“تیان ون ۱ “ماموریت علمی خود را تکمیل کرده است
طبق گفته سازمان ملی فضایی چین، کاوشگر مریخی تیان ون۱(Tianwen ۱) تمام وظایف علمی از پیش تعیین شده خود را انجام داده است.
به گزارش ایسنا و به نقل از چاینادیلی، سازمان ملی فضایی چین اعلام کرد که اخیرا ماموریت تیان ون ۱ تصاویری با کیفیت متوسط از کل سیاره ثبت کرده است که این امر نشان دهنده آن است که این کاوشگر اهداف علمی خود را تکمیل کرده است.
به گفته سازمان ملی فضایی چین، این فضاپیما تا به امروز ۱۳۴۴ بار به دور مریخ چرخیده است و با وجود انجام این عملیات علمی، همچنان به انجام عملیات سنجش از راه دور و آزمایشهای فنی گسترده خود ادامه خواهد داد.
در همین حال، مریخ نورد ژورونگ که از اواسط ماه مه در حالت غیرفعال به سر میبرد، انتظار میرود در ماه دسامبر، زمانی که هوا مساعدتر است، کاوشهای خود را از سر بگیرد.
تیان ون ۱ نام فضاپیمای رباتیک مریخی است که در واقع از شش قطعه تجهیزات جداگانه یعنی یک مدارگرد، دو دوربین قابل استقرار، یک فرودگر، یک دوربین از راه دور و مریخ نورد ژورونگ تشکیل شده است. چین در ۲۳ ژوئیه ۲۰۲۰، فضاپیمای بدون سرنشین تیانون-۱ را با موشک حامل لانگ مارچ ۵ Y-۴ از مرکز پرتاب فضایی ونچانگ پرتاب کرد.
تاکنون، ۱۳ ابزار علمی موجود در مدارگرد و مریخ نورد، نزدیک به ۱۰۴۰ گیگابایت داده خام را به زمین ارسال کردهاند. سازمان ملی فضایی چین گفت که این دادهها به دانشمندان چینی تحویل داده شده است و به ارتقای سطح دانش آنها درباره سیاره سرخ کمک خواهد کرد.
چندی پیش نیز این کاوشگر چندین تصویر از سیاره سرخ ثبت کرد. تیان ون-۱ اولین ماموریت کاوش مریخ توسط چین است که شامل یک مدارگرد، یک فرودگر و یک سطحنشین است. تیان-ون ۱ در ماه فوریه سال گذشته میلادی به مریخ رسید و در ماه مه، سطحنشین حامل مریخنورد ژورونگ روی یک ناحیه به نام “یوتوپیا پلانیتیا”(Utopia Planitia) که دشت وسیعی در نیمکره شمالی مریخ است، فرود آمد. گرچه مریخنورد ژورونگ برای یک ماموریت سه ماهه طراحی شده بود، اما این مریخنورد عملکرد خوبی داشت و توانست بیش از زمان مدنظر محققان در مریخ کاوش کند که این موضوع محققان را شگفتزده کرد.
در ماه سپتامبر سال گذشته میلادی، ژورونگ توسط سازمان ملی فضایی چین(CNSA) به خواب زمستانی رفت. خورشید، فعالیت پروژههای جاری در سیاره سرخ را به تعویق انداخت و همه مریخنوردهای موجود روی این سیاره به “حالت ایمن” وارد شدند. دلیل این کار این بود که خورشید در رویدادی به نام “مقارنه خورشیدی مریخ”(Mars solar conjunction) در حالت قرارگیری میان زمین و مریخ بود که این اتفاق، مانع از برقراری همه ارتباطات مستقیم میشد و ارتباط بین فضاپیما و زمین را به شدت مختل میکرد. در ماه اکتبر سال گذشته میلادی دوباره مریخ نورد چینیها فعالیت خود را از سر گرفت و ۲۰۰ متر دیگر از سطح مریخ و مسیری که ممکن است زمانی خط ساحلی یک اقیانوس باستانی بوده باشد را پیمود.
تیان ون-۱ چند محموله علمی با خود دارد که شامل دوربینهایی با وضوح متوسط و بالا برای نقشهبرداری از مناطق بزرگ مریخ و عکسبرداری از سطح این سیاره است. علاوه بر آن رادار کاوش زیرسطحی MOSIR و رادار صوتی به جستجوی یخ در زیر سطح سیاره سرخ میپردازند. اهدافی که مورد کاوش قرار میگیرند شامل دهانههای برخوردی، آتشفشانها و درهها است. تیان ون-۱ با خود یک طیفسنج کانیشناسی نیز دارد که با آن ترکیبات سطح سیاره سرخ را مورد بررسی قرار میدهد. دادههای به دست آمده از تیان ون-۱ برای برنامهریزی ماموریتهای آینده به مریخ نیز مورد استفاده قرار میگیرد که از جمله آنها میتوان به ماموریت بازگرداندن نمونه از مریخ در سال ۲۰۲۸ اشاره کرد.
انتهای پیام