زنان «بیوه»؛ نیازمند نگاه حمایتی بیشتر دولت
یک حقوقدان و فعال حقوق زنان با اشاره به بند ۴ اصل ۲۱ قانون اساسی مبنی بر ” بیمه خاص بیوگان و زنان سالخورده و بیسرپرست”، گفت: گر چه برخی زنان بیسرپرست و خودسرپرست برای بیمه خویشفرما اقدام میکنند، اما اغلب زنان از این امکان بیبهرهاند و پس از دست دادن همسر و یا جدایی با مشکلات عدیدهای مواجه میشوند و ضروریست دولت نگاه حمایتی جدیتر و بیشتری به زنان بیوه داشته باشد.
عبدالصمد خرمشاهی در گفتوگو با ایسنا، همزمان با روز جهانی زنان بیوه، با اشاره به بند ۴ اصل ۲۱ قانون اساسی، اظهار کرد: در این اصل اشاره شده است که “دولت موظف است حقوق زن را در تمام جهات با رعایت موازین اسلامی تضمین نماید” و در بند ۴ آن به ایجاد بیمه خاص بیوگان و زنان سالخورده و بیسرپرست تصریح میشود.
این فعال حوزه حقوق زنان با اشاره به فعالیت سازمانهای حمایتگر اعم از بهزیستی و کمیته امداد در راستای بهبود وضعیت زنان بیسرپرست و بیوه با هدف ایجاد اطمینان خاطر برای این زنان، در عین حال ادامه داد: علیرغم اینکه تعداد زیادی از زنان بیوه و بیسرپرست تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار دارند اما به نظر میرسد با توجه به افزایش آمار طلاق و سایر مشکلات این چنینی، سازمانهای حمایتگر نتوانسته باشند تعداد قابل ملاحظهای از این زنان را تحت پوشش خود قرار دهند و مشکلات زنان بیوه همچنان پا بر جاست.
وی در ادامه درباره آسیبهای اجتماعی که زنان بیوه با آن مواجه میشوند، توضیح داد: بخشی از این زنان بیوه و حتی زنانی که از همسر خود جدا میشوند متاسفانه گرفتار آسیب های اجتماعی نظیر اعتیاد و … میشوند، چراکه جایی برای زندگی و توان اداره زندگی و سرمایهای برای اشتغال ندارند.
خرمشاهی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به مشکلات حقوقی زنان خود سرپرست، افزود: به طور کلی قانون مدون و مشخصی برای حمایت از حقوق زنان بیوه نداریم و اگر هم وجود دارد توجه چندانی به آن نمیشود.
به گفته وی ، گرچه برخی زنان بیسرپرست و خودسرپرست برای بیمه خویشفرما اقدام میکنند، اما اغلب زنان از این امکان بیبهرهاند و پس از دست دادن همسر و یا جدایی با مشکلات عدیدهای مواجه میشوند، سرمایهای برای اداره زندگی خود ندارد و نمیتوانند به راحتی مشغول به کار شوند.
این حقوقدان با اشاره به لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت، تصریح کرد: حتی اگر فرض را بر این بگذاریم که ۳۰ درصد زنان پس از جدایی و یا از دست دادن همسر خود ازدواج مجدد می کنند، تکلیف ۷۰ درصد باقی مانده چه میشود؟. آیا برای این زنان فکری میشود؟ متاسفانه اغلب این زنان به دلیل مشکلات عدیده دچار افسردگی روحی میشوند.
وی در پایان سخنان خود حمایت از حقوق زنان بیوه و خود سرپرست را از جمله مسائل ضروری و مهم جامعه دانست و تصریح کرد: از ضروری ترین و مهم ترین وظایف دولت این است که نگاه حمایتی جدیتر و بیشتری به زنان بیوه داشته باشد، چرا که آسیب هایی که از این طریق به جامعه منتقل میشود، قابل جبران نخواهد بود. گرچه طی تمام این سالها حمایتهایی از زنان بیوه و خود سرپرست شده است؛ اما اقدامات انجام شده کفایت نمیکند.
انتهای پیام