ارزآوری ۳۳ میلیون دلاری صنعت چای/ شایعات مربوط به چای سنواتی برای ضربه زدن به تولید داخل است
به گزارش خبرگزاری فارس از لاهیجان، حبیبالله جهانساز امروز در کنفرانس خبری سازمان چای کشور با اصحاب رسانه ضمن تبریک ایام الله فجر اظها کرد: علی رغم فراز و نشیبهایی که در سالهای گذشته در صنعت چای مواجه بودیم اما امروز خوشبختانه به ثبات قابل توجهی در این صنعت رسیدیم و با توجه به برنامهها و پیشبینیهای صورت گرفته سال پیش رو، سال امیدوار کنندهای نسبت به قبل در تولید چای داخلی خواهد بود.
وی در خصوص پرداخت مطالبات چای گفت: حدود ۹۹/۹ درصد از سهم کارخانههای چای پرداخت شده و همچنین مبلغ ۹۴۹ میلیارد تومان معادل ۹۵ درصد از مطالبات چایکاران گیلان و مازندران پرداخت شده است.
۴۸میلیارد تومان از منبع صندوق توسعه چای در اختیار چایکاران قرار داده شد
رئیس سازمان چای کشور با اشاره به قیمت برگ سبز افزود: هرسال در این فصل قیمت برگ سبز متناسب با افزایش نهادهها تعیین میشود و جهت پیشگیری از وارد آمدن فشار مالی به کشاورزان در بحث افزایش نهادهها نیز تسهیلاتی درنظر گرفته شده که بصورت سرمایه در گردش در اختیار چایکاران قرار خواهد گرفت که تا کنون حدود ۴۸میلیارد تومان از منبع صندوق توسعه چای در اختیار چایکاران قرار دادیم.
جهانساز از پرداخت تسهیلات جهت خرید کود به کشاورزان خبر داد و بیان کرد: تسهیلات مربوط به تهیه کود از طریق صندوق توسعه چای در اختیار چایکاران و همچنین کارگزاران که در تامین کود با مشکلاتی مواجه هستند قرار خواهد گرفت که بتوانند کود را تامین و به فروش برسانند و در پایان پول را به صندوق بازگردانند که این روند ادامهدار خواهد بود.
وی با اشاره به تامین کافی کود برای سال پیش رو گفت: خوشبختانه تاکنون بالغ بر چهار هزار تن کود از طریق محل منابع صندوق و توسط کارگزاران تامین شده که در حال توزیع بین چایکاران است.
جهانساز بخش مهم جبران هزینههای تولید را بر عهده کشاورزان دانست و گفت: کشاورزان با عملیات اصلاح، احیا، ورود به موقع به باغات چای و استفاده بهینه از نهاده ها، میتوانند افزایش تولید را رقم بزند که با این اقدامات بخش زیادی از هزینههای تولید نیز جبران میشود.
رئیس سازمان چای کشور سال پیش رو را با توجه با پیش بینیها و تسهیلات رفاهی که در نظر گرفته شده نسبت به سالهای گذشته بهتر و متفاوتتر دانست و اظهار کرد؛ با همت کشاورزان میتوانیم سال پر برکت و تاریخسازی را در صنعت چای رقم بزنیم.
انتقاد از رسانه ملی درخصوص تبلیغ چای خارجی
وی هچنین در خصوص تبلیغات بیرویه چایهای خارجی در صداوسیما تصریح کرد: در بحث تبلیغات چای خارجی در رسانه ملی انتفادهایی از سوی فعالین تولید چای داخلی دریافت کردیم که با توجه به قانون حداکثر استفاده از توان تولید داخل و ممنوعیت هرگونه تبلیغ کالای خارجی چه در رسانهها و چه در بیلبوردها که دارای مشابه داخلی هستند این انتقادات، به حق هستند.
