فناوری ابری در خدمت محیط زیست
این روزها محیط زیست و حفظ آن تبدیل به یکی از دغدغههای اصلی مردم جهان شده است و شرکتهای بزرگ فناوری هم با مسئولیتهای اجتماعی خود در تلاش هستند تا با تولید محصولاتی تکنولوژی محور تا آنجا که میتوانند قدمی برای حفاظت از محیط زیست بردارند و یکی از راههای حفظ محیط زیست برای کمپانیهای بزرگ استفاده از حافظه ابری است.
در گذشته برای ذخیره سازی اطلاعات، شرکتها و سازمانها از مکانی به نام «بایگانی» استفاده میکردند اما این روش به شدت زمانبر بود و فضای زیادی هم میخواست. بعدها با پیشرفت تکنولوژی، اتاقهای بایگانی جای خود را به سرورهای ذخیرهی اطلاعات دادند که آنها هم مشکلات زیادی داشتند تا اینکه تکنولوژی روند پیشرفت خود را ادامه داد و برای ذخیره سازی اطلاعات، فناوریای به نام «فضای ابری» به جهان معرفی شد. فضای ابری در واقع یک فضای ذخیره سازی آنلاین است که فضای فیزیکی اشغال نمیکند و سرعت و امنیت بهتری دارد. علاوه بر همهی این مزایا، به حفاظت از محیط زیست هم کمک میکند.
سرویسهای ذخیرهسازی مبتنی بر فضای ابری به کاربران اجازه میدهند با هر دستگاه الکترونیکی و هر زمان که بخواهند از طریق اینترنت به حجم زیادی از اطلاعات شخصی خود دسترسی داشته و پیدا کنند. در سالهای اخیر که سرویس و اپلیکیشنهای ذخیرهسازی مبتنی بر فضای ابری و کلاد از محبوبیت و استقبال بینظیری از سوی کاربران گوشیهای هوشمند و رایانههای شخصی برخوردار شده است، شرکتهای بزرگی همچون گوگل و مایکروسافت به توسعه و ارائه سرویسهای مختلفی که بر مبنای فضای ابری و کلاد ذخیره سازی اطلاعات شخصی کاربران را برعهده دارند، پرداختهاند تا بدین وسیله بتوانند نظر و توجه خیل عظیمی از کاربران را به سمت و سوی خود جلب کنند.
“فضای ابری”، “فضای ذخیرهساز آنلاین”، “ذخیرهساز ابری”، “cloud”، “رایانش ابری” که این روزها در اطرافمان بسیار بکار میرود، به کاربران این امکان را میدهد تا تمامی اطلاعات و فایلهای خود را در آن آپلود کرده و در هر زمان و هر مکان از طریق اینترنت به آنها دسترسی داشته باشند و اطلاعات خود را دانلود کرده و مجدد استفاده کنند.
از مزایای این سرویس میتوان به سهولت استفاده از آن، امنیت زیاد، ازبین نرفتن فایلها، انتقال راحت فایلها و قابلیت استفاده در هر مکان اشاره کرد و پیشبینی میشود که تا چند سال آینده کلیه هارددیسکها و فلش مموریها جای خود را به فضای ابری بدهند البته این در صورتی است که پهنای باند اینترنت کشورهای مختلف گسترش یابد.
در اصل فضای ابری از مجموعهای از رایانههای به هم متصل، تشکیل شده است تا به عنوان یک سیستم واحد که اتصال به جای خاصی ندارند، عمل کنند. در این حالت هر کاربر تنها با اتصال به این سیستم و بدون نصب برنامه خاصی قادر خواهد بود تا از یک یا چند سرویس آنلاین مختلف استفاده کنند.
فضای ذخیره سازی ابری چگونه به محیط زیست کمک میکند؟
در مقالههای زیادی از مزایای اقتصادی و ویژگیهای مهم فناوری ذخیره سازی ابری گفته شده است اما در اصل کمکی که فضای ابری به جامعه و حفظ محیط زیست میکند، به قدری مهم است که نباید آن را نادیده گرفت؛ مثلا فضای ذخیره سازی ابری به کاهش مصرف انرژی و کاهش انتشار کربن کمک میکند. در یک تحقیق نشان داده شد که ذخیره سازی ابری در شرکت ماکروسافت ۹۳درصد در میزان مصرف انرژی و ۹۸درصد در کاهش انتشار کربن کمک میکند.
کاهش مصرف انرژی
زمانی که از سرورها برای ذخیره سازی اطلاعات شرکت یا سازمان خود استفاده میکنید به یک منبع انرژی ثابت و یک دستگاه خنک کننده نیاز دارید، که باید ۲۴ ساعت شبانهروز فعال باشند. به جز منبع انرژی و دستگاه خنک کننده باید این موضوع را به یاد داشته باشید که عمر سرورهای شما یک روز تمام میشود و باید ضایعات آن را که غیرقابل بازیافت است را هم از بین ببرید.
تحقیقات انجام شده توسط گوگل و آزمایشگاه ملی لارنس نشان میدهد که استفاده از فضای ابری به جای سرورها، سطح انرژی مصرفی را تا ۸۷درصد کاهش میدهد. این میزان از کاهش انرژی هزینههای مصرفی را هم بین ۶۰ تا ۸۵ درصد کم میکند که علاوه بر کمک به محیط زیست، از نظر اقتصادی هم برای کمپانیها کمک کننده است.
کاهش پسماند
شرکتها و دولتها سعی میکنند تا مردم را به استفاده از خدمات مجازی به جای خدمات فیزیکی تشویق کنند. از چنین کاری به اسم «مهاجرت به ابر» هم یاد میکنند. از مزایای مهاجرت به ابر و فضای ابری میتوان به مواردی مانند استفاده از سختافزارها و ماشینآلات کاهش پیدا میکند و همین باعث ذخیره سازی انرژی و کاهش گازهای گلخانهای میشود، شرکتها سرمایهی خود را به جای هزینه کردن برای انرژی، حفظ و در راههای سودآورتری هزینه میکنند و با کاهش محصولات فیزیکی، تجهیزات و سخت افزارها، پسماندهای الکتریکی از این محصولات هم کاهش پیدا میکنند.
همچنین به جز کاهش این پسماندها، ذخیره سازی اطلاعات سازمانی بر روی فضاهای ابری مثل ، Google Driv، دراپ باکس و ابرتو… باعث کاهش مصرف کاغذ و در نتیجه کاهش پسماندهای کاغذی هم میشود.
استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر
طبق اطلاعات وب سایت اپراتور دوم تلفن همراه، بعضی از مراکز دادههای ابری به جای استفاده از انرژیهای فسیلی و تجدیدناپذیر، از انرژیهای باد، خورشیدی، زمین گرمایی و… استفاده میکنند که تجدیدپذیر است. در دورانی که زمین رو به گرم شدن میرود و این روند هم برای انسان و هم برای محیط زیست خطرناک است، جایگزینی سوختهای فسیلی با انرژیهای تجدیدپذیر اهمیت زیادی دارد که مراکز دادههای ابری به خوبی توانستهاند این کار را انجام دهند.
با توجه به مزیتهای فضای ذخیره سازی ابری برای محیط زیست، احتمالا وقت آن رسیده است تا خودتان هم استفاده از فضاهای ابری را برای ذخیره امن و راحت اطلاعاتتان تجربه کنید و به عنوان کاربر از کمپانیها و سازمانها بخواهید با تغییر روش ذخیره سازی اطلاعات خود از سرورها به فضاهای ابری، به عنوان عناصر تاثیرگذار بر محیط زیست، به حفظ آن کمک کنند.
منبع: ایسنا