علاقه مردم گیلان به «سیر» در ارتباط با اتفاقات قرن چهارم قمری در رشت است
به گزارش گیل سو، رویداد علمی-تخصصی نخستین سالانه شهر خلاق رشت در پژوهشکده گیلانشناسی با مشارکت پژوهشگران، اساتید دانشگاه و برخی از اعضای شورای اسلامی شهر رشت برگزار شد و شهر خلاق رشت از زوایای مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
در این رویداد یک روزه موضوعات مختلفی از جمله برندینگ و دیپلماسی شهری، خوراکشناسی و موزه داری، مفاهیم و کاربردهای «گسترونومی» در شهرهای خلاق، نقش سمنها در شهر خلاق رشت، خلاقیت شهری و شهروندی، کارآفرینی خوراک در شهر خلاق رشت و تاریخ رشت از منظر خوراکشناسی مطرح شد.
در بخشی از این رویداد مصطفی بلورچی پژوهشگر مطالعات معماری و رشت شناس، به معرفی ریشههای تاریخی رشت از منظر خوراکشناسی پرداخت و گفت: علاقه مردم شهرمان به «سیر» که در انواع غذاهای محلی به چشم میخورد، متصل به اتفاقات قرن چهارم هجری در رشت است، به استناد کتب تاریخی فردی به نام ابوجعفر الثومی در قرن چهارم هجری، به عنوان تاجر سیر از آمل به رشت هجرت نمود و از طریق توسعه زیرساختهای اقتصادی شهر و تقویت بنیه مالی مردم، آنان را به اسلام دعوت کرد، که بسیاری از مردم رشت از جمله حاکم محلی دعوت ایشان را پذیرفتند، غیر این ابوجعفر در شکلدهی ساختار شهری رشت در قرون اولیه نقشی تعیین کننده و محوری داشت و نام شهر رشت نیز محتملا توسط ایشان انتخاب شده است که بنده با تدقیق در منابع تاریخی چنین ادعایی را مطرح میکنم.
وی در ادامه افزود: در قرون بعدی ما حضور همین سیر را در غذاهای محبوبی مانند میرزا قاسمی میبینیم که بانی آن قاسم خان والی حاکم گیلان در دوره قاجار بوده است.
بلورچی شناسایی ریشههای تاریخی را حاصل کار علمی دانست و با گلایه از بیتوجهی مسئولان استان به حوزه علم و پژوهش گفت: من از مدیران و مسئولان استان ما که بازیگران عرصه سیاست و سیاستگذاری هستند، درخواست دارم که برنامه ها، استراتژیها و چشماندازهای آینده رشت را بر پایه پژوهشهای علمی استوار سازند، درغیر اینصورت ساختاری که ایجاد خواهد شد مستحکم و مانا نخواهد ماند، همچنین درخواست دارم که حوزه پژوهش و تحقیقات علمی بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.