جهانساز این اقدام را قانونشکنی آشکار دانست و گفت: سازمان چای بارها به استناد این قانون و تهیه مستندات لازم، مکاتباتی با صدا وسیمای استان گیلان و کشور داشته است تا بگوید این عمل خلاف قانون است و همچنین مطالبه حمایت از چای داخلی و اختصاص بخشی از تبلیغاتها به صورت رایگان به چای داخلی را داشتهایم.
رئیس سازمان چای کشور با اشاره به ناکافی بودن تبلیغات چای داخلی بیان کرد: اگرچه در حال حاضر تبلیغ تعداد کمی از برندهای چای داخلی در صداوسیما پخش میشود اما در مقایسه با تبلیغات گسترده چایهای خارجی ناچیز است که ورود سیستم نظارتی را در این امر میطلبد.
شایعات مربوط به چای سنواتی برای ضربه زدن به تولید داخل است
جهانساز در خصوص چای سنواتی تصریح کرد: بسیاری از مردم نگرانیهایی در این مورد داشتند که با اطمینان میگویم جای هیچ نگرانی در این مورد نیست و زمزمههایی که مبنی بر ورود و مخلوط شدن جای سنواتی و ورورد به بازار شنیده میشود شایعاتی هستند که همهساله با بازگشایی درب چایهای سنواتی جهت تعیین تکلیف، شنیده میشود و در این راستا کارگروهی در سطح ملی تشکیل شده است.
وی با تأکید بر اطمینان داشتن نسبت به کیفیت چای داخلی افزود: با دستور قضایی همه چایهای سنواتی پلمب هستند و اگر هم لازم شود تا جهت تعیین تکلیف این پلمپها بازگشایی شوند، در راستای مصوبه هیات دولت و با نظارت کارگروه ویژه بعنوان چایهای صنعتی چه در برای صادرات و چه در داخل کشور حتما با درج اینکه این محصول تولید چه سالیست و غیرقابل شرب است به زبان کشورهای مصرف کننده توزیع میشود.
جهانساز با اشاره به بررسی و برآوردی که کارگروه ویژه از میزان چای سنواتی موجود ارائه دادند، افزود: کارگروه نظارتی جهت بررسی جایهای سنواتی با دربهای بسته محل مورد نظر مواجه شدند زیرا که بازگشایی دربها مستلزم اخذ حکم فضایی است.
وی در خصوص چای سنواتی نیز بیان کرد: با توجه به جدیت دستگاههای نظارتی و بررسی نیروهای سازمان چای جای هیچ گونه نگرانی نیست و کارخانهداران و فعالین تولید چای داخلی نیز به شدت نسبت به این موضوع حساس هستند.
رئیس سازمان چای کشور با اشاره به شایعاتی در خصوص اختلاط چای سنواتی با چای تازه در بازار گفت: در سالهای اخیر با توجه به اینکه چای داخلی هم برندسازی و هم کیفیسازیهای لازم را دارد شایعاتی نیز ممکن است جهت تضعیف بازار چای داخلی شنیده شود که با واقعیت مغایرت دارد.
جهانساز با اشاره به اینکه اختلاط چای خارجی و ایرانی در صورتی که تولید کنندهها به طبق قوانین و استانداردها اقدام به درج میزان اختلاط کنند مشکلی وجود ندارد، گفت: تولیدکنندگان در صورت ترکیب چای، طبق قوانین موظبف به درج دقیق و شفاف میزان اختلاط چای ایرانی و خارجی هستند.
وی در خصوص نگرانی چایکاران درخصوص کاهش محصول برداشت شده تصریح کرد: در باغات کوهستانی و دیم که به علت کاهش نزولات جوی با مشکل کم آبی در سالهای اخیر مواجه بودند با فراهم آوردن و ارائه تسهیلات توانستیم باغات را اصلاح، به زراعی و یا مجددا به چرخه تولید بازگردانیم که در سالهای گذشته علی رغم همین خشکسالیها اگر اصلاحات انجام نمیشد تولید چای داخلی به کمتر از ۸۵ هزار تن میرسید.
