از مناطق مهاجرت کنند، شکار شوند و یا در جادهها از بین بروند و این اتفاقات در مناطق استان به دلیل خشکسالی رخ داده است.
اختصاص ۱۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات سازگاری با کم آبی به محیطزیست اصفهان
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با تاکید بر لزوم تجهیز مناطق برای کاهش آسیبهای ناشی از خشکسالی، اظهار داشت: در این راستا از استاندار محترم اعتباری درخواست کردیم و قدردان ایشان هستیم چراکه با تقاضای اول سه میلیارد تومان از محل اعتبارات خشکسالی کمک کرد و این در حالی بود که قبلاً اعتبارات سازگاری با کم آبی به دستگاههایی چون جهاد کشاورزی و … هدایت میشد و یا نهایتاً به خرید علوفه برای وحوش اختصاص مییافت.
لاهیجان زاده با بیان اینکه ما رویکرد را تغییر دادیم و به به سمت تجهیز زیرساخت مناطق رفتیم تا زیستگاهها را نجات دهیم، افزود: تاکنون درمجموع نزدیک به ۱۰ میلیارد تومان به محیطزیست کمک شده که با مبلغ هفت میلیارد موافقت شده و سه میلیارد تومان دیگر در راه است.
ساخت آبانبار و آبشخور در مناطق حفاظت شده اصفهان
وی ابراز داشت: بسیاری از مناطق حفاظت شده استان در کویر است مانند پناهگاه حیات وحش عباس آباد که منطقهای منحصر به فرد در دنیا است؛ کافی است در این منطقهآب انبار بسازیم طبیعت با بارشهای بهاره ذخیره این آب انبارها را تأمین خواهد کرد. بر همین اساس ساخت آب انبار، لوله کشی و ساخت آبشخور را از بهار امسال در عباس آباد و ساخت یکصد آبشخور را در سایر مناطق چهارگانه آغاز کردیم تا به صورت کنترل شده تمام تابستان آب مناطق را با بارش ماههای اسفند و فروردین و بدون هزینه برای تانکر آب، تأمین کنیم.
طرح خودکفایی تولید علوفه حیاتوحش کلید خورد
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اشاره اینکه برای تأمین علوفه حیات وحش پول هنگفتی هزینه میشد، گفت: هزینه خرید علوفه چند برابر شده و این درحالی است که ما مناطقی داریم که میتوانیم علوفه مورد نیاز حیات وحش را تولید کنیم و بزودی کشت یونجه در سطح پنج هکتار را آغاز خواهیم کرد.