» دسته‌بندی نشده » ۱۴۴ سالگی مردی عجیب در تاریخ ایران
۱۴۴ سالگی مردی عجیب در تاریخ ایران

۱۴۴ سالگی مردی عجیب در تاریخ ایران

مهر ۵, ۱۴۰۱ 0۰


امروز، پنجم مهرماه، صدوچهل‌وچهارمین زادروز سیدحسن تقی‌زاده، از رهبران انقلاب مشروطه ایران و نویسنده‌ی کتاب‌هایی همچون: اخذ تمدن خارجی (تساهل و تسامح، آزادی وطن، ملت)، از پرویز تا چنگیز (استیلای عرب تا ایلغار مغول در ایران)، تاریخ انقلاب مشروطیت ایران، تاریخ عربستان و قوم عرب در اوان ظهور اسلام و قبل از آن، تاریخ علوم در اسلام، تاریخ مجلس شورای ملی (وزیران ۳۷ کابینهٔ سال‌های ۳۶–۱۳۲۵)، زندگانی طوفانی (خاطرات)، مانی و دین او و … است.

به گزارش ایسنا، ایرج افشار، چهره‌ی فقید فرهنگی، در توصیف او آورده است: سیدحسن تقی‌زاده، از بزرگترین‏ آزادمردان این قرن بوده است، او‏ با هریک از رجال سیاست و معرفت‏ قرن چهاردهم هجری در مقام سنجش‏ درآید، از همه بیش است و در جهان‏ موجب افتخار و اعتبار ایران. هرکس نطق‌‏های سید را دوره‌ی اول مجلس و از آن به بعد مطالعه کند و گفتار و رفتار و کردار او را در مدت زندگانی‏ به تأمل و دقت بسنجد و منصفانه داوری‏ فرماید در تعظیم و تقدیس این سیدِ جلیل‏ زبان و دلش هم‌آهنگ است. (افشار، ایرج، یغما، سال بیست‌وهشتم، اسفند ۱۳۵۴ شماره ۱۲ (پیاپی ۳۳۰))

سیدمحمدعلی جمال‌زاده، نویسنده و مترجم فقید، نیز که باور داشت تقی‌‏زاده را باید به فراخور مقام و استحقاقش بستاییم، درباره‌ی او نوشته است (یغما، سال نوزدهم، بهمن ۱۳۴۵، شماره ۱۰ (پیاپی ۲۲۳)): «باید وقایع مهم زندگانی او را که‏ با تاریخ سیاسی و علمی و ادبی ایران بستگی مستقیم و زیاد دارد، به‌شمار آوریم. مقدار زیادی‏ از این وقایع و حوادث جنبه‌ی تاریخی و ارتباط بسیار نزدیک با تاریخ ایران و علی‌الخصوص با تاریخ انقلاب مشروطیت دارد و در کتاب‌ها و رساله‌‏ها مقاله‏‌های بسیاری مسطور شده است.

تقی‌‏زاده سرتاسر زندگانی خود را از همان اوان جوانی، به‌همان اندازه که به تحصیل علم‏ و معرفت (علوم و السنه و ادبیات و تاریخ غیره) مصروف داشته به همان اندازه هم در راه آزادی‏ و وطن‌خواهی و مبارزه‌ با استبداد صرف کرده است و کسانی که طالب آشنایی بیشتری با این‏ مرد عالی‏‌مقام باشند ـ مردی که حتی در حیاتش بعضی از هموطنانش او را ابوریحان بیرونی‏ این زمان خوانده‌‏اند ـ باید به تراجم احوال متعددی که درباره‌ی او و کارها و آثارش به‌طبع رسیده است، مراجعه کنند. 

اما تقی‌‏زاده‏ حکم کشف بزرگ اخلاقی و معنوی و انسانی را در زندگانی من دارد. محمد قزوینی نیز کاملا همین حکم را دارد و یاد تذکار این دو شخص شخیص به طوری در اعماق وجود من ریشه‏ دوانیده است که ستایش و تکریم آنها از یکدیگر جدایی ندارد و جا دارد که بگویم «هر دو یک‏ جانند اندر دو بدن». من ایمان حاصل کرده‌‏ام که آشنایی نزدیک و معاشرت و مجالست با شخصیت‌های‏ عالی‌‏مقام بر ثروت روحی و ارزش واقعی باطنی می‌افزاید و افسوس می‌خوردم که لیاقت کافی نداشتم‏ تا چنانکه شاید و باید از چنین وجودهای ذی‌‏وجود و فیاضی برخوردار شوم و گناه را منحصراً به گردن خود می‏‌گیریم.

تجلیات و مظاهر شخصیت تقی‏‌زاده جنبه‏‌های متعدد و گوناگون دارد. استعداد ذاتی‏ استثنائی و لیاقت کم‌‏نظیر او در رشته‌‏های مختلف همواره با توفیق بسیاری به منصه‌ی ظهور رسیده‏ و معرف او هستند. ما می‌توانیم او را قبل از همه ‏چیز وطن‌‏پرست و مشروطه‏‌خواه و انقلابی‏ بدانیم ولی از آنجا که او در همان حالی که مدام با تمام قوای خود در راه استقلال و آزادی‏ و ترقی و رفاه کشورش و هموطنانش کوشان بوده همواره در راه نشر و ترویج علم و ادب هم سعی‏ وافر مبذول داشته است جای آن دارد که او را در عین حال هم رجل سیاسی بارز و هم عالم‏ اسلامی و مورخ نویسنده‌ی بنام و مرد فکر و اندیشه‌ی ژرف و عمل و اقدام پایدار همچنین روزنامه‏‌نگار زبده و شاخصی به‌شمار بیاوریم.»

با این حال، در زندگی تقی‌زاده نقاط مبهمی هم بویژه در ارتباط با غرب در این سال‌ها مورد توجه و تاکبد تاکید قرار گرفته است.

با این حال، شخصیت‌هایی چون حسن تقی‌زاده و محمدعلی فروغی، سوای وجوه سیاسی – اجتماعی خود، از نظر ادبی و فرهنگی، با نگاهی خاص تر و بعضا متفاوت مورد توجه ادیبان قرار گرفته‌اند.

سیدحسن تقی‌زاده در  ۸ بهمن ۱۳۴۸ در تهران از دنیا رفت.

انتهای پیام



منبع

به این نوشته امتیاز بدهید!

ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×