تولید بالغ بر ۱۱۷ هزار تن برگ سبز چای در سال جاری
به گفته رئیس سازمان چای کشور، با توجه به خشکسالی که در سال ۸۳ با آن مواجه بودیم و امسال نیزبا توجه به کاهش ۳۵ درصدی بارندگی نسبت به متوسط بارندگی نرمال، خشکی به مراتب بیشتری را تجربه کردیم که انتظار میرفت کاهش تولید را در پی داشته باشد اما با این حال در سال جاری خوشبختانه بالغ بر ۱۱۷ هزار تن برگ سبز چای تولید شد.
وی با اشاره به نگرانیهایی که در خصوص پیری بوتههای باغات چای از سوی باغداران مطرح میشود، گفت: نگرانی ما از بابت پیری باغات چای نیست، چرا که عملیات به زراعی که صورت میگیرد در راستای تقویت و جوانسازی بوتههای چای است، در حال حاضر اغلب باغات نیازی به جوانسازی ندارند و شاید صرفه اقتصادی نیز نداشته باشد که بوتههای چای از بین برود و نهالهای جدید جایگزین شود و با یک عملیات باغی به صورت هرس کَفبُر یا هرس کمربُر سالانه میتوانیم اقدام به جوانسازی باغات چای کنیم که این اقدام نیز هزینههایی به همراه دارد.
به گفته جهانساز، با توجه به پیشبینیهای صورت گرفته تسهیلاتی ۳۵ میلیونی به ازای هر هکتار جهت عملیات کف بُر با سود چهار درصد و بازپرداخت سه سال جهت اقدامات جوانسازی بوتهها در نظر گرفته شده است.
پرداخت تسهیلات ۵۱ میلیاردی در راستای عملیات بهسازی باغات
رئیس سازمان چای کشور در ادامه بالا بردن راندمان تولید را به همت کشاورزان وابسته دانست و افزود: اگر کشاورزان اقدامات را به موقع و به خوبی انجام دهند میتوانند به خوبی افزایش تولید را رقم بزنند به طوری که اگر در حال حاضر پنج یا هفت تن برگ چای از باغاتشان برداشت میکنند با انجام اقدامات لازم برداشت بیش از ۱۰ تن برگ چای را شاهد باشند و راه رسیدن به این میزان از تولید این است که عملیاتهای به زراعی و جوانسازی را انجام دهند.
وی با توجه به فراهم بودن شرایط جهت افزایش تولید چای داخلی تصریح کرد: در چند سال اخیر صرفه اقتصادی چایکاری و افزایش قیمت برگ سبز افزایش داشته اما چایکاران انتظار نداشته باشند برگ سبز چای افزایش قیمت بیرویه داشته باشد چون این اقدام به هیچ وجه پاسخگو نخواهد بود و باید عملیاتهای اصلاح زراعی در اولویت باشد که در این راستا تسهیلات ۵۱ میلیاردی در راستای عملیات بهسازی باغات نیز تاکنون پرداخت شده است.
جهانساز با اشاره به افزایش مصرف چای داخلی بیان کرد: در سالهای گذشته بخش عمدهای از چای داخلی صادر میشد اما امروز خوشبختانه بخش قابل توجهی از چای داخلی در کشور مصرف میشود و کل صادرات ما نیز ۲۷ هزارتن است که این صادرات ۳۳ میلیون دلار درآمد ارزی به همراه داشته است.
رئیس سازمان چای کشور از فعالین صنعت چای خواست همکاری و اقدامات لازم را جهت رسیدن به خودکفایی هرچه بیشتر داشته باشند تا بتوانیم در سالهای نه چندان دور ۱۰۰ درصد نیاز چای کشور را از در کشور تامین کنیم.
پایان پیام/۸۴۰۰۸